avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 996 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Impozite şi taxe locale Impozite locale
Discuție deschisă în Impozite şi taxe locale

Impozite locale

Succesiunea testamentară este succesiune legală în accepţiunea Cod Fiscal art. 252?
Cel mai recent răspuns: Lucian Huzum , Consilier juridic 01:59, 9 Iunie 2012
"Si mostenirea legala şi mostenirea testamentara nu reprezinta vointa mostenitoruluI"

Aici, sa nu va suparati, va contrazic - si stiu din propria-mi experienta:
La sfarsitul anului trecut am fost chemata la mostenire testamentara(pentru o parte din bunurile care faceau parte din toata masa succesorala) pe care n-am acceptat-o.
Apoi am fost la mostenirea legala pe care-am acceptat-o ( unde s-au impartit toate conform legii).
si stiu si articolul de lege di codul civil :
Art. 1100: Noţiunile de opţiune succesorală şi de succesibil
(1)Cel chemat la moştenire în temeiul legii sau al voinţei defunctului poate accepta moştenirea sau poate renunţa la ea.
Deci eu am certificat de mostenitor legal pentru ca am acceptat.

Oprea Vasile a scris:

Si mostenirea legala şi mostenirea testamentara nu reprezinta vointa mostenitorului

Corect, nu reprezinta vointa mostenitorului, insa persoana chemata la mostenire are posibilitatea sa refuze acceptarea mostenirii.
Speta de la care a plecat discutia nu este de acceptare sau nu a mostenirii, ci de faptul ca in fond ambele sunt succesiuni dar după sustinerea unor participanti la discutie rezulta ca mostenirea testamentară nu este o succesiune legală.
Voit sau din motive de superficialitate participantii la discutie cred ca, confunda termenii de mostenire, masa succesorala şi succesiune şi îi interpretează in afara contextului respectiv codul fiscal.
Sper ca nu deranjază insistenta mea asupra subiectului şi respectuos va rog să-mi explicati în spiritul legii de ce succeiunea testamentară este considerată ilegală şi în acelaşi timp de ce clădirile dobândite astfel se impozitează diferenţiat.?
Succesiunea testamentara se naste prin vointa celui decedat, asa a vrut cel care a murit, sa lase un bun cuiva, lui X - orice ar fi el, iar cea legala se naste prin efectul legii, asa scrie textul de lege, de aceea in lege sunt reglementate clasele de mostenitori. Intai vin cei din clasa I, nu sunt ei, vin cei din a II-a, nu sunt ei, vin cei din a III-a si tot asa pana la a IV-a clasa.
Nu este nici una ilegala, ambele forme de succesiune sunt reglementate de lege, de Codul Civil.
Nu confunda nimeni termenii, insa se incearca sa vi se dea explicatia necesara pentru a putea sa va formati o viziune, in definitiv sa intelegeti de ce functionarii de la taxe si impozite locale va impoziteaza cu majorare bunul dobandit prin mostenire testamentara.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Succesiune legala milica68 milica68 As vrea sa ma lamuresc intr-o problema. In oug nr.59/2010 se precizeaza art.1 ca nu platesc impozit majorat pentru cladiri cei care le-au dobandit prin ... (vezi toată discuția)
Impozit pe cladiri lumi007 lumi007 Buna seara, va rog sa-mi dati un raspuns daca este cu putinta. Daca eu si sotul meu avem in proprietate mai multe imobile ,una dintre ele la care vreau sa ... (vezi toată discuția)
Impozit pentru cea de a doua proprietate octavian70 octavian70 Buna ziua, Am mostenit o casa in 2010 prin testament, la care platesc impozit majorat(pentru cea de a doua proprietate), mentionez ca mai am o proprietate in ... (vezi toată discuția)