avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 733 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Casatorie cetatean strain non-U.E.
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Casatorie cetatean strain non-U.E.

Buna ziua!Am nevoie de ajutorul dvs.
Urmeaza sa ma casatoresc cu un cetatean strain care va veni aici in urma unei invitatii individuale, valabila 20 zile.As dori sa stiu daca dupa casatorie este obligat sa paraseasca Romania la expirarea celor 20 de zile, sau prin casatorie dobindeste dreptul de a ramine in Romania peste zilele de viza valabile.
.In acelasi sens, daca i se aproba dupa casatorie sederea pe teritoriul Romaniei, va avea drept la viza de munca, permisul de munca?Precizez ca respectivul nu e cetatean comunitar U.E.

Multumesc!
Cu respect,Daniela
Cel mai recent răspuns: trope_doi , utilizator 23:08, 20 Mai 2009
Transcrierea certificatelor sau extraselor de stare civila procurate din strainatate, pt cet romani, se face cu aprobarea Inspectoratului National pentru Evidenta Persoanelor - prin verificari, se stabileste daca titularul actului este (a fost) cet roman si nu mai exista un alt act transcris sau reconstituit.
Depus la Oficiului de Stare Civila dosarul este verificat, conform legii, in cel mult 30 de zile calendaristice, apoi trimis Directiei Judetene de Evidenta a Persoanei. Angajatii acestei institutii au datoria de a verifica si de a aproba cererea in aceasi perioada de timp prevazuta de lege (30 zile), dupa care dosarul este trimis la Bucuresti, la INEP (Inspectoratului National pentru Evidenta Persoanelor - www.evidentapersoanelor.ro), o institutie subordonata Ministerului Internelor si Reformei Administrative (MIRA).
La INEP ajung dosare, pt aprobare, din toata tara; acolo se centralizeaza transcrierile actelor de stare civila. Termenul de solutionare e tot de 30 zile – ca si in cazul celorlalte verificari (mentionate mai sus) – dar pt ca sunt multe exista scuza – poate pertinenta – ca "sunt foarte multe”.
Din prevederea acestor termene deduc ca ar trebui sa fie "rezolvat” in 90 zile, dar...
Pt ca tocmai s-au terminat sarbatorile e posibil sa fie tot o perioada f. aglomerata (ca si in vacanta de vara, cand multi romani vor sa obtina asemenea transcrieri).
Buna seara,ma numesc Gabriela,sint noua pe acest forum si ma bucur ca v-am descoperit.O sa incep cu o intebare.Stie cineva daca s-au mai modificat ceva legi prin tara in privinta cetatenilor non-EU casatoriti cu cetateni romani?Eu sint casatorita cu un cetatean non EU de patru ani,dar in ultimii doi ani nu am locuit in Romania,deci sotul a pierdut rezidenta.Pentru ca sotul meu sa poata lua cetatenie romana,e necesar ca si pina acum sa aiba 5 ani de rezidentiat in Romania,sau s-a mai schimbat ceva?Caut peste tot,dar #-o nu gasesc nimic.
Art. 8. – (1) Cetatenia romana se poate acorda, la cerere, persoanei fara cetatenie sau cetateanului strain, daca indeplineste urmatoarele conditii:
a) s-a nascut si domiciliaza, la data cererii, pe teritoriul Romaniei sau, desi nu s-a nascut pe acest teritoriu, domiciliaza in conditiile legii pe teritoriul statului roman de cel putin 8 ani sau, in cazul in care este casatorit si convietuieste cu un cetatean roman, de cel putin 5 ani de la data casatoriei;
b) dovedeste, prin comportament, actiuni si atitudine, loialitate fata de statul roman si declara ca nu intreprinde sau sprijina si nici in trecut nu a intreprins sau sprijinit actiuni impotriva ordinii de drept ori a sigurantei nationale;
c) a implinit varsta de 18 ani;
d) are asigurate in Romania mijloace legale pentru o existenta decenta, in conditiile stabilite de legislatia privind regimul strainilor;
e) este cunoscut cu o buna comportare si nu a fost condamnat in tara sau in strainatate pentru o infractiune care il face nedemn de a fi cetatean roman;
f) cunoaste limba romana si poseda notiuni elementare de cultura si civilizatie romaneasca, in masura suficienta pentru a se integra in viata sociala;
g) cunoaste prevederile Constitutiei Romaniei si imnul national.
Buna dimineata! Prietenul meu este cetatean non-UE si locuieste ilegal in Spania. A avut permis de rezidenta dar i-a fost ridicat pe motivul casatoriei de convenienta. Am dori sa ne casatorim dar el nu poate veni in Romania (neavand permis de rezidenta in spania nu poate aplica pt viza de romania) iar eu, din cate am inteles, daca merg in Spania pt o scurta perioada de timp, nu ma pot casatori acolo. Cum am putea proceda?
andryx_st,
nu puteti rezolva situatia – in sensul de a va casatori – pana ce prietenul dv nu isi reglementeaza situatia rezidentei.
Chiar presupunand ca veti reusi sa va casatoriti in alt stat pt a-l aduce in RO trebuie sa aplice pt viza, in baza unei invitatii pe care o veti face dv – in vederea reunirii familiei – invitatie pe care el ar trebui sa o prezinte la ambasada RO din statul unde are rezidenta sau in cel de origine... Iar el nu e legal in Spania – deci, ar trebui sa mearga in statul unde are domiciliu sau resedinta.
In alta ordine de idei: ce va face cand valabilitatea pasaportului va expira?
Casatoria de convenienta banuiesc ca a fost anulata...
Scuze ca intreb (retoric): aveti certitudinea ca pe dv nu va vrea de sotie in acelasi scop – rezidentza?

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Casatorie cu cetatean moldovean si dobandirea cetateniei luci_rucar luci_rucar vreau sa ma casatoresc cu prietena mea din rep moldova. avem un copil impreuna care are certificat de nastere romanesc(pe numele meu).ea a mai fost casatorita ... (vezi toată discuția)
Casatorie cu un cetatean al ue ayshe ayshe Buna ziua! Imi poate spune cineva , va rog , ce acte se cer pentru incheierea casatoriei civile in Romania, tinand cont ca unul dintre soti este de origine ... (vezi toată discuția)
Casatorie cu cetatean strain babi23081985 babi23081985 buna seara. stie cineva ce acte sunt necesare pentru casatoria cu un cetatean ucrainean pe teritoriul romaniei ? nici eu si nici ea nu am mai fost casatoriti ... (vezi toată discuția)