avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 717 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Contabilitate în general cum se calculeaza corect valoarea aferenta concediului ...
Discuție deschisă în Contabilitate în general

cum se calculeaza corect valoarea aferenta concediului de maternitate

Buna ziua

sunt angajata cu contract si carte de munca la o societate. In acelasi timp am si un PFA pe care am inregistrat venituri in 2009. Am platit la Finante impozitul aferent venitului estimat, urmand ca pana in luna mai sa completez si fisa 200 cu veniturile reale.
data probabila a nasterii e la inceputul lunii martie 2010.

tinand cont de cele de mai sus, va rog sa ma ajutati cu urmatoarele informatii:
1. este adevarat ca pe perioada concediului de maternitate trebuie sa-mi inchid temporar pfa-ul?
2. fisa 200 cu veniturile reale inregistratre in 2009 trebuie sa o depun la finante inainte de a naste?
3. Cum trebuie sa procedez pentru a-mi fi luate in calcul si veniturile de pe pfa in valoarea lunara a concediului de maternitate? trebuie sa platesc contributiile cas si impozitul intr-o singura transa inainte de a naste?

multumesc anticipat de ajutor
Cel mai recent răspuns: MARGARETA STANCIU , Avocat 09:41, 4 Ianuarie 2010
Concediul si indemnizatia de maternitate

Asiguratele au dreptul la concedii pentru sarcina si lauzie, pe o perioada de 126 de zile calendaristice, perioada in care beneficiaza de indemnizatie de maternitate.
De aceleasi drepturi beneficiaza si femeile care nu mai au, din motive neimputabile lor, calitatea de asigurate daca nasc in termen de 9 luni de la data pierderii calitatii de asigurat. Faptul ca pierderea calitatii de asigurat nu s-a produs din motive imputabile persoanei in cauza se dovedeste cu acte oficiale eliberate de catre angajatori sau asimilatii acestora. Baza de calcul, in acest caz, a indemnizatiei de maternitate se constituie din media veniturilor lunare pe baza carora s-a calculat contributia pentru concedii si indemnizatii, din ultimele 6 luni anterioare datei pierderii calitatii de asigurat.

Concediul pentru sarcina se acorda pe o perioada de 63 de zile inainte de nastere, iar concediul pentru lauzie pe o perioada de 63 de zile dupa nastere.
Concediile pentru sarcina si lauzie se pot compensa intre ele, in functie de recomandarea medicului si de optiunea persoanei beneficiare, in asa fel incat durata minima obligatorie a concediului de lauzie sa fie de 42 de zile calendaristice.
Persoanele cu handicap asigurate beneficiaza, la cerere, de concediu pentru sarcina, incepand cu luna a 6-a de sarcina.
In situatia copilului nascut mort sau in situatia an care acesta moare in perioada concediului de lauzie, indemnizatia de maternitate se acorda pe toata durata acestuia.
Cuantumul brut lunar al indemnizatiei de maternitate este de 85% din baza de calcul.
Indemnizatia de maternitate se suporta integral din bugetul Fondului national unic de asigurari sociale de sanatate.

Indemnizatia pt cresterea copilului


Concediul pentru cresterea copilului se acorda, la cerere, oricaruia dintre parintii copilului daca o perioada de 12 luni in ultimul an, anterior datei nasterii copilului, a realizat venituri profesionale supuse impozitului pe venit (venituri din salarii, venituri din activitati independente, venituri din activitati agricole, asa cum sunt definite de aceasta lege).

Concediul pentru cresterea copilului poate fi solicitat oricand pana la implinirea de catre copil a varstei de 2 ani, dar numai dupa efectuarea concediului medical de maternitate.

Pe perioada concediului, contractul individual de munca este suspendat (conf.art.49 Codul Muncii), ca urmare a intreruperii temporare a prestarii muncii, fiind suspendata plata salariului de catre angajator.

OUG 148/2005 – privind sustinerea familiei in vederea cresterii copilului

Legea nr. 257/2008 – modifica alin. (1) al art. 1 din OUG nr. 148/2005 privind sustinerea familiei in vederea cresterii copilului
Norme metodologice de aplicare a OUG 148/2005

Incepand cu data de 1 ianuarie 2007, persoanele care, in ultimul an anterior datei nasterii copilului, au realizat timp de 12 luni venituri profesionale supuse impozitului pe venit beneficiaza de concediu pentru cresterea copilului in varsta de pana la 2 ani sau, in cazul copilului cu handicap, de pana la 3 ani, precum si de o indemnizatie lunara in cuantum de 600 lei (RON), iar incepand cu 1 ianuarie 2009 exista posibilitatea de a opta intre o indemnizatie de 600 de lei lunar sau 85% din media veniturilor realizate in ultimele 12 luni (conform legii 257 din 31.10.2008)

Conditii cumulative: este cetatean roman, cetatean strain sau apatrid; are, in conditiile legii, domiciliul sau resedinta pe teritoriul Romaniei; locuieste impreuna cu copilul pentru care solicita drepturile si se ocupa de cresterea si ingrijirea acestuia.

Cererile pentru acordarea indemnizatiei si documentele din care rezulta indeplinirea conditiilor legale de acordare se depun la primaria pe raza careia solicitantul isi are domiciliul.


~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Pic MALLI MALLI BUNA ZIUA, VA ROG SA IMI RASPUNDETI SI MIE LA ACEASTA INTREBARE SUNT DIN LUNA NOIEMBRIE IN CONCEDIU PRENATAL SI VOI NASTE IN IANUARIE, IAR FIRMA SC PIC SA ... (vezi toată discuția)
Postnatal valentin2805 valentin2805 salut, sunt vali si voi fi curand tatic ,am si eu doua intrebari: 1-sotia nu mai lucreza monentan si trbuie sa nasca in luna mai ( este in luna 7 ) cum pot ... (vezi toată discuția)
Indemnizatie de cresterea copilului DRAGANLARISA DRAGANLARISA buna ziua! va rog sa ma ajutati cu ceva nelamuriri pe care le am in legatura cu subiectul din titlu... desi am incercat sa citesc legile pe care le-am gasit ... (vezi toată discuția)