avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 539 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Paşapoarte, cărţi de ... Inregistrarea casatoriei din strainatate in Romania
Discuție deschisă în Paşapoarte, cărţi de identitate, acte de stare civilă - formalităţi, obţinere, probleme

Inregistrarea casatoriei din strainatate in Romania

Buna ziua,ce se intampla daca nu inregistrezi casatoria unui cetatean roman in Bulgaria, cu un cetatean bulgar?Exista consecinte legale?M-am casatorit in Bulgaria cu un cetatean bulgar,mi-am schimbat numele dupa casatorie,si incerc sa aflu daca TREBUIE neaparat sa inregistrez casatoria in Romania,sa-mi schimb toate actele,CI-ul,pasaportul.Am citit pe net ca trebuie inregistrata in 6 luni de la emiterea certificatului de casatorie in Bulgaria.Ce se intampla daca nu inregistrez casatoria in Romania?Multumesc anticipat pentru raspuns.:)
Cel mai recent răspuns: Denisaluca , utilizator 14:56, 14 Iulie 2012
În conformitate cu prevederile art.43 (3) din Legea nr. 119/1996 si art.63 din
Metodologia nr. 1/1997, actele de stare civilă ale cetăţenilor români întocmite în
străinătate, la autorităţile locale competente, se transcriu, obligatoriu, în registrele
de stare civilă române, în termen de 6 luni de la întoarcerea în ţară sau de la primirea
în străinătate a certificatului ori extrasului de stare civilă.
Neprezentarea certificatelor de stare civilă sau a extraselor eliberate de
autorităţile străine, ofiţerului de stare civilă de la locul de domiciliu, pentru
transcriere în registrele de stare civilă române, în termen de 6 luni, constituie
contravenţii la regimul actelor de stare civilă, şi se sancţionează cu amendă între
100-200 RON, dacă nu sunt săvârşite în condiţiile în care, potrivit legii penale, sunt
considerate infracţiuni (art. 66 lit.e din Legea nr.119/1996).
Sunteti cetatean roman, aveti obligatia sa va supuneti legilor romane. Aceasta modificare a statusului dvs. marital trebuie inregistrata prin transcrierea certificatului bulgar de casatorie la Starea Civila de la locul dvs. de domiciliu pentru ca asa prevede legea, avluci v-a explicat mai sus - iar amenda este cea mai mica dintre problemele pe care le-ati putea avea.

Daca sau cand veti face un copil, el va fi si cetatean roman pentru ca dvs. sunteti romanca; ca sa beneficieze de toate drepturile oferite de cetatenia romana nasterea lui trebuie inregistrata si in registrele de stare civila romane. Nefiind transcris certificatul de casatorie va fi foarte complicat sa faceti deodata transcrierile ambelor certificate (de casatorie si nastere a copilului).

Ca sa nu mai vorbim despre varianta rea (care din pacate poate aparea, sper sa nu mi-o luati in nume de rau ca va spun asta) ca aceasta casnicie sa nu mearga, din ea sa fi rezultat un copil sau mai multi iar dvs. si sa fiti nevoita sa treceti printr-un divort.

Faceti ceea ce trebuie pentru a nu avea ulterior complicatii inutile in obtinerea actelor de stare civila si de identitate romanesti.
Buna ziua,multumesc pentru raspuns,mai voiam sa stiu, dupa ce inregistrez casatoria in Romania,trebuie sa-mi schimb CI-ul si pasaportul ,cu noul nume,sau pot sa astept pana expira si apoi sa le schimb?Prin inregistrarea casatoriei,se face automat si schimbarea actelor?

Atat cartea de identitate cat si pasaportul sunt acte de identitate, dar obligatoriu este numai in privinta CI; daca nu intentionati sa iesiti din UE pana expira pasaportul, cu el ar fi o cheltuiala inutila, zic eu :)

Permisul de conducere ar mai trebui schimbat, daca aveti.
Buna ziua,
As vrea sa stiu va rog, cum se procedeaza pentru a valida un divort facut pe cale administrativa, la starea civila. Din cate m-am interesat hotararea respectiva trebuie legalizata la prefectura. el e cetatean turc, eu roman. Cum trebuie sa procedez, pentru a se recunoaste divortul sin in Turcia?
Multumesc!

Alte discuții în legătură

Carte identitate permis pasaport cristianjuvete cristianjuvete Buna ziua, Am efectuat o casatorie in strainatate intre cetatean sud african si cetateanca romanca. Certificatul de casatorie (unnabriged) a fost emis de ... (vezi toată discuția)
Act doveditor ContSters186828 ContSters186828 Care este actul ce dovedeste schimbarea numelui in strainatate prin acordarea citadinantei(ITALIA).Prin decretul de acordare a citadinantei mi s-a acordat ... (vezi toată discuția)
Casatoria in italia YoanaOL YoanaOL buna ziua eu m-am casatorin civil in italia si nu am inregistrat casatoria la ambasada romaniei.Deja au trecut mai mult de 6 luni. Pot sa merg sa imi traduc ... (vezi toată discuția)