avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 657 soluții astăzi

Joi, 6 februarie, are loc evenimentul: AI Act: De la reglementare la implementare - Ghid practic de conformare pentru companii. Participă →

Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Penalizari la plata contributiilor de sanatate ...
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Penalizari la plata contributiilor de sanatate nevirate la timp

Buna ziua.
Sunt beneficiar al Legii recunoştinţei faţă de eroii-martiri şi luptătorii
care au contribuit la victoria Revoluţiei române din decembrie 1989 nr.
341/2004.Conform acestei legi am inteles ca nu trebuie sa platesc asigurarile de sanatate.
Recent, am citit legea 95/2006 si am aflat ca sunt scutit de plata asigurarilor de sanatate DOAR daca nu realizez alte venituri decat cele provenite din drepturile banesti acordate de aceasta leg3(341/2004).
Acum 3 ani am realizat si alte venituri impozabile pentru care am platit impozit pe venit dar, nestiind prevederile legii 95/2006, nu am achitat contributia la asigurarile de sanatate.
Veniturile realizate in 2006 se incadreaza la Art.257 litera f din legea 95/2006 republicata.Mentionez ca nu am realizat venituri care se incadreaza la Art.257 literele a-e.

Doresc sa intru in legalitate, dar as vrea sa platesc doar contributia pe care o am de plata si sa nu platesc majorarile de intarziere, care au ajuns mai mari decat contributia propriuzisa, deoarece consider ca nu sunt vinovat ca nu cunosc toate legile din Romania si nici autoritatile nu mi-au comunicat ca as avea ceva de plata in toti acesti ani.
In legea 95/2006 exista ART. 222, care spune:
Fiecare asigurat are dreptul de a fi informat cel putin o data pe an, prin casele de asigurari, asupra serviciilor de care beneficiaza, a nivelului de contributie personala si a modalitatii de plata, precum si asupra drepturilor si obligatiilor sale.
Va rog sa-mi spuneti daca acest articol 222 poate fi temei legal pentru a nu plati majorarile si care este modalitatea de a contesta plata acestor majorari.
Va multumesc

Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 17:08, 29 Decembrie 2008
Buna ziua.

Din pacate nimeni nu se poate apara invocand necunoasterea legii.

av. Costi Boncu

Nu puteti invoca acel articol ca sa nu platitit majorarile de intarziere la plata acestei contributii. Impotriva deciziei de impunere puteti face contestatie, dar nimeni nu se poate prevala de necunoasterea legii.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Legea pensiilor olimiha olimiha Buna seara, Noua lege a pensiilor va afecta legea 341/2004 privind drepturile financiare a celor care fac obiectul legii? Multumesc (vezi toată discuția)
Unui beneficiar de pensie si de indemnizatie conform legii nr. 189/2000 i se retine cass? doinadavidescu doinadavidescu Buna seara, Mama mea este pensionara si beneficiara a legii 189/2000, de pe urma careia are cateva avantaje/scutiri importante printre care si statutul de ... (vezi toată discuția)
Contributia de intretinere in favoarea minorilor carmenm_lazar carmenm_lazar daca fostul sot beneficiza de prevederile Legii nr. 341 din 12 iulie 2004 Legea recunostintei fată de eroii-martiri si luptătorii care au contribuit la ... (vezi toată discuția)