avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 325 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... La cate zile de concediu medical pentru ingrijirea ...
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

La cate zile de concediu medical pentru ingrijirea copilului pana in 7 ani am dreptul in 12 luni?

as vrea sa stiu pt ca legile sunt total abramburite, cate zile de CM pt ingrijire copil am voie intr-un an si cum si cine le poate acorda.
Cel mai recent răspuns: Crissa C , Consilier juridic 23:49, 11 Noiembrie 2011
ART. 29 din OUG 158/2005
Durata de acordare a indemnizatiei prevazute la art. 27 alin. (1) este de maximum 45 de zile calendaristice pe an pentru un copil, cu exceptia situatiilor in care copilul este diagnosticat cu boli infectocontagioase, neoplazii, este imobilizat in aparat gipsat, este supus unor interventii chirurgicale; durata concediului medical in aceste cazuri va fi stabilita de medicul curant, iar dupa depasirea termenului de 90 de zile, de catre medicul specialist, cu aprobarea medicului expert al asigurarilor sociale
nu mai este asa , din cate imi spune medicul meu de familia care vizeaza CM-ul. imi spune ca legea s-a schimbat, si ca este posibil ceva in jurul a 30 de zile maxim de copil intr-un an. am cautat pe net si am intrebat peste tot, dar fiecare vine cu varianta lui. as vrea sa stiu clar de la un jurist cum sta treaba asta.
multumesc.
nu,nugasesc nicaieri o modificare a legii ART. 29 din OUG 158/2005
stie cineva unde sa caut? sau sa-mi raspunda la intrebarea mea de mai sus?
1. Din OUG 158/2005:
Art. 27. - (1) Beneficiazã de indemnizaţia pentru îngrijirea copilului bolnav, opţional, unul dintre pãrinţi, dacã solicitantul îndeplineşte condiţiile de stagiu de cotizare prevãzute la art. 7.
...
Art. 29. - Durata de acordare a indemnizaţiei prevãzute la art. 27 alin. (1) este de maximum 45 de zile calendaristice pe an pentru un copil, cu excepţia situaţiilor în care copilul este diagnosticat cu boli infectocontagioase, neoplazii, este imobilizat în aparat gipsat, este supus unor intervenţii chirurgicale; durata concediului medical în aceste cazuri va fi stabilitã de medicul curant, iar dupã depãşirea termenului de 90 de zile, de cãtre medicul specialist, cu aprobarea medicului expert al asigurãrilor sociale.

2. Din Normele de aplicare a prevederilor Ordonanţei de urgenţã a Guvernului nr. 158/2005 privind concediile şi indemnizaţiile de asigurãri sociale de sãnãtate, modificate ultima data de Ordinul 351/130/2011 al MS si CNAS:

Art. 49. - Asiguraţii au dreptul la concediu şi indemnizaţie pentru îngrijirea copilului bolnav în vârstã de pânã la 7 ani, iar în cazul copilului cu handicap, pentru afecţiunile intercurente, pânã la împlinirea vârstei de 18 ani.

Art. 50. - (1) Certificatul de concediu medical pentru îngrijirea copilului bolnav în vârstã de pânã la 7 ani şi îngrijirea copilului cu handicap în vârstã de pânã la 18 ani pentru afecţiuni intercurente se elibereazã de medicul curant, în condiţiile şi pânã la duratele maxime prevãzute de lege.
(2) Medicul de familie are dreptul de a acorda concediu medical pentru îngrijirea copilului bolnav, cu duratã de cel mult 14 zile calendaristice, în una sau mai multe etape, pentru aceeaşi afecţiune.
(3) Medicul curant din ambulatoriul de specialitate sau spital are dreptul de a acorda concediu medical pentru îngrijirea copilului bolnav, cu duratã de cel mult 30 de zile calendaristice.

Art. 51. - În situaţia în care copilul este diagnosticat cu boli infectocontagioase, neoplazii, este imobilizat în aparat gipsat sau supus unor intervenţii chirurgicale, eliberarea certificatelor de concediu medical se va face de medicul curant din unitãţile care acordã asistenţã medicalã în specialitatea respectivã, pentru durate stabilite de acesta, în funcţie de gravitatea afecţiunii. Dacã durata concediului medical depãşeşte 90 de zile, este necesar avizul medicului expert al asigurãrilor sociale.

Art. 54. - Durata de acordare a indemnizaţiei pentru îngrijirea copilului bolnav este de maximum 45 de zile calendaristice pe an pentru un copil, cu excepţia situaţiilor în care copilul este diagnosticat cu boli infectocontagioase, neoplazii, este imobilizat în aparat gipsat, este supus unor intervenţii chirurgicale; durata concediului medical în aceste cazuri va fi stabilitã de medicul curant.

3. Medicul de familie ar trebui sa fie la zi cu legile cu care lucreaza si daca stie ceva sa nu stie din auzite ci sa caute actele nortmative si sa le invete si sa le aplice, sa nu puna bolnavii pe drumuri.
Vad ca aveti nevoie de mai multe confirmari...Medicul stie partial legislatia si din pacate din aceasta cauza fac multe greseli in sistem. D-ul Valeriu v-a expus speta destul de clar in textul legii in vigoare din mai 2010.
Ce nu stie medicul este ca cele 30 de zile sunt valabile pentru mama copilului in ultimele 12 luni dar acele 45 de zile pt ingrijire copil bolnav nu se cumuleaza cu diagnosticele pentru boala mamei.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Concediu medical zar zar pot avea doua concedii medicale pentru copil bolnav pana la sapte ani in aceasi luna? Medicul de familie nu vrea sa imi elibereze pe motiv ca nu poate da in ... (vezi toată discuția)
Concediu medical pentru ingrijire copil bolnav danamatea danamatea buna ziua! va rog sa-mi spuneti daca informatiile mele referitor la concediul medical pt copil sunt corecte: 1-se acorda pana la implinirea de catre copil a ... (vezi toată discuția)
Concediu medical pentru ingrijire copil bolnav de otita vasilicasavoiu vasilicasavoiu Salut! Baietelul meu are 3 ani si 4 luni si s-a imbolnavit de la camin de otita .Medicul de familie mi-a zis ca nu-mi poate da concediu medical pentru ca nu ... (vezi toată discuția)