avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 625 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Poliţe de asigurare, reasigurare ... Dobanda conform normelor CSA
Discuție deschisă în Poliţe de asigurare, reasigurare şi probleme juridice conexe

Dobanda conform normelor CSA

Salutare tuturor masina unui prieten a fost implicat intr-un eveniment rutier in urma cu 1 an si ceva, cei de la firma de asigurari [EDITAT] au refuzat sa il despagubeasca si acesta s-a adresat instantei.El poate sa ceara pe langa cheltuielile de judecata si dobanda legala (inflatia sau dobnda bancara) si poate solicita si penalitatile 0.1 la suta pe zi conform ordinului csa din 2011?adica de la data avizari daunei la societatea de asigurari pana la pronuntarea hotararii definitive.
Si alta chestie ciudata ,asiguratorul a refuzat sa intocmeasca un proces verbal de constatare a daunelor si i-a inmanat doar o foaie prin care il anunta ca au termen 90 de zile sa desfasoare invesigati.
Ultima modificare: Marți, 19 Noiembrie 2013
Ioan Ciobanu, Expert judiciar
Cel mai recent răspuns: Laszlo Bicsak , Alte profesii 18:25, 25 Noiembrie 2013
Penalitatile de 0,1% pe zi il puteti pretinde in cazul in care societatea de asigurari nu a achitat dauna in termen de 10 zile de la depunerea in dosarul de dauna a cererii de despagubire. Penalitatea de 0,1% se aplica de la data expirarii celor 10 zile mai inainte precizata pana la data achitarii daunei.
CAPITOLUL V
Despăgubirea
Art. 35. — Persoana prejudiciată are dreptul să înainteze cererea de despăgubire către asigurătorul RCA, în cazul producerii unui risc acoperit prin asigurarea obligatorie RCA, potrivit prezentelor norme, sau către Asociația „Fondul de protecție a victimelor străzii”, în cazul producerii unui risc acoperit din acest fond, potrivit art. 251 din Legea nr. 32/2000, cu modificările și completările ulterioare, ori către BAAR, în calitatea sa de birou gestionar.
Art. 36. — (1) În termen de cel mult 3 luni de la avizarea producerii evenimentului asigurat de către partea prejudiciată ori de către asigurat, asigurătorul RCA este obligat:
a) fie să răspundă cererii părții solicitante, formulând o ofertă de despăgubire justificată, în cazul în care se dovedește răspunderea asiguratului în producerea riscurilor acoperite prin asigurarea obligatorie RCA, iar prejudiciul a fost cuantificat;
b) fie să notifice părții prejudiciate motivele pentru care nu a aprobat, în totalitate sau parțial, pretențiile de despăgubire.
(2) Dacă în termen de cel mult 3 luni de la avizarea producerii evenimentului asigurat de către partea prejudiciată ori de către asigurat, asigurătorul RCA nu a notificat părții prejudiciate respingerea pretențiilor de despăgubire, precum și motivele respingerii, asigurătorul RCA este obligat la plata despăgubirii. (3) Asigurătorul RCA poate desfășura investigații privind producerea accidentului, în condițiile în care respectivul accident nu face obiectul unor cercetări efectuate de autoritățile publice. (4) Asigurătorul RCA are obligația să comunice în scris asiguratului și păgubitului intenția de a desfășura investigații privind producerea accidentului, în termen de maximum 5 zile
lucrătoare de la data avizării daunei.
(5) Despăgubirea se plătește de către asigurătorul RCA în maximum 10 zile de la data depunerii ultimului document necesar stabilirii răspunderii și cuantificării daunei, solicitat în scris de către asigurător, sau de la data la care asigurătorul a primit o hotărâre judecătorească definitivă cu privire la suma de despăgubire pe care este obligat să o plătească.
(6) În situația în care dosarul de daună conține toate elementele necesare stabilirii dreptului la despăgubire și cuantificării daunei, despăgubirea se plătește de către asigurătorul RCA în maximum 10 zile de la completarea dosarului, dar nu mai târziu de 3 luni de la avizarea producerii evenimentului asigurat de către partea prejudiciată ori de către asigurat.
(7) Asigurătorul RCA este obligat să elibereze asiguratului/utilizatorului, în termen de 15 zile de la înregistrarea solicitării acestuia, un certificat privind daunele înregistrate, pe parcursul ultimilor 5 ani de relații contractuale, sau absența acestor daune.
(8) Certificatul privind daunele înregistrate trebuie să conțină în mod obligatoriu următoarele informații: nume/denumire asigurat, CNP/CUI, datele vehiculului, numărul poliței de asigurare, perioada de valabilitate, clasa bonus-malus aferentă, data producerii evenimentului înregistrat, data plății despăgubirii.
Art. 37. — Dacă asigurătorul RCA nu își îndeplinește obligațiile în termenele prevăzute la art. 36 sau și le îndeplinește defectuos, inclusiv dacă diminuează nejustificat despăgubirea, la suma de despăgubire cuvenită, care se plătește de asigurător,se aplică o penalizare de 0,2%, calculată pentru fiecare zi de întârziere.

Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 858/6.XII.2011
Da, am inteles, dar pe mine ma intereseaza daca in instanta se dovedeste faptul ca asiguratorul a facut un abuz si o expertiza extra judiciara defectuoasa, eu pot sa le cer acele penalitati mentionate in ordinul csa de la data in care am primit refuzul asguratorului de a despagubi dosarul pana la data in care primesc o hotarare definitiva de la instanta?
Dobinda se calculeaza din ziua in care s-a depus dosarul de daune, iar societatea nu a facut comunicare negativa, adica a acceptat dosarul.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Bcr asigurari, neplata la 3 luni robertto_robertto robertto_robertto buna ziua ! am si eu o problema lagata de neplata unui dosar de dauna la bcr asigurari, accidentul s a intamplat in ianuarie mai precis pe 20.01.2012 am fost ... (vezi toată discuția)
Societatea de asigurari nu vrea sa plateasca dauna adycostea adycostea sunt pagubit intr-un accident auto si soc de asigurari nu vrea sa plateasca dauna pe motive subiective! vreau sa ii dau in judecata si sa ma reprezint ... (vezi toată discuția)
Despagubire rca (obligatii asigurator) ovidiu59 ovidiu59 In urma unui accident fara victime autoutilitara mea a suferit avarii ce presupun, din discutiile avute cu asiguratorul daune totale. In procedul verbal ... (vezi toată discuția)