avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 502 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Taxa pe Valoarea Adaugată - TVA TVA deductibil, TVA de plata
Discuție deschisă în Taxa pe Valoarea Adaugată - TVA

TVA deductibil, TVA de plata

Buna seara, am si eu o intrebare. Urmeaza ca la sfarsitul lunii iunie sa emit o factura pentru o comanda foarte mare, in urma careia ar trebui sa platesc la sf celui de-al doilea trimestru TVA de peste 11.000 RON. Eu totusi in luna iulie, cand este termenul de plata pentru aceasta factura, vreau sa fac achizitii din banii incasati care ar diminua cu mult acest TVA de plata undeva cam la 2.000 RON.
Intrebarea mea e, daca eu sunt platitor de TVA la trimestru, pot face cumva sa nu mai platesc cei 11.000 RON TVA pt trimestrul 2? Pentru ca daca ii platesc, nu voi mai avea suficienti bani sa fac investitia pe care o doresc sa o fac in iulie (inainte de 25 iulie), iar apoi va trebui sa fac o cerere pentru rambursare TVA, urmand control si in cazul fericit in care voi primii TVA-ul inapoi vorbim deja de luna decembrie sau chiar ianuari 2013.


Din cate am inteles se poate sa nu platesc TVA-ul de plata aferent S2 iar in iulie cand fac achizitia sa se scada TVA-ul deductibil aferent achizitiei, dar platesc niste penalizari de 0,1% pe zi. E adevarat?
Ultima modificare: Duminică, 3 Iunie 2012
Gabriela Monica Ionescu, Consultant fiscal
Buna dimineata,

Daca nu veti plati va asumati riscul ca finantele sa va blocheze conturile din banci. In acest caz, dupa data de 25 iulie cand se depune declaratia nu veti mai putea utiliza banii din conturi. Acestea raman blocate pana la achitarea integrala a datoriilor fata de Bugetul de stat sau B.A.S., daca aveti si salariati. Si veti fi obligat sa platiti toti cei 11000 lei, conform declaratiei depuse pana la data de 25 iulie.
Tot la 25 iulie se declara si se achita si impozitul pe profit.


Aveti grija sa depuneti si declaratia informativa 394.
Ultima modificare: Duminică, 3 Iunie 2012
Gabriela Monica Ionescu, Consultant fiscal
Pentru neplata datoriei catre buget se percep dobanzi si penalitati de intarziere conform art.120 si 120 indice 1 din Codul de procedura fiscala.
Nivelul dobânzii este de 0,04% pentru fiecare zi de întârziere.
Nivelul penalităţii de întârziere se stabileşte astfel:
a) dacă stingerea se realizează în primele 30 de zile de la scadenţă ( in cazul dvs. pana pe 25.08.2012), nu se datorează şi nu se calculează penalităţi de întârziere pentru obligaţiile fiscale principale stinse;
b) dacă stingerea se realizează în următoarele 60 de zile, nivelul penalităţii de întârziere este de 5% din obligaţiile fiscale principale stinse;
c) după împlinirea termenului prevăzut la lit. b), nivelul penalităţii de întârziere este de 15% din obligaţiile fiscale principale rămase nestinse.
Daca dvs. doriti sa regularizati TVA in decontul trim. III, fara sa efectuati plata datoriei pt.trim II, veti plati 0.04% dobanda pt. fiecare zi de intarziere si o penalitate de 15% din suma datorata.
Depunerea decontului pe trim.III prin care se regularizeaza suma, in sensul ca se va diminua TVA de plata sau veti ajunge eventual pe TVA de recuperat, nu inlatura obligatia de a plati dobanda si penalitatea pt. intrazierea platii TVA aferent trim.II.
Deci eu pot sa platesc pe 25 iulie pentru T2, doar ca eu la inceputul lui iulie vreau sa fac niste achizitii. Daca as putea sa reduc TVA-ul de plata la TVA-a de plata undeva la 1000-2000 de LEI. Nu vreau sa platesc TVA-ul de 11.000 LEI aferent T2 pentru ca am nevoie de acei banii pentru achizitiile respective. De aceea nici nu o sa ii pot platii in eventualitatea achizitionarii stocurilor dorite.
E prima data cand am o factura cu plata le termen si ma da putin peste cap. Pentru ca eu practic emit factura la sf. lunii iunie si trebuie sa platesc TVA-ul si imp pe profit imediat dupa emiterea facturii (ma rog, pana la 25 iulie), dar banii ii incasez abia in iulie si nu pot sa fac nicio achizitie cu ei pana atunci, decat daca reusesc si eu la randul meu sa gasesc un furnizor care sa fie dispus sa imi dea la 30 de zile.
Mi se pare aiurea sa platesc TVA si impozit pentru niste venituri pe care inca nu le incasez si astfel nici nu mai pot sa ii reinvestesc in totalitate...
Ma mai gandeam sa incerc sa-mi conving clientul sa-i emit factura la data de 1 iulie si asa se rezolva toate, doar ca din cauza unor probleme am intarziat cam 2 saptamani cu comanda sa si nu cred ca va fi de acord acum sa faca asta. Plus ma gandesc ca poate si el vrea sa-si incarce balanta pentru T2.
Ultima modificare: Duminică, 3 Iunie 2012
TwisterTG, utilizator
Eu am "prins" ideea ;). Cred ca Dvs. trebuie sa va aliniati la legislatia in vigoare si sa o respectati daca vreti sa nu aveti probleme:wassat:. Daca vi se "pare aiurea" sa platiti impozit pe profit si TVA aferente sem. 2, nu achitati. Si basta! Treaba cu penalitatile e valabila, dar o sa le platiti si pe acestea si o sa va blocheze si conturile a treia zi dupa depunerea declaratiilor. Ce veti face atunci :confused:?
Mi se pare aiurea sa platesc impozit si TVA pentru niste sume inca neincasate, nu pur si simplu. Ok, am inteles ideea. Ceea ce imi ramane e fie sa imi gasesc furnizori care sa imi dea si ei la randul lor marfa cu plata la 60 de zile, fie sa imi conving clientul sa-i emit factura la 1 iulie.

Alte discuții în legătură

Avans aic factura proforma mirelanicola.72 mirelanicola.72 In data de 29.09 o sc achita unei sc din Ungaria (ambele sc inregistrate in ROI) un avans, conform unei facturi proforma, de 2980 euro. La data de 17.10, sc ... (vezi toată discuția)
Probleme legate de tva la incasare Iordache  Victoria Ioana Iordache Victoria Ioana Am o nelamurire legata de aplicarea corecta a TVA-ului la incasare: In primul rand firma despre care vorbesc este persoana impozabila care aplica TVA-ul la ... (vezi toată discuția)
Vanzare teren proprietate pers juridica catre pers fizica alina_radu86 alina_radu86 Situatie: o persoana juridica doreste sa vanda in rate un teren catre o persoana fizica . Doresc sa aflu care sunt modalitatie prin care P.J. pate efectua ... (vezi toată discuția)