avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 191 soluții astăzi
Forum AvocatNet Italia Carti de identitate, acte de stare ... Casatorie in strainatate (Italia)
Discuție deschisă în Carti de identitate, acte de stare civila, pasapoarte, vize

Casatorie in strainatate (Italia)

Buna ziua ! Sant casatorita in strainatate,Italia ,cu un cetatean italian si as vrea sa stiu daca certificatul de casatorie trebuie inregistrat obligatoriu si la consulatul roman din zona . Dar in Romania la starea civila din orasul natal ? Multumesc !
Cel mai recent răspuns: cojocaru_d35 , utilizator 16:22, 30 Iunie 2017

1. Raspuns pentru prima intrebare;
-- Pentru căsătoriile încheiate în Italia înainte de 01.10.2011, cererea de înscriere a certificatului de căsătorie se depune de către unul dintre soţi (cetăţean român) dacă în certificatul/extrasul de căsătorie italian se face referire la numele soţilor după căsătorie. În cazul în care în extrasul/certificatul de căsătorie italian nu se menţionează numele soţilor după căsătorie este necesară o declaraţie autentificată, din partea ambilor soţi, dacă sunt cetăţeni români sau numai a soţului cetăţean român, cu privire la numele purtat după căsătorie(formularul se primeşte la Secţia Consulară).
-- Pentru căsătoriile încheiate în Italia după data de 01.10.2011, cererea de înscriere a certificatului de căsătorie se depune de către ambii soţi. După intrarea în vigoare a noului Cod Civil (la 1 octombrie 2011) soţii trebuie să efectueze o declaraţie pe proprie răspundere – chiar dacă unul dintre soţi este cetăţean străin – din care să rezulte în mod expres şi neechivoc legea (italiană sau română) aplicabilă regimului matrimonial. În situaţia în care unul dintre soţi nu se poate prezenta la Secţia Consulară, se acceptă ca declaraţia să fie autentificată de un notar public italian, tradusă în limba română şi apostilată. În cazul în care soţii aleg să se aplice legea română regimului matrimonial, în declaraţie se va specifica regimul matrimonial ales în conformitate cu legea română (conform noului Cod Civil, acesta poate fi: comunitatea legală, separaţia de bunuri sau comunitatea convenţională). Dacă soţii optează pentru comunitatea convenţională sau separaţia de bunuri, trebuie prezentată convenţia matrimonială întocmită anterior încheierii căsătoriei la un notar public român.
Documente necesare:
certificatul/extrasul actului de căsătorie italian pentru uz extern, apostilat de prefectura locală, în original şi copie;
declaraţia pe proprie răspundere privind inexistenţa altei transcrieri în România (formularul se primeşte la Secţia consulară);
cărţile de identitate româneşti (pentru cetățenii cu domiciliul în Romania) sau paşapoartele și cărțile de identitate italiene/atestat de rezidență (pentru cetăţenii cu domiciliul în Italia) - în original și copie;
certificatele de naştere ale soţilor; în cazul in care unul dintre soţi este cetatean străin, se va prezenta extrasul de naştere al acestuia cu părinţii - în original și copie.
Serviciul este scutit de la plata taxelor consulare.

2- Raspuns pentru a doua întrebare;
Cetăţenii români au obligaţia ca în termen de 6 luni de la primirea certificatului sau extrasului de căsătorie eliberat de autoritățile italiene să solicite transcrierea acestor acte în registrele de stare civilă române, în vederea obținerii unui certificat de căsătorie românesc.
În cazul în care întocmirea actului nu a fost făcută la oficiul consular al României în Italia, acesta se face în ţară la serviciul public comunitar local de evidenţă a persoanelor sau, după caz, de ofiţerul de stare civilă din cadrul primăriei unităţii administrativ teritoriale pe a cărei rază se află domiciliul solicitantului.
Multumesc frumos pentru informatii! ( sotul este italian )

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Casatoria in italia YoanaOL YoanaOL buna ziua eu m-am casatorin civil in italia si nu am inregistrat casatoria la ambasada romaniei.Deja au trecut mai mult de 6 luni. Pot sa merg sa imi traduc ... (vezi toată discuția)
Netranscriere căsătorie-divorț în românia sasenac sasenac cetățenie română-căsătorită-divorțata in italia, cu cetățean italian! Ulterior, am căpătat cetățenie italiană, păstrând și cetățenia ... (vezi toată discuția)
Acte căsătorie la ambasadă Mario22222 Mario22222 Ce acte sint necesare pentru casatorie la ambasada atat pentru mine cat si pentru sotia mea care este de cetatenie eritreana si avem o fetita impreuna, care ... (vezi toată discuția)