avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 507 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Casatorie cetatean strain non-U.E.
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Casatorie cetatean strain non-U.E.

Buna ziua!Am nevoie de ajutorul dvs.
Urmeaza sa ma casatoresc cu un cetatean strain care va veni aici in urma unei invitatii individuale, valabila 20 zile.As dori sa stiu daca dupa casatorie este obligat sa paraseasca Romania la expirarea celor 20 de zile, sau prin casatorie dobindeste dreptul de a ramine in Romania peste zilele de viza valabile.
.In acelasi sens, daca i se aproba dupa casatorie sederea pe teritoriul Romaniei, va avea drept la viza de munca, permisul de munca?Precizez ca respectivul nu e cetatean comunitar U.E.

Multumesc!
Cu respect,Daniela
Cel mai recent răspuns: trope_doi , utilizator 23:08, 20 Mai 2009
Va citez (copy-paste) cateva art din OUG/2002, publ in M.O.nr. 201/8.03.04
Art.11 (1) Străinii aflaţi temporar în mod legal în România pot rămâne pe teritoriul statului român numai până la data la care încetează dreptul de şedere stabilit prin viză sau, după caz, prin permisul de şedere.
Art. 12 (1) În cazul unei şederi neîntrerupte mai mari de 10 zile străinul, cetăţean al unui stat dintre cele cuprinse în lista prevăzută la art. 36 alin. (2) - state cu potential migrator ridicat - are obligaţia să anunţe despre aceasta organul de poliţie competent teritorial, până la împlinirea acestui termen.
Art. 13 (1) Pe durata şederii în România străinii sunt obligaţi să declare la formaţiunea teritorială a Autorităţii pentru străini, care le-a acordat dreptul de şedere, următoarele:
(...)b) orice modificare intervenită în situaţia personală, în special schimbarea cetăţeniei, încheierea, desfacerea sau anularea căsătoriei, naşterea unui copil, decesul unui membru de familie aflat pe teritoriul României; (...)
Art. 23 (...) (4) Dreptul de şedere pe teritoriul României, conferit străinului prin viza de scurtă şedere, nu poate fi prelungit.
Art. 24 (1) Viza de lungă şedere se acordă străinilor, la cerere, pe o perioadă de 90 de zile, cu una sau mai multe călătorii, pentru următoarele scopuri: (...)f) reîntregirea familiei - străinilor care urmează să intre în România în scopul redobândirii unităţii familiale; g) intrarea în România a străinilor căsătoriţi cu cetăţeni români;
(2) Viza de lungă şedere permite străinilor intraţi pe teritoriul României să solicite prelungirea dreptului de şedere temporară şi să obţină un permis de şedere.

Altfel spus, viitorul dv sot ar trebui sa plece si sa ceara o noua viza, una de lunga sedere, care poate fi prelungita; si poate cere permis de munca, dupa ce obtine permis de sedere... Nr-ul locurilor de munca pt straini e hotarat de Stat..
Nu am certitudinea ca prevederile legii sunt nemodificate si, din acest motiv, va rog sa mai asteptati alte pareri.

Casa de piatra!
Ultima modificare: Miercuri, 31 Decembrie 2008
trope_doi, utilizator
Multumesc foarte mult!Sper din toata inima sa existe mici modificari in lege sau mici portite chiar in legea actuala!

Cu respect,Daniela
Din ceea ce stiu eu (va refer la situatia unei prietene care era plecata in SUA), persoanele romane aflate pe teritoriul altui stat, in termenul de viza, pentru motive temeinice pot solicita de la ambasada sau consulatul roman din aceea tara prelungirea vizei de sedere pe teritoriul acelui stat.
Ma gandesc ca si in romania ar trebui sa fie posibil acest fapt.
De ce nu incercati la ambasada (consulatul) tarii a carui cetatean este viitorul dumneavoastra sot? Poate reusiti sa obtineti o prelungire a vizei.
Casa de piatra si un an noi fericit si plin de realizari.
Va multumesc mult, e o sugestie extraordinara!Vom incerca sa o valorificam!


Cu mult respect,Daniela
2007_rozi,
Prelungirea vizei nu trebuia sa o acorde americanii...? Pe teritoriul lor a ramas... Cand a plecat a cerut viza de la americani, nu de la romani... Inteleg, din logica aprobarii vizelor, ca prelungirea se poate face numai de statul care a aprobat-o prima data... La intrarea in SUA prietena dv a primit un card mic si alb pe care scrie data intrarii si data cand trebuie sa plece – si pe care il prezinta alaturi de cererea pt prelungirea vizei. Viza de turist (ca si aceea de afaceri) poate fi data pt 6 luni si poate fi prelungita, dar numai de un ofiter al INS...

Daca a obtinut prelungirea de la ambasada romana inseamna ca in fiecare ambasada romana din SUA e o persoana care se ocupa cu asemenea probleme? N-am stiut, iar daca e asa, imi cer scuze pt interventie... Aveti aceasta certitudine? Ar fi mult mai usor sa discuti cu ofiterul cand te stii pe teritoriul tarii tale, in ambasada... Va rog, raspundeti-mi – si multumesc!

In Italia, pt prelungirea vizei (pe vremea cand era obtinuta pe baza de invitatie – la prefectura) cetateanul roman merge la primaria de care apartine pers la care locuieste in timpul vizitei... si cere prelungire viza... – nu la consulatul roman.

Gresesc... flagrant?

Alte discuții în legătură

Casatorie cu cetatean moldovean si dobandirea cetateniei luci_rucar luci_rucar vreau sa ma casatoresc cu prietena mea din rep moldova. avem un copil impreuna care are certificat de nastere romanesc(pe numele meu).ea a mai fost casatorita ... (vezi toată discuția)
Casatorie cu un cetatean al ue ayshe ayshe Buna ziua! Imi poate spune cineva , va rog , ce acte se cer pentru incheierea casatoriei civile in Romania, tinand cont ca unul dintre soti este de origine ... (vezi toată discuția)
Casatorie cu cetatean strain babi23081985 babi23081985 buna seara. stie cineva ce acte sunt necesare pentru casatoria cu un cetatean ucrainean pe teritoriul romaniei ? nici eu si nici ea nu am mai fost casatoriti ... (vezi toată discuția)