avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 596 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Procedura în faţa instanţei ... Schimbarea completului de judecata si stramutarea in ...
Discuție deschisă în Procedura în faţa instanţei civile - reguli, acte, termene, căi de atac

Schimbarea completului de judecata si stramutarea in alta localitate a dosarului

In prezent am un dosar pe rol la Curtea de Apel ( recurs ) . Din ultima sedinta am fost martor la un scenariu din care s-a plecat cu "pachet" din sala de sedinta cu scopul ca completul de judecata sa dea o solutie in defavoarea mea. Rugamintea mea este cum as putea realiza :

- schimbarea completului de judecata ,
- stramutarea in alta localitate a dosarului.

Va multumesc anticipat !
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 07:32, 11 Iunie 2012
1. Schimabarea completului de judecata o puteti face prin depunerea unei cereri de recuzare a intregului complet .. potrivit art.27 C.proc.civ., judecatorul poate fi recuzat:
1.când el, soţul său, ascendenţii ori descendenţii lor au vreun interes în judecarea pricinii sau când este soţ, rudă sau afin, până la al patrulea grad inclusiv, cu vreuna din părţi;
2când el este soţ, rudă sau afin în linie directă ori în linie colaterală, până la al patrulea grad inclusiv, cu avocatul sau mandatarul unei părţi sau dacă este căsătorit cu fratele ori sora soţului uneia din aceste persoane;
3.când soţul în viaţă şi nedespărţit este rudă sau afin a uneia din părţi până la al patrulea grad inclusiv, sau dacă, fiind încetat din viaţă ori despărţit, au rămas copii;
4.dacă el, soţul sau rudele lor până la al patrulea grad inclusiv au o pricină asemănătoare cu aceea care se judecă sau dacă au o judecată la instanţa unde una din părţi este judecător;
5.dacă între aceleaşi persoane şi una din părţi a fost o judecată penală în timp de 5 ani înaintea recuzării;
6.dacă este tutore sau curator al uneia dintre părţi;
7.dacă şi-a spus părerea cu privire la pricina ce se judecă;
8.dacă a primit de la una din părţi daruri sau făgăduieli de daruri ori altfel de îndatoriri;
9.dacă este vrăjmăşie între el, soţul sau una din rudele sale până la al patrulea grad inclusiv şi una din părţi, soţii sau rudele acestora până la gradul al treilea inclusiv.

Art. 29
(1)Propunerea de recuzare se va face verbal sau în scris pentru fiecare judecător în parte şi înainte de începerea oricărei dezbateri.
(2)Când motivele de recuzare s-au ivit după începerea dezbaterilor, partea va trebui să propună recuzarea de îndată ce acestea îi sunt cunoscute.
(3)Judecătorul împotriva căruia e propusă recuzarea poate declara că se abţine.

2. În anumite situaţii în care judecarea în bune condiţii a unei pricini este pusă
sub semnul îndoielii, legea permite strămutarea pricinii la o altă instanţă decât cea care, în mod normal, ar fi competentă să o judece.
Potrivit art.37 c.pr.civ., strămutarea unei pricini de la o instanţă la alta de acelaşi grad, poate fi dispusă în următoarele 3 situaţii :
a) când una din părţi are două rude sau afini până la gradul al patrulea inclusiv printre magistraţii instanţei;
b) pentru motive de bănuială legitimă;
c) pentru motive de siguranţă publică.
Stimat forumist,

Poate v-ar fi de ajutor și aceste două articole:

www.avocatnet.ro/content/art...

www.avocatnet.ro/content/art...

Cu stimă
Pot depune cerere de schimbare a completului de judecare ? desi a ramas in pronuntare ? , pe motiv de banuiala a influentarii judecatorilor de catre partea cu care ma judec .
Daca a ramas in pronuntare , nu mai aveti cum sa depuneti cerere de recuzare ...
Atunci dupa pronuntare , unde trebuie sa atac solutia , sa reclam plecarea cu "pachetul" din sala de judecata a grefierei ?

Alte discuții în legătură

Cum se poate schimba judecatorul? hopeless1 hopeless1 buna ziua! as avea si eu o dilema: cum se poate schimba judecatorul la care se afla dosarul meu? sub ce pretex si cum? eu am impresia -nu ca lumea ... (vezi toată discuția)
Recuzare judecator nitmar nitmar Am castigat fondul si am pierdut recursul la o plangere contraventionala. Am facut cerere de reexaminare.La termen ma trezesc ca face parte din instanta unul ... (vezi toată discuția)