avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 789 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Acte indemnizatie
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Acte indemnizatie

Buna ziua.
A-si vrea sa ma ajutati cu pasii pe care trebuie sa-i fac pentru a obtine actele necesare dosarului pentru indemnizatia de crestere a copilului.
Am lucrat in perioada 19 aprilie 2011-16 sept 2011 la o firma, apoi pauza de 9 zile, si m-am angajat la o alta firma de pe 24 septembrie2011 pana in prezent ,momentan fiind in concediu prenatal. Firma la care inca sunt angajata este din alt oras.
Va rog sa-mi spneti cum sa procedez cu actele pentru indemnizatie, ce acte trebuie sa iau de la ambele firme sau cum trebuie sa procedez.
Va multumesc anticipat si sper sa ma puteti ajuta.
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 17:01, 7 Iunie 2012
1. Din OUG 111/2010 privind concediul si indemnizatia lunara pentru cresterea copiilor:

Art. 13
(1) Drepturile prevazute de prezenta ordonanta de urgenta, reprezentand indemnizatie sau stimulent de insertie, se acorda pe baza de cerere, insotita in mod obligatoriu de:

a) copia actului de identitate al solicitantului si a certificatului de nastere al copilului pentru care se solicita dreptul ori, dupa caz, de livretul de familie, certificate pentru conformitate cu originalul de catre persoana care primeste documentele;

b) actele doveditoare privind calitatea solicitantului si relatia acestuia cu copilul/copiii pentru care solicita dreptul, pentru situatiile prevazute la art. 8 alin. (2);

c) actele doveditoare care sa ateste indeplinirea perioadelor prevazute de art. 2;

d) dovada eliberata de angajator sau organele competente privind veniturile realizate;

e) dovada privind suspendarea activitatii pentru perioada in care se solicita concediul pentru cresterea copilului;

f) orice alte documente care sa ateste indeplinirea conditiilor de eligibilitate.
...


2. Din Normele de aplicare a OUG 111/2010:

(4) Actele doveditoare privind calitatea solicitantului şi relaţia acestuia cu copilul/copiii pentru care solicitã dreptul se prezintã în copie certificatã sau, dupã caz, autentificatã pentru conformitate cu originalul şi sunt, dupã caz, urmãtoarele:
a) certificatele de naştere ale copiilor pentru care se solicitã drepturile prevãzute de ordonanţa de urgenţã, precum şi ale celorlalţi copii aflaţi în întreţinere;
b) hotãrârea judecãtoreascã de încredinţare în vederea adopţiei, potrivit legii;
c) hotãrârea judecãtoreascã de încuviinţare a adopţiei, potrivit legii;
d) hotãrârea judecãtoreascã sau, dupã caz, hotãrârea comisiei pentru protecţia copilului pentru mãsura plasamentului, potrivit legii;
e) decizia directorului general al direcţiei generale de asistenţã socialã şi protecţia copilului sau, dupã caz, hotãrârea judecãtoreascã pentru mãsura plasamentului în regim de urgenţã, potrivit legii;
f) hotãrârea judecãtoreascã de instituire a tutelei sau, dupã caz, dispoziţia autoritãţii tutelare, potrivit legii;
g) actul doveditor care atestã calitatea de reprezentant legal al persoanei minore lipsite de capacitate deplinã de exerciţiu al drepturilor civile, îndreptãţitã sã beneficieze de indemnizaţie pentru creşterea copilului, respectiv pãrinte, tutore, curator, altã persoanã desemnatã reprezentant legal prin decizia directorului general al direcţiei generale de asistenţã socialã şi protecţia copilului sau, dupã caz, prin hotãrâre judecãtoreascã.

(5) Actele doveditoare privind realizarea de venituri, precum şi nivelul lunar, trimestrial sau anual al acestora, eliberate de angajator sau de organele competente, sunt, dupã caz, urmãtoarele:
a) dovada eliberatã de angajator sau de entitãţile asimilate angajatorului, care au calitatea de plãtitori de venituri supuse impozitului, din care sã rezulte cã persoana îndreptãţitã a realizat timp de 12 luni în ultimul an anterior naşterii copilului venituri din salarii, sau, dupã caz, de autoritatea competentã, în caz de dizolvare, faliment ori lichidare judiciarã a angajatorului;
b) dovada privind veniturile realizate în anul fiscal anterior celui în care s-a nãscut copilul şi/sau, dupã caz, dovada privind venitul calculat în vederea plãţii anticipate a impozitului, precum şi copia deciziei de impunere, eliberatã de autoritãţile competente, în cazul persoanelor care realizeazã venituri din activitãţi independente şi/sau din activitãţi agricole;
c) dovada eliberatã de organele competente, în cazul persoanelor care realizeazã venituri profesionale neimpozabile;
d) dovada eliberatã de organele competente, în cazul asociaţilor unici, privind veniturile realizate de aceştia;
e) adeverinţa eliberatã de plãtitorul indemnizaţiei de maternitate, potrivit Ordonanţei de urgenţã a Guvernului nr. 158/2005 privind concediile şi indemnizaţiile de asigurãri sociale de sãnãtate, aprobatã cu modificãri şi completãri prin Legea nr. 399/2006, cu modificãrile şi completãrile ulterioare, de angajator sau, dupã caz, de casa teritorialã de asigurãri de sãnãtate ori de agenţia judeţeanã pentru ocuparea forţei de muncã;
f) dovada eliberatã de autoritãţile competente, de angajatori sau, dupã caz, declaraţia pe propria rãspundere, din care sã rezulte data de la care solicitantul se aflã în concediu pentru creşterea copilului;
...

3. Actele prezentate mai sus sunt cu caracter general asa ca mergeti la Primaria de care apartineti cu domiciliul si solicitati lista cu actele specifice situatiei dvs.

4. - Cand doriti sa intrati in CCC (dupa terminarea concediului de maternitate (prenatal + postnatal) veti putea intra in CCC pana la 1 an sau 2 ani in functie de optiunea dvs.
- Pentru asta faceti o cerere catre angajator prin care solicitati suspendarea CIM pentru a intra in CCC pana la 1 an sau 2 ani.
- Angajatorul va inmaneaza decizia de suspendare a CIM si adeverinta tip cu veniturile nete pe cele 12 luni premergatoare nasterii copilului.
- O asemenea adeverinta trebuie sa luati si de la celalat angajator la care ati lucrat in cele 12 luni aligibile.
- Adeverintele tip le procurati de la Primarie.

5. Ar fi bine sa cititi si OUG 111/2010 ca sa va lamuriti mai bine si sa intelegeti cum se procedeaza.



~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Concediu crestere copil SzAlex SzAlex Bună ziua! Soţia beneficiază de concediul pentru creşterea copilului în vârstă de până la 2 ani, conform prevederilor Legii, cu modificările şi ... (vezi toată discuția)
Acte dosar indemnizatie crestere copil crysstyle crysstyle Care sunt actele necesare pt depunerea indemnizatie crestere copil?Ma intereseaza mai detailalt cele eliberate de angajator(firma). (vezi toată discuția)
Cine imi da copii certificate ale concediilor de maternitate pentru dosarul de indemnizatie pentru ccc? gabymy gabymy Buna ziua, spuneti-mi va rog pentru dosarul de indemnizatie pentru cresterea copilului am nevoie de copii dupa certificatele medicale prenatale si postnatale ... (vezi toată discuția)