Un angajat din cadrul unei institutii publice prezinta angajatorului fisa de aptitudine de la medicul de medicina muncii din care rezulta faptul ca acesta-angajatul- este "inapt temporar",fara a se face vreo recomandare in acest sens din partea medicului.
Persoana in cauza refuza sa se prezinte la locul de munca, a facut cerere de concediu fara plata, si solicita concedierea pt motive care tin de persoana salariatului - art/61, lit.c) din Codul Muncii.
Spuneti-mi va rog, pot pune in aplicare prevederea legala de mai sus doar pe baza acelei fise de aptitudini? Ce sa inteleg prin "inapt temporar"?
Va multumesc.
HG 355/2007
Art. 11. - (1) Inaptitudinea temporara in munca, in sensul prezentei hotarari, reprezinta incapacitatea medicala a lucratorului de a desfasura activitatea la locul de munca in profesia/functia pentru care se solicita examenul medical privind aptitudinea in munca, pana la reevaluarea sanatatii de catre medicul de medicina muncii.
(2) In situatia in care lucratorul se afla temporar, din cauza unei boli, in situatia de incapacitate medicala privind desfasurarea activitatii la locul de munca in profesia/functia pentru care se solicita examenul medical de medicina muncii, medicul de medicina muncii stabileste inaptitudinea temporara pana la disparitia cauzei medicale, iar in fisa de aptitudine - anexa nr. 5, avizul medical va fi "inapt temporar".
Dar problema e alta! Eu pot face procedura de concediere pe art.61, lit.c) DOAR pe "inaptul temporar" bifat de medicul de medicina muncii fara o alta recomandare a acestuia? Nu tu ce alta functie ar putea ocupa, tinand cont de afectiunea salariatului, nu tu perioada pana la care este inapt. Cand acest salariat devine "apt"?
Nu este nici pe departe suficient avziul medicului de medicina muncii pentru concediere.
Nici cand avizul este "inapt temporar", nici "inapt" definitiv, nici "apt conditionat".
Pentru a concedia pentru incapacitate medicala, aveti nevoie constatrea unei comisii de expertiza ce tine de directia de sanatate publica (aceeasi care decide si pensionarile pe caz de boala).
In niciun caz pentru inaptitudine temporara nu se va recomanda de catre acea comisie concedierea ...
Solutia in cazul dvs este ca salariatul sa intre in concediu medical sau in cfs pana la refacerea capacitatii de munca. Regret.
Angajatorul poate modifica temporar locul si felul muncii, fara consimtamantul salariatului, si in cazul unor situatii de forta majora, cu titlu de sanctiune disciplinara sau ca masura de protectie a salariatului, in cazurile si in conditiile prevazute de prezentul cod.
La recomandarea medicului de medicina a muncii, in astfel de cazuri angajatorul poate modifica unilateral CIM sub aspectul functiei si a locului de munca pentru respectiva persoana pentru protectia sanatatii.