avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 764 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... Pensie de invaliditate - stagiu necesar, acte
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

Pensie de invaliditate - stagiu necesar, acte

buna ziua. vreau sa stiu unde trebuie sa ma adresesz si ce acte trebuie sa pregatesc pentru pensionarea pe caz de boala.si daca am numai 8 nai de vechime in campul muncii o sa pot sa ma pensionez?
Cel mai recent răspuns: Carp Mircea , utilizator 21:04, 9 Iunie 2012
Drepturile de pensie de invaliditate se acorda daca sunt intrunite urmatoarele conditii:
asiguratul sa fie incadrat intr-un grad de invaliditate de catre comisia de expertiza medicala asupra capacitatii de munca;
sa fi realizat in sistemul public stagiul necesar de cotizare prevazut de lege in functie de varsta asiguratului la data emiterii deciziei medicale asupra capacitatii de munca.
In vederea evaluarii capacitatii de munca, potrivit prevederilor art. 71 din Legea nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice, solicitantul trebuie sa depuna cererea si documentele medicale la cabinetul de expertiza medicala a capacitatii de munca din cadrul casei teritoriale de pensii competente, in functie de domiciliul/resedinta acestuia. In urma examinarii clinice si analizarii documentelor medicale, medicul expert al asigurarilor sociale completeaza raportul de expertiza medicala a capacitatii de munca si emite decizia medicala asupra capacitatii de munca.

Stagiul de cotizare este prevazut in tabelul 3 de mai jos:

Tabelul nr. 3
Varsta persoanei la data emiterii Stagiul de cotizare necesar
deciziei medicale asupra capacitatii (ani)
de munca

pana la 20 ani 1
de la 20—23 ani 2
23—25 ani 3
25—29 ani 6
29—33 ani 9
33—37 ani 11
37—41 ani 14
41—45 ani 17
45—49 ani 20
49—53 ani 23
53—57 ani 25
57—60 ani 26
Peste 60 de ani 27

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Pensie de invaliditate andronescugeo andronescugeo Care este perioada minima de contributie (vechimea) in cazul acordarii pensiei de invaliditate (vezi toată discuția)
Pensie anticipata pe caz de boala andronescu_dan andronescu_dan Care este acum perioada minim obligatorie de cotizare (VECHIMEA MINIM-OBLIGATORIE) pentru Pensionarea anticipata pe caz de boala ? Mulțumesc ... (vezi toată discuția)
Pensie de invaliditate carmen43 carmen43 Eu sufar de tulburare depresiva anxioasa si cand am fost in comisie sa ies la pensie mi-a spus ca am tot ce imi trebuie pentru pensie dar mai imi trebuia 1 an ... (vezi toată discuția)