avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 870 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Cum influenteaza Concediu Medical indemnizatia de 85%?
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Cum influenteaza Concediu Medical indemnizatia de 85%?

Buna ziua

In luna aprilie 2008 am nascut o fetita si de la 1 ianuarie 2009 ar trebui sa beneficiez de indemnizatia de 85% din salariu. Problema este ca inainte de nastere am avut 3 luni de concediu medical, datorita unor probleme in sarcina. Cum ar putea sa influenteze acest Concediu Medical media la care se calculeaza indemnizatia de 85%?
In cel mai rau caz, desi mi se pare nedrept, se considera venit impozabil 0 pe cele trei luni, iar suma veniturilor pe celelalte 9 luni se imparte la 12, in acest caz media salariului scazand drastic fata de salariul mediu real pe care l-am avut.
In cel mai bun caz, ar trebui ca cele 3 luni sa nu fie luate in calcul la medie, iar salariul sa se calculeze ca medie intre celelalte 9 luni.
Legea e ambigua in aceasta privinta si poate fi interpretata in ambele sensuri, dumneavoastra, cu mult mai multa experienta in domeniul juridic, ce parere aveti?

Va multumesc
Cel mai recent răspuns: zzenovia , utilizator 20:13, 5 Ianuarie 2009
Ramane de vazut daca legea nr 257/2008 de modificarea a OUG 148/2005 privind sustinerea familiei in vederea cresterii copilului va intra in vigoare asa cum s-a precizat initial la data de 01.01.2009.

In conformitate cu prevederile OUG 148/2005:
Art. 1.
(1) Incepand cu data de 1 ianuarie 2006, persoanele care, in ultimul an anterior datei nasterii copilului, au realizat timp de 12 luni venituri profesionale supuse impozitului pe venit potrivit prevederilor Legii nr. 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare, beneficiaza de concediu pentru cresterea copilului in varsta de pana la 2 ani sau, in cazul copilului cu handicap, de pana la 3 ani, precum si de o indemnizatie lunara in cuantum de 800 lei (RON).
(2) In calculul celor 12 luni prevazute la alin. (1) se includ si perioadele in care persoanele s-au aflat in una sau mai multe dintre urmatoarele situatii:
a) si-au insotit sotul/sotia trimis/trimisa in misiune permanenta in strainatate;
b) au beneficiat de indemnizatie de somaj, stabilita conform legii;
c) au beneficiat de concedii si indemnizatii de asigurari sociale de sanatate, potrivit legii;
d) au realizat perioade asimilate stagiului de cotizare in sistemul public de pensii in conditiile prevazute la art. 38 alin. (1) din Legea nr. 19/2000 privind sistemul public de pensii si alte drepturi de asigurari sociale, cu modificarile si completarile ulterioare;
e) au realizat perioade de stagiu de cotizare in sistemul public de pensii, in conditiile prevazute de actele normative cu caracter special care reglementeaza concedierile colective;
f) au realizat in sistemul public de pensii, anterior datei intrarii in vigoare a prezentei ordonante de urgenta, perioade de stagiu de cotizare pe baza de contract de asigurare sociala;
g) au beneficiat de indemnizatia lunara prevazuta la alin. (1).
(3) Prin venituri profesionale supuse impozitului pe venit potrivit prevederilor Legii nr. 571/2003, cu modificarile si completarile ulterioare, se intelege: venituri din salarii, venituri din activitati independente, venituri din activitati agricole, asa cum sunt definite de aceasta lege.


OK, cu aceasta am lamurit faptul ca in situatia in care am beneficiat de CM raman in continuare eligibila pentru calcularea a 85%. Ramane insa de vazut (si asta era intrebarea mea) cum se calculeaza media veniturilor si cum influenteaza cele 3 luni aceasta medie.
Ordonanta din 2005 nu are cum sa raspunda la asta, pentru ca nu se vorbeste de nicio medie, ci doar de criterii de eligibilitate si o suma fixa. Din pacate, cred ca nici normele nu vor raspunde raspicat la aceasta problema, sau daca vor raspunde, nu vor tine cont de ceea ce e echitabil sau nu.
Potrivit noilor reglementari, baza de calcul a indemnizatiei pentru cresterea copilului se determina ca suma totala a veniturilor realizate in ultimele 12 luni anterior datei nasterii copilului si impartita la 12.
Cuantumul indemnizatiei pentru cresterea copilului se calculeaza prin aplicarea cotei de 85% asupra acestei baze.

P.S.
se pare ca se va modifica din nou cuantumul indemnizatiei .... :(
Totusi, indemnizatia de Concediu Medical pe care am primit-o in acele 3 luni, nu cred ca e considerata ca venit realizat... In consecinta, in cazul meu, s-ar putea ca baza sa fie

(9*salariul_lunar + 3*zero)/12 = 9*salariul_lunar/12

Sper sa ma insel...

Va urez tuturor un an nou fericit.
De ce nu-l considerati venit realizat? Nu ati primit bani pe cincediul medical? Daca da, acesti bani un inseamna un venit?
Eu consider ca se va tine cont de concediul medical, iar venit este considerat cuantumul acestuia.
Sper sa nu ma insel....;)

La multi ani!

Alte discuții în legătură

venituri in calculul indemnizatiei de crestere a copilului andreea36 andreea36 Buna-ziua! Ma intereseaza daca la media veniturilor pe ultimele 12 luni din care se iau 85% pentru calcularea indemnizatiei de crestere a copilului se iau in ... (vezi toată discuția)
Indemnizatia de crestere acopilului am o intrerupere de 2luni pe cartea de munca si sant insarcinata in luna a6 mai pot beneficia de indemnizatia de crestere acopilului si concediu pre si post ... (vezi toată discuția)
Indemnizatie pentru ccc pentru al doilea copil sevenx sevenx Buna ziua, Va rog sa ma ajutati in urmatoarea problema: Sunt in concediu de maternitate spre final, iau indemnizatie de crestere a copilului. (85% --mai nou ... (vezi toată discuția)