avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 408 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... Depasirea limitelor starii de necesitate
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

Depasirea limitelor starii de necesitate

Imi poate oferi cineva concret o situatie din care poate sa reiasa aceasta circumstanta atenuanta?
Va multumesc anticipat!
Cel mai recent răspuns: vladfesan , utilizator 17:02, 4 Iunie 2012
Intai sa stabilim ce este starea de necesitate , in intelesul prevederilor art.45 c.pen :

Art. 45

Starea de necesitate

Nu constituie infracţiune fapta prevăzută de legea penală, săvârşită în stare de necesitate.

Este în stare de necesitate acela care săvârşeşte fapta pentru a salva de la un pericol iminent şi care nu putea fi înlăturat altfel, viaţa, integritatea corporală sau sănătatea sa, a altuia sau un bun important al său ori al altuia sau un interes obştesc.

Nu este în stare de necesitate persoana care în momentul când a săvârşit fapta şi-a dat seama că pricinuieşte urmări vădit mai grave decât cele care s-ar fi putut produce dacă pericolul nu era înlăturat.


Starea de necesitate este prevazuta de lege ca fiind o cauza care exclude infractiunea in dispozitia art . 45 alin. 1 c.pen. Pentru existenta starii de necesitate , cu efecte de cauza care exclude infractiunea , trebuie sa fie indeplinite , potrivit art . 45 c. pen . , urmatoarele conditii :

1-sa se fi ivit un pericol iminent
2-pericolul sa ameninte vreuna din urmatoarele valori sociale ( viata , integritatea corporala , sanatatea unei persoane sau un bun important al unei persoane/ ori a unui bun public)
3-pericolul sa nu poata fi inlaturat intr-un alt fel si fapta savarsita pentru salvarea de la pericol sa fie prevazuta de legea penala .


Conditiile care determina existenta a starii de necesitate :

1. Conditiile starii de pericol:

Starea de pericol este situatia care poate fi datorata unor actiuni umane, de cele mai multe ori din culpa , unor actiuni ale animalelor sau ale naturii si care pun in pericol una dintre valorile umane.

Exista unele diferente intre atac si starea de pericol:

a/Atacul poate fi determinat doar de o actiune intentionata a omului , iar starea de pericol poate fi determinata si de o actiune produsa din culpa.
b/Atacul vizeaza doar viata , sanatatea si integritatea corporala a persoanei , iar starea de pericol poate viza si un bun.
I. Starea de pericol sa fie imediata , adica in curs de desfasurare sau pe cale de a se declansa.
ll. Sa puna in pericol valorile sociale stipulate in textul de lege.
lll. Pericolul sa fie inevitabil , adica sa nu poata fi inlaturat altfel decat prin comiterea unor fapte prevazute de legea penala.

2. Conditiile actiunii de salvare:

l. Sa fie necesara , adica pericolul sa nu fi putut fi inlaturat altfe l, iar daca faptuitorul are la dispozitie mai multe variante este obligat sa o aleaga pe cea mai putin pagubitoare.
Daca faptuitorul putea sa actioneze intr-un mod mai putin pagubito r, el va raspunde penal , dar se va retine o circumstanta atenuanta.
ll. Actiunea de salvare sa fie proportionala cu pericolul care exista , adica prin comiterea faptei prevazute de legea penala faptuitorul nu trebuie sa provoace un rau mai mare decat cel care s-ar fi produs daca nu intervenea.
Nerespectarea acestei conditii atrage dupa sine responsabilitatea penala si eventual retinerea unor circumstante atenuante.
Aceasta proportionalitate se analizeaza in raport de momentul comiterii faptei prevazute in legea penala , in sensul ca , daca in momentul respectiv faptuitorul nu putea sa-si dea seama ca actiunea sa va produce consecinte mai grave decat daca nu intervine , va continua sa existe starea de necesitate.
Starea de necesitate nu poate fi invocata de care unele persoane doar pentru a se salva pe ele insele.
In aceasta categorie se afla , de exemplu : politistii , pompierii , capitanii de nave si aeronave, militarii , medicii de ambulanta , etc.
Am inteles ce reprezinta starea de necesitate, dar eu as dori un exemplu concret de depasire a starii de necesitate...deoarece nu reusesc sa gasesc un exemplu...
Ma poate ajuta cineva cu un exemplu, va rog?
Unei persoane de pe strada i se aprinde rezervorul de la scooter, iar pt a-l salva intra prin efractie in 4 baruri de pe strada, in cautarea unui extinctor, distrugand 4 usi si 2 vitrine.

Urmarea cauzata trebuie sa fie vadit disproportionata fata de urmarea care ar fi generat-o pericolul, iar faptuitorul sa-si fi dat seama de acest lucru.
Deci, daca scooterul era un model vechi, iar el a produs prejudicii de peste 3000 de lei distrugand acele usi si vitrine, cred ca poate fi vorba de o disproportie vadita. Putem, ca sa facem speta mai clara, sa adaugam vreo 12 baruri sparte, dar am pastrat niste proportii cat de cat realiste.
Ultima modificare: Duminică, 3 Iunie 2012
5AM, utilizator
ca sa salvez o masina care arde dau drumul la barajul de la bicaz :)

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Licenta vasile.roberto vasile.roberto Buna ziua,am si eu nevoie de cateva informatii cu privire la tema de licenta \"cauzele care inlatura caracterul penal al faptei\" . Unde le pot ... (vezi toată discuția)
Starea de necesitate Statescu Statescu Buna seara! O persoana fura un telefon mobil unei alte persoane,dar este prins imediat si batut. Incadrare juridica art.180,al.1, CPen. In acest caz se poate ... (vezi toată discuția)
Depasirea limitelor legitimei aparari cryingangel cryingangel Imi poate da cineva, va rog, un exemplu pentru depasirea limitelor legitimei aparari si pentru depasirea limitelor starii de necesitate.Multumesc anticipat.:\"> (vezi toată discuția)