avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 621 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Concediu medical ingrijire copil bolnav cu varsta de 2 ...
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Concediu medical ingrijire copil bolnav cu varsta de 2 ani si 2 luni

Buna ziua,
va rog sa-mi spuneti daca medicul de familie imi poate elibera concediu medical pentru ingrijirea fetitei mele care are 2 ani si 2 luni si a fost diagnosticata cu amigdalita pultacee. Mentionez ca medicul de familie mi-a spus ca nu se mai acorda astfel de concedii decat pentru boli infectocontagioase gen varicela, rujeola, oreon s.a.
Va multumesc!
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 11:21, 4 Iunie 2019
Ar trebui sa poata.:)Pe verso certificatului medical ,la coduri de indemnizatie, la nr 09, avem:, ingrijire copil bolnav in varsta de pana la 7 ani sau copil cu handicap pentru afectiuni intercurente, pana la implinirea varstei de 18 ani.
Nu scrie nicaieri , la vedere, ca sunt doar anumite boli pentru care se poate acorda C M.:)
1. Din OUG 158/2005 privind concediile şi indemnizaţiile de asigurãri sociale de sãnãtate:

Art. 7. - Stagiul minim de cotizare pentru acordarea drepturilor prevãzute la art. 2 alin. (1) lit. a)-d) este de o lunã realizatã în ultimele 12 luni anterioare lunii pentru care se acordã concediul medical.

Art. 26. - (1) Asiguraţii au dreptul la concediu şi indemnizaţie pentru îngrijirea copilului bolnav în vârstã de pânã la 7 ani, iar în cazul copilului cu handicap, pentru afecţiunile intercurente, pânã la împlinirea vârstei de 18 ani.
(2) Indemnizaţia prevãzutã la alin. (1) se suportã integral din bugetul Fondului naţional unic de asigurãri sociale de sãnãtate.

Art. 27. - (1) Beneficiazã de indemnizaţia pentru îngrijirea copilului bolnav, opţional, unul dintre pãrinţi, dacã solicitantul îndeplineşte condiţiile de stagiu de cotizare prevãzute la art. 7.
(2) Beneficiazã de aceleaşi drepturi, dacã îndeplineşte condiţiile cerute de prezenta ordonanţã de urgenţã pentru acordarea acestora, şi asiguratul care, în condiţiile legii, a adoptat, a fost numit tutore, cãruia i s-au încredinţat copii în vederea adopţiei sau i-au fost daţi în plasament.

Art. 28. - Indemnizaţia pentru îngrijirea copilului bolnav în vârstã de pânã la 7 ani sau a copilului cu handicap cu afecţiuni intercurente pânã la împlinirea vârstei de 18 ani se acordã pe baza certificatului de concediu medical eliberat de medicul de familie şi a certificatului pentru persoanele cu handicap, emis în condiţiile legii, dupã caz.

Art. 29. - Durata de acordare a indemnizaţiei prevãzute la art. 27 alin. (1) este de maximum 45 de zile calendaristice pe an pentru un copil, cu excepţia situaţiilor în care copilul este diagnosticat cu boli infectocontagioase, neoplazii, este imobilizat în aparat gipsat, este supus unor intervenţii chirurgicale; durata concediului medical în aceste cazuri va fi stabilitã de medicul curant, iar dupã depãşirea termenului de 90 de zile, de cãtre medicul specialist, cu aprobarea medicului expert al asigurãrilor sociale.


Art. 30. - Cuantumul brut lunar al indemnizaţiei pentru îngrijirea copilului bolnav este de 85% din baza de calcul stabilitã conform art. 10.


2. V-am dat textele de lege de mai sus sa le aratati si medicului de familie desi trebuie sa le cunoasca.
Va multumesc mult pentru promptitudine!
Buna ziua.
Ajutati-ma, va rog, si pe mine cu un raspuns avizat. Am un baietel de 2 ani si 5 luni, am fost in concediu medical, cod 09, ingrijire copil bolnav 2 luni, concediu dat de medic chirurg pentru aparat gipsat. Am dus concediile medicale la medicul de familie pentru luare in evidenta si de acolo mi s-a spus ca in urmatoarele 12 luni el - medicul de familie - nu mai imi poate da concediu medical pentru copil, din cauza celor 2 luni de la specialist.

Are vreo legatura CM dat de specialist cu cel de medicul de familie? Stiu ca medicul de familie poate da pana la 45 de zile pe an unuia dintre parinti, si daca copilul meu in urmatoarele luni face varicela sau doamne fereste altceva, eu nu mai pot beneficia de CM de la medicul de familie??? Mi se pare foarte absurd.

Va multumesc!
ART. 29din OUG158/2005:
Durata de acordare a indemnizaţiei prevăzute la art. 27 alin. (1) este de maximum 45 dezile calendaristice pe an pentru un copil, cu excepţia situaţiilor în care copilul estediagnosticat cu boli infectocontagioase, neoplazii, este imobilizat în aparat gipsat, este supus unor intervenţii chirurgicale; durata concediului medical în aceste cazuri va fi stabilită de medicul curant, iar după depăşirea termenului de 90 de zile, de către medicul specialist, cu
aprobarea medicului expert al asigurărilor sociale.

ART. 50din Norme60/32/2006:
(1) Certificatul de concediu medical pentru îngrijirea copilului bolnav în vârstă de până la 7 ani şi îngrijirea copilului cu handicap în vârstă de până la 18 ani pentru afecţiuni intercurente se eliberează de medicul curant, în condiţiile şi până la duratele maxime prevăzute de lege.
(2) Medicul de familie are dreptul de a acorda concediu medical pentru îngrijirea copilului bolnav, cu durată de cel mult 14 zile calendaristice, în una sau mai multe etape, pentru aceeaşi afecţiune.
(3) Medicul curant din ambulatoriul de specialitate sau spital are dreptul de a acorda concediu medical pentru îngrijirea copilului bolnav, cu durată de cel mult 30 de zile calendaristice.
ART. 51 din aceleasi norme:
În situaţia în care copilul este diagnosticat cu boli infectocontagioase, neoplazii, este imobilizat în aparat gipsat sau supus unor intervenţii chirurgicale, eliberarea certificatelor de concediu medical se va face de medicul curant din unităţile care acordă asistenţă medicală în specialitatea respectivă, pentru durate stabilite de acesta, în funcţie de gravitatea afecţiunii. #M3 Dacă durata concediului medical depăşeşte 90 de zile, este necesar avizul medicului expert al asigurărilor sociale. #B


Asadar,pt.un copil durata maxima de acordare a concediului este de 45 de zile calendaristice pe un an,cu exceptia la care de altfel v-ati si incadrat ,adica peste 45 de zile,copilul fiind imobilizat in aparat gipsat ati benefciat de 2 luni de cm.
Medicul de familie are dreptate,nu va putea sa va elibereze un astfel de concediu cod 09,in urmatoarele 12 luni socotite incepand din prima zi a concediului pt. aparat gipsat.(s-a epuizat nr. maxim de zile admise,chiar daca medicul de familie nu a prescris nicio zi concediul fiind integral acordat de medicul curant chirurg in acest caz)
Ultima modificare: Luni, 18 Iunie 2012
ContSters136493, utilizator

Alte discuții în legătură

Concediu medical zar zar pot avea doua concedii medicale pentru copil bolnav pana la sapte ani in aceasi luna? Medicul de familie nu vrea sa imi elibereze pe motiv ca nu poate da in ... (vezi toată discuția)
Concediu medical pentru copil cu handicap elennna elennna Buna. Daca am un copilas incadrat in handicap grav de cate zile de concediu anual pt ingrijirea lui pot beneficia? acestea se acorda separat de concediul meu ... (vezi toată discuția)
La cate zile de concediu medical pentru ingrijirea copilului pana in 7 ani am dreptul in 12 luni? mos_gerila2004 mos_gerila2004 as vrea sa stiu pt ca legile sunt total abramburite, cate zile de CM pt ingrijire copil am voie intr-un an si cum si cine le poate acorda. (vezi toată discuția)