avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1303 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... \"inapt temporar\"
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

"inapt temporar"

Un angajat din cadrul unei institutii publice prezinta angajatorului fisa de aptitudine de la medicul de medicina muncii din care rezulta faptul ca acesta-angajatul- este "inapt temporar",fara a se face vreo recomandare in acest sens din partea medicului.
Persoana in cauza refuza sa se prezinte la locul de munca, a facut cerere de concediu fara plata, si solicita concedierea pt motive care tin de persoana salariatului - art/61, lit.c) din Codul Muncii.
Spuneti-mi va rog, pot pune in aplicare prevederea legala de mai sus doar pe baza acelei fise de aptitudini? Ce sa inteleg prin "inapt temporar"?
Va multumesc.
Cel mai recent răspuns: sica1tanase , utilizator 09:11, 1 Iunie 2012
HG 355/2007
Art. 11. - (1) Inaptitudinea temporara in munca, in sensul prezentei hotarari, reprezinta incapacitatea medicala a lucratorului de a desfasura activitatea la locul de munca in profesia/functia pentru care se solicita examenul medical privind aptitudinea in munca, pana la reevaluarea sanatatii de catre medicul de medicina muncii.
(2) In situatia in care lucratorul se afla temporar, din cauza unei boli, in situatia de incapacitate medicala privind desfasurarea activitatii la locul de munca in profesia/functia pentru care se solicita examenul medical de medicina muncii, medicul de medicina muncii stabileste inaptitudinea temporara pana la disparitia cauzei medicale, iar in fisa de aptitudine - anexa nr. 5, avizul medical va fi "inapt temporar".
Dar problema e alta! Eu pot face procedura de concediere pe art.61, lit.c) DOAR pe "inaptul temporar" bifat de medicul de medicina muncii fara o alta recomandare a acestuia? Nu tu ce alta functie ar putea ocupa, tinand cont de afectiunea salariatului, nu tu perioada pana la care este inapt. Cand acest salariat devine "apt"?
Ultima modificare: Joi, 31 Mai 2012
Danaioana, utilizator
Nu este nici pe departe suficient avziul medicului de medicina muncii pentru concediere.
Nici cand avizul este "inapt temporar", nici "inapt" definitiv, nici "apt conditionat".

Pentru a concedia pentru incapacitate medicala, aveti nevoie constatrea unei comisii de expertiza ce tine de directia de sanatate publica (aceeasi care decide si pensionarile pe caz de boala).
In niciun caz pentru inaptitudine temporara nu se va recomanda de catre acea comisie concedierea ...

Solutia in cazul dvs este ca salariatul sa intre in concediu medical sau in cfs pana la refacerea capacitatii de munca. Regret.
Art. 48 din codul muncii republicat

Angajatorul poate modifica temporar locul si felul muncii, fara consimtamantul salariatului, si in cazul unor situatii de forta majora, cu titlu de sanctiune disciplinara sau ca masura de protectie a salariatului, in cazurile si in conditiile prevazute de prezentul cod.
La recomandarea medicului de medicina a muncii, in astfel de cazuri angajatorul poate modifica unilateral CIM sub aspectul functiei si a locului de munca pentru respectiva persoana pentru protectia sanatatii.
Da.Imi este clar acum. Va multumesc tuturor pentru ajutor.O zi minunata.

Alte discuții în legătură

Examen medicina muncii-rezultat negativ luizaioana_luizaioana luizaioana_luizaioana Buna ziua. Am si eu o intrebare referitoare la examenul de medicina muncii. Ce se intampla cand in urma examenului anual medicul spune despre un angajat ca nu ... (vezi toată discuția)
Aviz medical apt 2 saptamani adriana.karageorge adriana.karageorge cum pot sa inchei cim dupa aceste 2 saptamani cu art.56 j) sau cu art.61 c)? multumesc. (vezi toată discuția)
Conditionare din punct de vedere medical VIOPAUN VIOPAUN Buna ziua, Doresc sa ma ajute cineva cu informari despre drepturile angajatului atunci când devine apt conditionat dar in momentul angajarii a fost apt .Ce ... (vezi toată discuția)