avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 868 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Prima de pensionare
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Prima de pensionare

As dori sa stiu daca prima de pensionare( 1-2 salarii) s-a acordat la nivelul anului 2009, si care este temeiul legal care confirma sau infirma acest lucru .Stiu ca Legea 285/2010 a suspendat-o incepand cu 1 ianuarie 2011.Va multumesc !
Daca este din sectorul bugetar de ce domeniu de activitate este vorba ?

Inainte de Legea nr.285/2010 a fost Legea nr.118/2010 : art. 9 - Incepand cu data intrarii in vigoare a prezentei legi nu se mai acorda ajutoare sau, dupa caz, indemnizatii la iesirea la pensie, retragere ori la trecerea in rezerva.
S-a acordat aceasta prima in 2009,in baza reglementarii Contractului Colectiv de Munca Unic la Nivel National pe anii 2007 – 2010 care la art. 50mentiona :„Salariatii care se pensioneaza pentru limita de varsta primesc o indemnizatie egala cu cel putin doua salarii de baza avute in luna pensionarii”.
Pentru anumite sectoare /ramuri de activitate exista c.c.m. incheiate la nivelul acestor ramuri ...
Prevederea din CCM a existat transpusa si in ccm la nivel de ramuri,ceea ce a diferit a fost cuantumul acestei indemnizatii,stabilit diferit.Cum utilzatorul nu a precizat despre ce sector este vorba ,dar cred ca bugetar,am precizat reglementarea generala in vigoare in anul 2009,referitoare la indemnizatia de pensionare.
Este vorba de bugetari, mai precis invatamat-cadru didactic care s-a pensionat cu 1 septembrie 2009.Va multumesc pentru raspunsuri !

Alte discuții în legătură

Salarii compensatorii la iesirea la pensie lumy23md lumy23md am iesit de 3 luni la pensie anticipata din invatamant,o colega care a iesit acum7 luni,dar pe caz de boala, a auzit ca ar putea lua doua salarii compensatorii ... (vezi toată discuția)
Indemnizatie iesire la pensie alexix alexix in ccm la nivel de unitate se prevede acordarea unui ajutor in cazul iesirii la pensie in valoare de doua salarii, legea 118/2010 prevede ca nu se mai acorda ... (vezi toată discuția)
Acordare ajutoare pensionare la limita de varsta say say Salariaţii care se pensionează pentru limită de vârstă îşi primesc drepturile potrivit legii şi prezentului contract colectiv de muncă __ [b]CCM la ... (vezi toată discuția)