avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1115 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... Se poate cere recalcularea pensiei pentru perioade ...
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

Se poate cere recalcularea pensiei pentru perioade lucrate in Slovacia?

Am si eu o intrebare,poate ma ajuta cineva cu un raspuns : sotul meu are 51 de ani , a lucrat in subteran 24 de ani , este pensionat pentru limita de varsta si vechime integrala si in prezent lucreaza in Slovacia tot in subteran cu contract de munca de 4,5 ani ; poate cere recalcularea pensiei in Romania pentru anii lucrati acolo ? Va multumesc !
Cel mai recent răspuns: h3l3na_b , utilizator 18:34, 5 Februarie 2013
Bineinteles! Sotul dvs. poate solicita recalcularea drepturilor de pensie in primul rand pentru ca Slovacia este stat membru al UE. Cererea o va depune la casa de pensii, unde va completa formularele europene. Schimbul de documente se va face intre state, prin intermediul institutiilor care le reprezinta in domeniul asigurarilor sociale. Va sugerez ca sotul sa isi faca timp sa vina in Romania si sa completeze personal cererea la casa de pensii. Nu ii sunt necesare documente cu care sa probeze activitatea lucrata in Slovacia.
Multumesc mult pentru raspuns :)
Buna ziua ,
A fost sotul meu la casa de pensii si acolo i s-a spus ca nu poate cere recalcularea pensiei pentru perioada lucrata in Slovacia , deoarece nu plateste taxe la statul roman , sa mearga sa ceara pensie de la statul slovac . Imi puteti da mai multe amanunte , in baza careo legi se poate totusi recalcula pensia ? Va multumesc
1. Cred ca nu a vorbit cu cine trebuie la Casa de Pensii.

2. Din Legea 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice:

Art. 19
(1) Constituie stagiu de cotizare perioadele de timp pentru care asiguratii datoreaza si/sau platesc contributii de asigurari sociale in sistemul public de pensii din Romania, precum si in alte tari, in conditiile stabilite prin acordurile sau conventiile internationale la care Romania este parte.

(2) La stabilirea drepturilor de asigurari sociale se iau in considerare stagiile de cotizare realizate in sistemul public de pensii din Romania, precum si perioadele de asigurare realizate sau recunoscute ca atare in alte tari, in conditiile reglementate prin instrumente juridice cu caracter international la care Romania este parte si/sau regulamente comunitare.
...

Art. 107
(1) In situatia in care, ulterior stabilirii si/sau platii drepturilor de pensie, se constata diferente intre sumele stabilite si/sau platite si cele legal cuvenite, casa teritoriala de pensii, respectiv casa de pensii sectoriala opereaza, din oficiu sau la solicitarea pensionarului, modificarile ce se impun, prin decizie de revizuire.

(2) Sumele rezultate in urma aplicarii prevederilor alin. (1) se acorda sau se recupereaza, dupa caz, in cadrul termenului general de prescriptie, calculat de la data constatarii diferentelor.

(3) Pensia poate fi recalculata prin adaugarea veniturilor si/sau a stagiilor de cotizare, prevazute de lege, nevalorificate la stabilirea acesteia.

(4) Pensionarii pentru limita de varsta care, dupa data inscrierii la pensie, realizeaza stagiu de cotizare, pot solicita recalcularea pensiei, in conditiile legii.

(5) Sumele rezultate in urma aplicarii prevederilor alin. (3) si (4) se acorda incepand cu luna urmatoare celei in care a fost inregistrata solicitarea.

3. - Sotul sa ceara la Casa de Pensii si sa completeze formularul E207 = "Certificat pentru cariera asiguratului".
- Apoi, asa cum v-a spus colega mea, dna Gabriela Pintea, de restul operatiunilor se ocupa Casa de Pensii.
- Daca nici acum, dupa ce le aratati ca sunteti informat cu prevederile legale, nu vi se da curs cererii spuneti ca veti apela la instanta de judecata.

4. Reveniti sa ne spuneti cum a procedat Casa de Pensii.
Ultima modificare: Sâmbătă, 18 August 2012
Valeriu TUDOR, Consultant resurse umane
Sotul eu a fost la Casa Judeteana de Pensii Deva si acolo i s-a spus ca nu i se poate recalcula pensia pentru perioada lucrata in Slovacia si atunci cand va indeplini conditiile de pensionare in Slovacia ( de vechime minima si varsta ) poate cere pensie din partea statului slovac , atunci trebuie sa completeze formularele europene si ei ii cer de aici drepturile !

Alte discuții în legătură

Contrac de munca in slovacia ioneliya38 ioneliya38 buna seara,am nevoie de ajutorul dumneavoastra,sotul meu lucreaza sofer pe comunitate ,cu contract la o firma din slovacia,intrebarea mea este daca perioda ... (vezi toată discuția)
Informare alisatex alisatex Buna ziua, Daca cineva a lucrat in Israel perioada 2002 - 2009 cu contract de munca, cu asigurari platite.. etc, din partea carui stat beneficiaza de pensie ... (vezi toată discuția)
Vechime in munca bandaricasorin bandaricasorin AM LUCRAT SOFER PE COMUNITATE LA O FIRMA DIN SLOVACIA TIMP DE 3 ANI CE FORMULAR EUROPEAN TREBUIE SA CER DIN CARE SA REZULTE VECHIMEA MEA IN MUNCA AM FISELE ... (vezi toată discuția)