Buna ziua,
Va rog sa ma ajutati in urmatoarea problema:
Sunt in concediu de maternitate spre final, iau indemnizatie de crestere a copilului. (85% --mai nou 72.25%) si am ramas din nou insarcinata. Dupa terminarea concediului ma voi intoarce cateva luni la munca (mai putin de 12) si apoi voi intra in prenatal. Voi avea dreptul din nou la indeminzatia de crestere a copilului?
DIn ce am vazut eu in lege zice ca se acorda doar daca persoana a obtionut venituri IMPOZABILE in utlimile 12 luni anterioare copilului. Ori in acest caz indemnizatia primita nu este considerata venit impozabil.
Exista alta prevedere in acest sens?
Conform OUG 148/2005 , puteti beneficia de toate drepturile , perioada in care ati fost in CCC este stagiu asimilat , la calculul indemnizatiei pentru sarcina si lehuzie se iau in calcul veniturile din CCC.
1. Inseamna ca sunteti in CCC pana la 2 ani, nu in concediu de maternitate (sarcina si lauzie).
2. Din OUG 148/2005:
Art. 1. - (1) Incepand cu data de 1 ianuarie 2009, persoanele care, in ultimul an anterior datei nasterii copilului, au realizat timp de 12 luni venituri profesionale supuse impozitului pe venit potrivit prevederilor Legii nr. 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare, beneficiaza de concediu pentru cresterea copilului in varsta de pana la 2 ani sau, in cazul copilului cu handicap, de pana la 3 ani, precum si de o indemnizatie lunara in cuantum de 600 lei sau, optional, in cuantum de 85% din media veniturilor realizate pe ultimele 12 luni, dar nu mai mult de 4.000 lei.
(2) Cele 12 luni prevazute la alin. (1) pot fi constituite integral si din perioadele in care persoanele s-au aflat in una sau mai multe dintre urmatoarele situatii:
...
g) au beneficiat de indemnizatia lunara pentru cresterea copilului pana la varsta de 2 ani, respectiv pana la varsta de 3 ani in cazul copilului cu handicap;
...