avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 729 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Concediu si indemnizatie copil cu handicap
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Concediu si indemnizatie copil cu handicap

Buna,sunt o mamica care are un copil cu grad de handicap grav si sunt in concediu de maternitate prelungit pana la 3 ani(acum expira cei 3 ani).As dori sa stiu daca prelungesc concediul pana la 7ani as putea lua si indemnizatie pt.copil(mentionez ca pana acum nu am luat numai banii de concediu 600lei)sau tot asa numai concediu,sau pot sa trec pt.indemnizatie pe cineva din familie(sora mea)?Si daca nu e mai bine sa trec pe asistent personal? Nu prea inteleg legea si as dori o solutionare a problemei daca se poate,adica daca se poate lua in paralel si concediu si indemnizatie?Va multumesc anticipat.
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 10:49, 6 Iunie 2012
1. Din OUG 111/2010 privind concediul si indemnizatia lunara pentru cresterea copiilor:

Art. 31
(1) Pentru copilul cu dizabilitate care a implinit varsta de 3 ani, oricare dintre parintii firesti sau persoanele prevazute la art. 8 alin. (2) beneficiaza de un concediu pentru ingrijirea copilului pana la varsta de 7 ani, dupa cum urmeaza:

a) in continuarea concediului prevazut la art. 2 alin. (1) lit. a);

b) oricand pana la implinirea de catre copil a varstei de 7 ani, pentru persoanele care au beneficiat de concediul pentru cresterea copilului in baza actelor normative care au reglementat acest drept la data nasterii copilului;

c) oricand, incepand cu implinirea de catre copil a varstei de 3 ani, pentru persoanele care nu se incadreaza in conditiile prevazute la lit. a) si b), dar care in ultimele 12 luni inainte de solicitarea acestui concediu au realizat venituri supuse impozitului sau au realizat perioade asimilate definite la art. 2 alin. (1), (5) si (6).

(2) Pe perioada concediului prevazut la alin. (1) se acorda o indemnizatie lunara la nivelul de 0,9 ISR.

(3) Concediul pentru cresterea copilului, prevazut la alin. (1), se acorda pe baza de cerere de catre angajatorul la care isi desfasoara activitatea persoana indreptatita.
...
(6) In situatia prevazuta la alin. (1) lit. a) si b), conditiile de acordare a concediului pentru ingrijirea copilului se considera indeplinite indiferent care dintre parintii firesti sau persoanele prevazute la art. 8 alin. (2) a beneficiat de concediul pentru cresterea copilului.

Art. 32
(1) Oricare dintre parintii firesti sau persoanele prevazute la art. 8 alin. (2) care au in intretinere un copil cu dizabilitate beneficiaza, dupa caz, de urmatoarele drepturi:

a) program de lucru redus la 4 ore pentru unul dintre parinti sau pentru persoana aflata in una dintre situatiile prevazute la art. 8 alin. (2) care se ocupa efectiv de ingrijirea copilului cu dizabilitate (grava sau accentuata), pana la implinirea de catre acesta a varstei de 18 ani, la solicitarea parintelui, in conditiile prevazute de Legea nr. 53/2003 - Codul muncii, republicata, fara afectarea drepturilor de asigurari sociale prevazute de lege;

b) concedii medicale, acordate in conditiile legii, pentru ingrijirea copilului cu dizabilitate care necesita internare, tratament ambulatoriu sau la domiciliu pentru afectiuni intercurente, precum si pentru recuperare/reabilitare, pana la implinirea de catre copil a varstei de 18 ani;
...

2. Indicatorul social de referinta (ISR) = 500 lei.

3. - Asadar puteti sa beneficiati de concediu pentru ingrijirea copilului cu dizabilitati in continuarea CCC pana la 3 ani.
- Pentru amanunte luati legatura cu Primaria (unde ati depus dosarul pentru CCC) sau/si cu Agentia Judeteana pentru Plati si Inspectie Sociala unde veti primi toate lamuririle necesare.
multumesc,dar tot nu sunt lamurita daca pot sa iau si concediu in continuare si indemnizatie de handicap,de la noi nu te lamureste nimeni,ei zic ca nu se poate dar mie mi se pare ca s-ar putea dar nu vor sa zica
1. Eu sunt de parere ca indemnizatia pentru concediu pentru ingrijirea copilului pana la 7 ani se poate cumula cu indemnizatia pentru persoane cu handicap, eu nu am sesizat vreo interdictie in acest sens.

2. Dar mai bine luati legatura si cu Agentia Judeteana pentru Plati si Inspectie Sociala.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

indemnizatie crestere copil cu handicap mediu, de la 3 la 7 ani zahariapetro zahariapetro am o rugaminte doresc sa stiu daca beneficiez de indemnizatie de crestere a copilului de la 3 la 7 ani pentru copilul care are handicap mediu pot sa ma ... (vezi toată discuția)
Indemnizatie crestere copil cu handicap de la 3 la 7 ani dianamitru dianamitru am o prietena care are o fetita de 3 anisori, impliniti in seara de revelion. fetita este incadrata in caz de handicap grav de cand era mica. prietena mea imi ... (vezi toată discuția)
Concediu crestere copil bolnav mamy_gabi mamy_gabi Buna seara. Sunt mama unei fetite cu handicap mediu in varsta de 2,6 ani si as vrea sa stiu daca mai pot sa-mi prelungesc concediu crestere copil dupa varsta ... (vezi toată discuția)