avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 783 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... cabinet psihologic in bloc de locuinte
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

cabinet psihologic in bloc de locuinte

Un cabinet psihologic functioneaza la demisolul locuit al unui bloc ( cu sau fara aprobari !? ). Recent psihologul vinde locatia de la demisol si cumpara un apartament in acelasi bloc , pe aceiasi scara, mai sus , la parter.
Muta cabinetul psihologic in noul apartament si functioneaza in continuare........
Intrarea in cabinet se face prin scara blocului ( pe usa de intrare in apartament )
Pentru a functiona in noul apartament , trebuia sa schimbe destinatia acestui apartament ? Avea nevoie de aprobari ? De la cine ? Ce lege reglementeaza aceasta speta ?
Cel mai recent răspuns: Tudor-Andrei , utilizator 21:32, 17 Noiembrie 2021
Apartamentul a fost construit ca spatiu pentru locuit (asa reiese din descrierea dvs.). Schimbarea destinatiei in spatiu comercial nu este ilegala, dar se face numai cu acordul tuturor celorlalti locatari.
Pentru a schimba destinatia ap. si pentru a infiinta un srl ai nevoie de acordul vecinilor cu care te invecinezi pe verticala si orizontala si acordul Asociatiei de Proprietari .

Art. 13. (1) Proprietarul poate aduce îmbunătăţiri sau modificări proprietăţii sale individuale, cu respectarea prevederilor legale referitoare la autorizarea de către autoritatea publică locală a modificărilor constructive, fără a pune în pericol integritatea structurală a clădirii sau a altor proprietăţi individuale.
(2) Proprietarul nu poate schimba aspectul sau destinaţia proprietăţii comune fără a obţine mai întâi acceptul din partea asociaţiei de proprietari.
(3) Orice modificare a proprietăţii individuale se va aduce la cunoştinţa asociaţiei pentru înscrierea în Jurnalul evenimentelor din Cartea Tehnică a Construcţiei, prin depunerea în copie a actelor de autorizare, proces-verbal recepţie, schiţe.

H.G. 1588/2007
Norme metodologice de aplicare a Legii nr. 230/2007 privind înfiinţarea, organizarea şi funcţionarea asociaţiilor de proprietari
Publicata in Monitorul Oficial, Partea I nr. 43 din 18/01/2008
Este valabila legislatia scrisa mai sus de BEN46.
Probabil ca are acordul vecinilor si sau al administratorului de bloc, altfel nu ar fi avut cum sa isi constituie sediul social sau punctul de lucru in acel loc (asta daca functioneaza legal).

Curiozitate... ce aveti d eimpartit cu vecinul? cu ce va deranjeaza ca are cabinet psihologic? din cate imi imaginez activitatea nu presupune poluarea fonica.
Niste precizari. Profesia de psiholog este profesie liberala. Constituirea cabinetului de psiholog are ca baza legala legea proprie a lor, nu legea 31.
De exemplu pentru un cabinet de avocat nu este nevoie de schimbarea destinatiei. Exista si o decizie a unei instante in acest scop.
La repezeala citez doar Ordinul ANAF nr. 2112/2010 - aprobarea Procedurii de solicitare si eliberare a certificatului pentru spatiul cu destinatie de sediu social

ANEXA Nr. 1
Procedura de solicitare si eliberare a certificatului pentru spatiul cu destinatie de sediu social si de inregistrare a documentului care atesta dreptul de folosinta asupra spatiului cu destinatia de sediu social


1. Prezenta procedura se aplica persoanelor care, incepand cu data intrarii in vigoare a prevederilor art. 17 din Legea nr. 31/1990 privind societatile comerciale, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, astfel cum au fost modificate prin art. XIII din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 54/2010 privind unele masuri pentru combaterea evaziunii fiscale, au obligatia ca, la inmatricularea unei societati comerciale sau la schimbarea sediului social, sa inregistreze documentul care atesta dreptul de folosinta asupra spatiului cu destinatie de sediu social si sa obtina certificatul pentru spatiul cu destinatie de sediu social.


Profesia de psiholog este profesie liberala. Practicantul ei se inregistreaza in Registrul Psihologilor si la Finante, nu la Registrul Comertului. Pe cale de consecinta, nu este obligat sa schimbe destinatia spatiului.
Blocul nu are asociatie de propietari si implicit nu are nici administrator . Cum functioneaza legea in acet caz ?

Multumesc pentu raspuns. Am inteles ca nu are obligatia sa schimbe destinatia aparamentului , dar , de aprobarile vecinilor are nevoie ?

@anitsirc,
Apreciez faptul ca sunteti informat si sunteti de acord cu BEN46 . " Probabil " nu tine loc de ceritudinea de care avem nevoie in aplicarea legilor. Nu are acordul vecinilor , nu exista administrator de bloc deoarece nu exista asociatie , si daca functioneaza legal sau nu, este avantajul sau problema lui. Pentru a va satiface "curiozitatea " va informez ca nu trebuie sa ai ceva " de impartit " cu cineva daca ii ceri, il determini , sau il obligi prin parghii legale SA RESPECTE LEGEA . Intr-un stat de drept RESPECTAREA LEGII nu este facultativa ci OBLIGATORIE chiar daca nu o cunosti. Toti cetatenii acestuI stat avem obligatia de a ne supune LEGII indiferent daca aceasta ne convine sau nu . Legea ne condamna daca avem cunostiinta de comiterea unei ilegalitati si nu o demascam !.... Cu tot respectul va intreb daca in speta era vorba de un hot , un violator sau un criminal aveati aceiasi " curiozitate " ?
Ultima modificare: Vineri, 8 Iunie 2012
Adriantot, moderator

Alte discuții în legătură

Acord......buna dimineața, in urma cu un an am obtinut certificatul de inregistrare ... AADRIANA.O AADRIANA.O Buna dimineața, In urma cu un an am otinut Certificatul de Inregistrare pentru Cabinet individual de psihologie, deasemenea si Certificatul de Inregistrare ... (vezi toată discuția)
Aviz schimbarea destinației locuințelor. frasier frasier Aviz schimbarea destinației locuințelor. Comitetul executiv din cadrul asociației de proprietari este obligat să acorde acest aviz scris (prevăzut la art ... (vezi toată discuția)
Acord infiintare srl(microintreprindere) andreeagp1 andreeagp1 Buna ziua. Am citit ca s-a dat o lege care spune ca nu mai este necesar acordul vecinilor, respectiv al asociatiei de proprietari pentur infiintarea unui SRL ... (vezi toată discuția)