Buna ,
am un credit pentru nevoi personale la care sotul meu e co-debitor si din care ne-am cumparat o masina. O perioada de timp am achitat ratele din chiria apartamentului caci locuiam la ai mei, apoi am divortat. Timp de trei ani am achitat singura ratele, masina e la mine, iar din ianuarie 2012 am incetat plata ratelor. Am instiintat banca ca situatie mea s-a schimbat, am divortat, mi-a scazut salariul si nu mai pot achita rata caci salarul e mai mic decat rata la banca si am cerut bancii sa se indrepta asupra ex-solului meu care castiga mai mult si in ideea ca creditul a fost luat de ambii si vom partaja bunurile respectiv masina. Eu ce ma sfatuiti sa fac ? Banca se poate indrepta numai importiva mea ? Daca am si bunuri proprii si bunuri comune cu ex-soltul meu importiva carora se va indrepta banca ? El ca si co-debitor nu are nici o obligatie ? Am tot primit telefoane si somatii de la firme de recuprerare dar acum banca mi-a trimis o notificare scadenta anticipata prin care ma informeaza ca figurez cu debit restant+dobanzi+penalitati si ca daca nu platesc initiaza procedura de recuperere pe cale silita a datoriilor. Ce e asta, poprire pe salariul meu ? Sau daca am salar mic merg pe co-debitor sau ma urmaresc numai pe mine ? Va rog ajutati-ma cu niste raspunsuri !
Va multumesc !
Va sfatuiesc sa (re)cititi cu mare atentie contractul incheiat cu banca, pentru creditul respectiv. Veti gasi o idee de raspuns la intrebarile dv., acolo!
Din cate cunosc eu, daca exista un co-debitor, in conditiile in care dv. nu ati mai achitat ratele, banca ar trebui sa se indrepte impotriva acestuia.
Din cele expuse este evident ca banca ,cu scopul legitim recuperare debit acumulat se afla in etapa iminentei demarari a proceduri de executare silita a bunurilor dvs in evidenta mobile/imobile/conturi/drepturi salariale-prezente si viitoare pana la concurenta debitului
In situatia in care executorul judecatoresc nu evidentiaza bunuri eventual care pot acoperi debitul,atunci se va indrepta cu procedura de executare silita asupra co-debitorului
Va multumesc pentru raspuns dar as fi dorit raspuns mai detaliat.
Daca banca se indrepata catre mine pe ce merge mai intai : pe salariu, bunuri mobile sau pe imobile, care e ordinea ?
Si daca eu am casa parinteasca bun propriu mostenire de la parinti, banca se indreapta impotriva mea daca nu-mi poate retine din salariu sau daca masina nu acopera soldul creditului ? Pe co-debitor merge numai daca nu poate incasa de la mine datoria ?
Fiind o datorie comuna, raspundeti pt ea cu bunuri comune. Intai poprire pe salariu/ salarii ca e o procedura rapida , apoi vanzare auto la licitatie, iar daca banca nu se indestuleaza si alte bunuri comune nu mai sunt, pot fi executate bunuri proprii ale fiecaruia.
Ati putea vinde singura masina si sa platiti banca, cu cat platiti mai repede, cu atat va costa mai putin
Va multumesc pentru raspuns. Daca e asa incep sa ma linistesc caci daca se fac popriri pe salarii din al meu cat se poate si din al lui mai mult caci castiga mai mult atunci sper ca procedura nu merge mai departe. Banca ar putea sarii peste aceasta etapa si sa trimita executor pe bunurile proprii ? Ar trebui sa-mi angajez un avocat sau sa las lucrurile sa curga de la sine ? Eu nu mai acopar din venitul salarial rata dar nici nu sunt linistita, mi-e frica sa nu fiu pusa in fata faptului implinit si sa ma trezesc ca-mi executa casa mostenire de la parinti. Cu ex-sotul meu mai am un apartament in care locuieste el si care nu s-a partajat caci nu am avut bani sa deschid procedura. Eu as vrea sa urmareasca banca si pe el nu numai pe mine. I-am oferit lui masina si sa achite el ratele in continuare dar nu accepta. Sfatuiti-ma ce sa mai fac ?
Alte discuții în legătură
Obligatii coplatitor
madavas
Problema este urmatoarea:
Am contractat impreuna cu fostul meu sot un credit pentru bunuri de consum, eu in calitate de coplatitor la vremea aceea. Dupa cum ... (vezi toată discuția)
Poprire
ContSters202285
Poprirea pe salar se poate face la solicitatarea creditorului.
Creditorul a solicitat executorului ca sa se continui procedura de executare silita a ... (vezi toată discuția)