Sa le luam pe rand :
1. In privinta cuantumului pensiei de intretinere, aveti posibilitatea sa formulati o actiune pe calea careia sa solicitati:
-fie majorarea pensiei de intretinere in functie de venitul minim pe economie actual,
-fie stabilirea pensiei de intretinere in functie de venitul realizat de tatal minorei, daca acesta realizeaza venituri.
2.In privinta pensiei de intretinere restante, aveti posibilitatea:
- fie sa formulati plangere penala pentru savarsirea infractiunii prev de art.305 al. 1 lit c.)-abandonul de familie ( neplata cu rea-credinta timp de 2 luni a pensiei de intretinere ),
-fie sa va adresati unui executor judecatoresc pentru punerea in executare a hotararii prin care tatal a fost obligat la plata acesteia,
3.In privinta programului de vizita:
- in ceea ce va priveste, aveti obligatia sa respectati intocmai programul de vizita stabilit pe cale judecatoreasca, in caz contrar, tatal avand posibilitatea sa formuleze impotriva dvs, plangere penala pentru savarsirea infractiuniii prev de art.307 al.2 c.pen.-nerespectarea masurilor privind incredintarea,
-daca minora refuza plecarea din domiciliu alaturi de tatal sau, atunci aveti nevoie de martori care sa confirme astfel de situatii, martori cu care veti proba aceste aspecte in cadrul actiunilor mai jos aratate si evident va veti puteti apara in cazul unei eventuale plangeri penale formulate de tata,
-avand in vedere imprejurarile aratate de dvs., aveti posibilitatea sa formulati o actiune de modificare program vizita minor, actiune in care va fi necesar sa probati ( cu inscrisuri, martori, interogatoriu, ancheta psihosociala ) ,ca de la data stabilirii initiale a programului de vizita, s-au schimbat imprejurarile avute in vedere de instanta la luarea acesteia masuri,
-daca doriti sa obtineti mai rapid o modificare a programului de vizita, aveti posibilitatea sa formulati in paralel o ordonanta presedintiala avand ca obiect modificare program vizita minor, ordonanta pe calea careia instanta poate stabili provizoriu modificarea programului de vizita, pana la solutionarea actiunii aratate mai sus.
Oricum situatia imi pare cel putin ciudata, avand in vedere ca spuneti , ca de la varsta de 3 ani acest tata are un comportament care aduce grave prejudicii minorei, insa cu toate acestea s-a stabilit un program de vizita cu modalitatea luarii din domiciliu a acesteia in fiecare saptamana.
Mai exact, fie nu v-ati aparat corespunzator, fie nu ati formulat caile de atac pe care le aveati la indemana, fie hotararea de divort a ramas definitiva si irevocabia inainte de acel eveniment de care povestiti.
pensia alimentara nu ma intereseaza,nici nu am solicitat asa ceva. toate probele au fost depuse la dosar,inclusiv anchete sociale care precizeaza ca vizitele sa fie doar in prezenta mea,si martori care au sustinut aceste lucruri....insa nu s-au auzit si nu s-au vazut la dosar. Probabil dreptate nu are cine aduce probe,ci cel ce aduce altceva.toate aceste intamplari au fost inainte de divort,dar degeaba le-am pus la dosar....e ca si cum nu sunt. Mi s-a spus ca trebuie sa astept ca minora sa pateasca ceva rau in prezenta tatalui si apoi mai discutam....sa mai discut cu cine dupa aia oare?
in judecatorie am obtinut drept de vizita in prezenta mea,a facut apel in lipsa mea si a avocatei (aceasta era plecata din tara in concediu si el a aflat iar eu nu am primit citatia acasa,el tratand cu postasul pt asta) si a obtinut acest program,am facut recurs la curtea de apel,a dat dosarul spre rejudecare si acelasi complet de judecata i-a acordat programul din apelul formulat de el,la care am facut din nou recurs la curtea de apel si au lasat asa....cica nu se poate schimba o hotarare la curte,doar verifica daca ar fi ok sau nu hotararea data in tribunal. nu stiu ce au verificat si nici nu stiu ce atributii au la curte,dar din 2 dosare de vre-o 1000 de pagini el are doar o cerere prin care cere legaturi personale cu minora si declaratiile date de martorii lui,care nu au avut nici o tangenta cu familia noastra,fapt recunoscut chiar de ei.
Si de la la data ramanerii definitive si irevocabile a hotararii cum au decurs lucrurile?
Programul de vizita nu va putea fi modificat decat pe calea unei alte hotarari judecatoresti, asa cum am aratat mai sus.
Art.403 c.civ.
În cazul schimbării împrejurărilor, instanța de tutelă poate modifica măsurile cu privire la drepturile și îndatoririle părinților divorțați față de copiii lor minori, la cererea oricăruia dintre părinți sau a unui alt membru de familie, a copilului, a instituției de ocrotire, a instituției publice specializate pentru protecția copilului sau a procurorului.