avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 646 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Recalculare pensie alimentara
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Recalculare pensie alimentara

Buna seara.

Ma numesc Daniela am 40 de ani, necasatorita, mama a doi copii 17/15 ani si nu am primit pensie alimentara de circa 13 ani de cand am divortat. Ce pot sa fac ca sa primesc pensia din urma (de 13 ani) ? Pensia este de 30 % din salariul fostului meu sot.

Multumesc. Eu locuiesc in Italia avand dubla cetatenie, copii mei locuiesc in Constanta cu parintii mei la alegerea lor(au stat cu mine 8 luni dar nu le place aici ,inclusiv scoala fiind foare greu pentru ei,asa ca au vrut sa se intoarca acasa cu bunicii),intrebarea mea e, pot sa fac in asa fel ca pensia sa o primeasca mama mea sau fata mea care are 17 ani?
Multumesc
Ultima modificare: Marți, 30 Decembrie 2008
gheorghe daniela, utilizator
Cel mai recent răspuns: Rodica Ciobanu , Avocat 10:16, 30 Decembrie 2008
Va trebui sa formulati plingere penala in conformitate cu dispozitiile art. 305 lit.c cod penal
Pensia de intretinere nu o puteti primi decat din urma cu 3 ani, pentru ceilalti ani a intervenit prescriptia dreptului la actiune.
Aveti posibilitatea sa-l actionati in judecata pe fostul sot pentru savarsirea infractiunii de abandon de familie prevazuta in art 305 cod penal.

ART. 305
Abandonul de familie
Săvârşirea de către persoana care are obligaţia legală de întreţinere, faţă de cel îndreptăţit la întreţinere, a uneia dintre următoarele fapte:
a) părăsirea, alungarea sau lăsarea fără ajutor, expunându-l la suferinţe fizice sau morale;
b) neîndeplinirea cu rea-credinţă a obligaţiei de întreţinere prevăzute de lege;
c) neplata cu rea-credinţă, timp de două luni, a pensiei de întreţinere stabilite pe cale judecătorească,
se pedepseşte, în cazurile prevăzute la lit. a) şi b), cu închisoare de la 6 luni la 2 ani sau cu amendă, iar în cazul prevăzut la lit. c), cu închisoare de la unu la 3 ani sau cu amendă.

Acţiunea penală se pune în mişcare la plângerea prealabilă a persoanei vătămate.
Împăcarea părţilor înlătură răspunderea penală.
Dacă părţile nu s-au împăcat, dar în cursul judecăţii inculpatul îşi îndeplineşte obligaţiile, instanţa, în cazul când stabileşte vinovăţia, pronunţă împotriva inculpatului o condamnare cu suspendarea condiţionată a executării pedepsei, chiar dacă nu sunt îndeplinite condiţiile prevăzute în art. 81.
Revocarea suspendării condiţionate nu are loc decât în cazul când, în cursul termenului de încercare, condamnatul săvârşeşte din nou infracţiunea de abandon de familie.

Toate cele bune si un an nou fericit si plin de realizari.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Proces pensie alimentara mihaliscenco mihaliscenco Buna! Am o nelamurire, daca nu stiu suma care reprezinta pensia alimentara neplatita pot deschide proces impotriva fostului sot? Multumesc! (vezi toată discuția)
Pensie almentara mancipri mancipri care este incadrarea juridica a abandonului de familie ? (vezi toată discuția)
Abandon in familie radubogdanfree radubogdanfree Ce perioada de timp trebuie sa treaca pentru a intra in incidenta alin. a) din art. 305. din Codul Penal, privind abandonul familiei??????1 zi? 2? o ... (vezi toată discuția)