1. Schimabarea completului de judecata o puteti face prin depunerea unei cereri de recuzare a intregului complet .. potrivit art.27 C.proc.civ., judecatorul poate fi recuzat:
1.când el, soţul său, ascendenţii ori descendenţii lor au vreun interes în judecarea pricinii sau când este soţ, rudă sau afin, până la al patrulea grad inclusiv, cu vreuna din părţi;
2când el este soţ, rudă sau afin în linie directă ori în linie colaterală, până la al patrulea grad inclusiv, cu avocatul sau mandatarul unei părţi sau dacă este căsătorit cu fratele ori sora soţului uneia din aceste persoane;
3.când soţul în viaţă şi nedespărţit este rudă sau afin a uneia din părţi până la al patrulea grad inclusiv, sau dacă, fiind încetat din viaţă ori despărţit, au rămas copii;
4.dacă el, soţul sau rudele lor până la al patrulea grad inclusiv au o pricină asemănătoare cu aceea care se judecă sau dacă au o judecată la instanţa unde una din părţi este judecător;
5.dacă între aceleaşi persoane şi una din părţi a fost o judecată penală în timp de 5 ani înaintea recuzării;
6.dacă este tutore sau curator al uneia dintre părţi;
7.dacă şi-a spus părerea cu privire la pricina ce se judecă;
8.dacă a primit de la una din părţi daruri sau făgăduieli de daruri ori altfel de îndatoriri;
9.dacă este vrăjmăşie între el, soţul sau una din rudele sale până la al patrulea grad inclusiv şi una din părţi, soţii sau rudele acestora până la gradul al treilea inclusiv.
Art. 29
(1)Propunerea de recuzare se va face verbal sau în scris pentru fiecare judecător în parte şi înainte de începerea oricărei dezbateri.
(2)Când motivele de recuzare s-au ivit după începerea dezbaterilor, partea va trebui să propună recuzarea de îndată ce acestea îi sunt cunoscute.
(3)Judecătorul împotriva căruia e propusă recuzarea poate declara că se abţine.
2. În anumite situaţii în care judecarea în bune condiţii a unei pricini este pusă
sub semnul îndoielii, legea permite strămutarea pricinii la o altă instanţă decât cea care, în mod normal, ar fi competentă să o judece.
Potrivit art.37 c.pr.civ., strămutarea unei pricini de la o instanţă la alta de acelaşi grad, poate fi dispusă în următoarele 3 situaţii :
a) când una din părţi are două rude sau afini până la gradul al patrulea inclusiv printre magistraţii instanţei;
b) pentru motive de bănuială legitimă;
c) pentru motive de siguranţă publică.