avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 900 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Poliţe de asigurare, reasigurare ... accident rutier
Discuție deschisă în Poliţe de asigurare, reasigurare şi probleme juridice conexe

accident rutier

Anul trecut am avut un accident rutier in care am suferit vatamari corporale,precizez ca accidentul nu s-a produs din vina mea.Problema mea este,cei de la societatea de asigurari a vinovatului au facut dosar de despagubiri,in care eu am cerut 300000 ron,la sase luni de la accident,societatea de asigurari respectiva,m-a sunat si verbal mi-au spus ca ei imi ofera 80000 ron,spunandu-mi ca aceasta suma nu se mai poate negocia repet totul verbal,nimic scris,eu dorind cel putin jumatate din suma ceruta de mine. Intrebarea mea este,cat dureaza si daca merita un astfel de proces cu o societate de asigurari? eu neavand o situatie materiala buna si de la accident pana in ziua de azi neputand merge la servici Am avut pana acum 140 zile ingrijiri de la medicul legist si urmeaza sa se mai faca o interventie chirurgicala pentru scoaterea tijelor.
Cel mai recent răspuns: Ciprian Dinu , Avocat 16:29, 13 Iulie 2012
Intrebarea mea este,cat dureaza si daca merita un astfel de proces cu o societate de asigurari?


Nu va trebui sa incepeti un proces separat contra societatii de asigurari.

Cel vinovat de producerea accidentului este cercetat penal pentru infractiunea prevazuta de
ART. 184
Vătămarea corporală din culpă
Fapta prevăzută la art. 180 alin. 2 şi 2^1, care a pricinuit o vătămare ce necesită pentru vindecare îngrijiri medicale mai mari de 10 zile, precum şi cea prevăzută la art. 181, săvârşite din culpă, se pedepsesc cu închisoare de la o lună la 3 luni sau cu amendă.
Dacă fapta a avut vreuna din urmările prevăzute la art. 182 alin. 1 sau 2, pedeapsa este închisoarea de la 3 luni la 2 ani sau amenda.

Dvs. va trebui sa asteptati inceperea procesului penal, in care va trebui sa va constituiti parte civila cu sumele precizate mai sus. Intre timp va sfatuiesc sa pastrati toate dovezile cu cheltuielile facute, din cauza accidentului: medicamente, investigatii medicale, combustibil, etc.

Va doresc sanatate si succes!
Va multumesc pentru raspuns,dar au trecut opt luni de la accident si dosarul nu a plecat de la politie inca,ce pot face sa grabesc mersul anchetei si cea mai mare parte din cheltuieli nu o pot recupera,doctorii nu dau factura si chitanta la "atentii" nu dai nu te baga in seama.precizez ca cel vinovat de producerea accidentului si-a recunoscut vina in totalitate.
Ultima modificare: Joi, 7 Iunie 2012
scorpionu, utilizator
Daca ati cerut in scris cei 300.000 (in cererea de despagubire) puteti sa-i acceptati ca dauna partiala , urmand ca asupra diferentei sa se pronunte instanta, dupa ce va constituiti parte civila.Cercetarile nu puteti sa le urgentati dar puteti face o plangere la cdt. politiei prin care solicitati un raspuns asupra stadiului in care se afla cercetarile, care dureaza din data (.....) cand s-a produs accidentul.Posibil sa se astepte si vindecarea dv., pentru ca acuzarea sa incadreze fapta, in acest scop atasati copii privind ingrijirile medicale efectuate si recomandate.Aveti grija ca la semnare, sa formulati aceste mentiuni si eventual sa taiati din textul deja btiparit, orice mentiune privitoare la "renuntarea la alte pretentii fata de vinovat si/sau asigurator.Pentru ca au fost numai vorbe, cereti sa va intocmeasca documentul cu suma propusa, dupa care procedati cum v-am sfatuit.
Va Multumesc mult domnule nucu$,eu cei 300000 i-am cerut in acea cerere de despagubire,dar dupa ce domnii de la soc.de asigurari au venit cu oferta,la inrebarea mea de ce nu au facut scrisa acea oferta,domniile lor mi-au raspuns ca asa se procedeaza nu se face nimic scris
Va dau mai jos un "ac de cojoc" pentru aceasta manifestare de insolenta (exista si astfel de persoane):confused:

Art. 36. - (1) În termen de cel mult 3 luni de la avizarea producerii
evenimentului asigurat de către partea prejudiciată ori de către asigurat, asigurătorul
RCA este obligat:
a) fie să răspundă cererii părtii solicitante, formulând o ofertă de despăgubire
justificată, în cazul în care se dovedeste răspunderea asiguratului în producerea
riscurilor acoperite prin asigurarea obligatorie RCA, iar prejudiciul a fost cuantificat;
b) fie să notifice părtii prejudiciate motivele pentru care nu a aprobat, în
totalitate sau partial, pretentiile de despăgubire.
(2) Dacă în termen de cel mult 3 luni de la avizarea producerii evenimentului
asigurat de către partea prejudiciată ori de către asigurat, asigurătorul RCA nu a
notificat părtii prejudiciate respingerea pretentiilor de despăgubire, precum si motivele
respingerii, asigurătorul RCA este obligat la plata despăgubirii.
......................
(5) Despăgubirea se plăteste de către asigurătorul RCA în maximum 10 zile de
la data depunerii ultimului document necesar stabilirii răspunderii si cuantificării daunei,
solicitat în scris de către asigurător
(Acest document este cererea de despagubire), sau de la data la care asigurătorul a primit o hotărâre judecătorească definitivă cu privire la suma de despăgubire pe care este obligat să o plătească.(urmeaza in faza II-a)
(6) În situatia în care dosarul de daună contine toate elementele necesare
stabilirii dreptului la despăgubire si cuantificării daunei, despăgubirea se plăteste de
către asigurătorul RCA în maximum 10 zile de la completarea dosarului, dar nu mai
târziu de 3 luni de la avizarea producerii evenimentului asigurat de către partea
prejudiciată ori de către asigurat.
(extras din Ord.CSA nr.14/2011)

Alte discuții în legătură

Dosar vatamare corporala si daune morale GFC GFC In data de 10.06.2014 am depus la societatea de asigurari EUROINS un dosar de dauna vatamare corporala si daune morale, urmand a fi contactata de la sediul ... (vezi toată discuția)
Dobanda conform normelor csa dextar dextar Salutare tuturor masina unui prieten a fost implicat intr-un eveniment rutier in urma cu 1 an si ceva, cei de la firma de asigurari [EDITAT] au refuzat sa il ... (vezi toată discuția)
Despagubire rca (obligatii asigurator) ovidiu59 ovidiu59 In urma unui accident fara victime autoutilitara mea a suferit avarii ce presupun, din discutiile avute cu asiguratorul daune totale. In procedul verbal ... (vezi toată discuția)