buna ziua
eu m-am casatorin civil in italia si nu am inregistrat casatoria la ambasada romaniei.Deja au trecut mai mult de 6 luni. Pot sa merg sa imi traduc casatoria in tara oricand?
Da poti face asta. Dar banuiesc ca doresti sa transcrii la statul civil in Romania, sau in Italia prin ambasada?
Parerea mea este ca nu trebuie sa lasi sa treaca 6 luni pentru ca : entro 6 mesi dal matrimonio- taxa este 140 euro. Dupa 6 luni taxa este 180 euro
Documente necesare:
ertificatul de casatorie italian pentru uz extern (modelul plurilingv), în original apostilat in Prefectura italiana de domiciliu si copie; daca sotii prezinta extrasul multilingv al certificatului de casatorie, acesta NU mai trebuie apostilat la Prefectura de rezidenta.
declaratia pe proprie raspundere privind inexistenta altei transcrieri în România ( formularul se primeste la misiunea diplomatica );
declaratia pe proprie raspundere privind inexistenta altor casatorii anterioare ale cetateanului român ( formularul se primeste la misiunea diplomatica ) (sau, dupa caz, certificatul de nastere eliberat de autoritatile române cu toate mentiunile de casatorie si de divort);
cetatenii romani care s-au casatorit dupa data de 1 octombrie 2011 (data la care a intrat in vigoare noul Cod Civil romanesc) vor prezenta, la transcrierea certificatului de casatorie un document din care sa rezulte regimul matrimonial (comuniune, separare de bunuri, etc) ales de cei doi soti la incheierea casatoriei. Acest document este eliberat, la cerere, de catre serviciile anagrafice italiene.
certificatele de nastere ale sotilor; in cazul in care unul din soti este cetatean italian sau de alta nationalitate, se va prezenta extrasul de nastere al acestuia cu parintii (con maternità e paternità ) a sotului/sotiei cetatean strain, apostilat la Prefectura de rezidenta. Daca sotul /sotia cetatean italian prezinta extrasul multilingv al certificatului sau de nastere, acesta NU mai trebuie sa fie apostilat la Prefectura de rezidenta. Daca sotul / sotia este cetatean strain, de alta nationalitate decat cea italiana, va prezenta certificatul de nastere cu maternitate si paternitate (parintii vor figura cu nume si prenume), tradus si legalizat la propria misiune consulara.
sentinta de divort a cetateanului roman in cazul in care acesta a mai fost casatorit, in original cu mentiunea ” definitiva si irevocabila “.
cartea de identitate sau pasaportul romanesc si cartea de identitate italiana/pasaportul sotului cetattean strain in termen de valabilitate.
Amenda este intre 100-200 lei, conform Legii 119/1996 rep. Daca nu a trecut 1 an este foarte posibil sa nu luati amenda, insa nu mai asteptati sa treaca timpul.
Banuiesc ca da, ai costuri reduse in respect de ceea ce se plateste in Italia. Dar intreaba prima, pt ca eu in Romania nu mai locuiesc de 10 ani si din cate aud s-au schimbat multe si in Ro. ( in materie de costuri)