avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 409 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... INDEMNIZATIE DE CRESTEREA COPILULUI
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

INDEMNIZATIE DE CRESTEREA COPILULUI

buna ziua!
va rog sa ma ajutati cu ceva nelamuriri pe care le am in legatura cu subiectul din titlu...
desi am incercat sa citesc legile pe care le-am gasit legate de acest subiect, nu-mi sunt clare f multe lucruri...
deci

sunt angajata din martie 2008, urmeaza sa nasc in octombrie 2009.

din cate am inteles eu, pentru calculul acestei indemnizatii se iau in calcul salariile nete obtinute in ultimele 12 luni anterioare lunii nasterii, se calculeaz media aritmetica si apoi se inmulteste cu 85%. daca rezultatul e mai mic decat 600 indemnizatia va fi 600ron/luna, daca rezultatul e mai mare, se primeste acea suma lunar.

prima nelamurire a mea se refera la fractiunea de norma- pentru lunile oct08, nov08, dec08 si ian09, contractul meu de munca a fost incheiat cu 2 ore/zi(sfert de norma). incepand cu feb09, norma a devenit normala, de 8 ore, salariul in acest timp fiind minimul pe economie cu observatia ca a existat acea corectie pentru functie de conducere si studii superioare.

prima mea intrebare este daca faptul ca 4 din cele 12 luni au fost cu fractiune de norma afecteaza in vreun fel acordarea acestei indemnizatii(si aici nu ma refer la valoarea ei, ci daca se acorda aceasta indemnizatie in conditiile date)

a 2 a intrebare: stimulentul lunar este acea suma(100ron/luna) primita lunar de mama in cazul in care pe perioada celor 2 ani de crestere si ingrijire a copilului decide sa isi reia serviciul?

a3a intrebare: exista in aceeasi perioada de 2 ani o alocatie pentru copil in valoare de 200ron/luna?

a4a intrebare(complex de intrebari): mama este obligata sa intre in concediu de maternitate inainte de intrarea in concediul de cresterea si ingrijirea copilului pe o anumita perioada? daca da, care este aceasta perioada? acest concediu de maternitate este platit? daca da, de catre cine?

5 cine suporta de fapt acea indemnizatie de cresterea copilului(statul sau angajatorul)?

6 indemnizatia e in suma neta de 600 ron sau 85%din media venitului net pe ultimele 12 luni sau se impoziteaza si ea?

va multumesc pentru orice informatia imi puteti oferi pentru a ma putea edifica si a-mi putea raspunde la intrebarile pe care le am
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 20:06, 25 Februarie 2009
a1) Prima intrebare nu imi este foarte clara, dar vreau sa fac urmatoarea precizare potrivit art. 1 alin. (1) din Ordonanta de urgenta 148/2005 privind sustinerea familiei in vederea cresterii copilului, incepand cu data de 1 ianuarie 2009 persoanele care in ultimul an anterior datei nasterii copilului, au realizat timp de 12 luni venituri profesionale supuse impozitului pe venit potrivit Codului fiscal beneficiaza de concediu pentru cresterea copilului in vasta de pana la 2 ani. In cele patru luni au fost obtinute venituri profesionale supuse impozitului pe venit.
a2) Raspunsul este DA, art. 3 alin. (1) din Ordonanta de urgenta 148/2005 privind sustinerea familiei in vederea cresterii copilului
a3) Raspunsul este DA, art. 4 alin. (1) din Ordonanta de urgenta 148/2005 privind sustinerea familiei in vederea cresterii copilului
a4) Potrivit art. 23 alin. (1) din OUG nr. 158 privind concediile si indemnizatiile de asigurari sociale de sanatate, Asiguratele au dreptul la concedii pentru sarcina si lauzie, pe o perioada de 126 de zile calendaristice, perioada in care beneficiaza de indemnizaţie de maternitate. Concediul pentru sarcina se acorda pe o perioada de 63 de zile inainte de nastere, iar concediul pentru lauzie pe o perioada de 63 de zile după nastere. Concediile pentru sarcina si lauzie se pot compensa intre ele, in functie de recomandarea medicului si de optiunea persoanei beneficiare, in asa fel incât durata minima obligatorie a concediului de lauzie sa fie de 42 de zile calendaristice (Art. 24 din OUG nr. 158 privind concediile si indemnizatiile de asigurari sociale de sanatate).
a5) Indemnizatia de crestere a copilului (600 sau 85%) este suportata din din bugetul Ministerului Muncii, Solidaritatii Sociale si Familiei.
a6) 600 de lei sau 85% din media veniturilor nete pe ultimele 12 luni ( vezi Ordin nr. 68/2009 pentru aprobarea Instrucţiunilor de aplicare a unor prevederi din Normele metodologice de aplicare a prevederilor Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 148/2005 privind susţinerea familiei în vederea creşterii copilului, aprobate prin Hotărârea Guvernului nr. 1.025/2006)

Cuantumul indemnizatiei pentru CIC depinde de veniturile profesionale realizate si nu de timpul de munca avut (norma intreaga sau timp partial de munca).
Dvs trebuie doar sa aveti in ultimul an anterior datei nasterii copilului, realizate timp de 12 luni venituri profesionale supuse impozitului pe venit potrivit prevederilor Legii nr. 571/2003 privind Codul fiscal. Asadar, legea nu conditionaeaza acordarea indemnizatiei de timpul de munca avut in c.i.m.
va multumesc foarte mult pentru promptitudine si precizia raspunsurilor!

in legatura cu concediul de sarcina si lauzie(concediu de maternitate) am inteles ca este de min 42 de zile si max 126 zile. ati precizat faptul ca aceste concedii beneficiaza de plata unei indemnizatii de maternitate si as vrea sa stiu care este cuantumul acestei indemnizatii.

de asemenea, am inteles ca plata indemnizatiei cic poate fi facuta atat prin cont bancar cat si prin mandat postal. as vrea sa intreb daca si acea indemnizatie de 200ron/luna pentru copil se poate plati prin cont bancar.

va multumesc!
Asiguratele sistemului public au dreptul, pe o perioda de 126 de zile calendaristice, la concediu pentru sarcina si lauzie, perioada in care beneficiaza de indemnizatie de maternitate.
Pentru a beneficia de concediu si indemnizatie de maternitate, asigurata trebuie sa aiba un stagiu de cotizare de minim 1 luna realizat in ultimele 12 luni anterior primei zile de concediu medical inscrise in certificatul medical.
Concediul pentru sarcina se acorda pe o perioda de 63 de zile inainte de nastere, iar concediul pentru lauzie pe o perioada de 63 de zile dupa nastere.
Concediile pentru sarcina si lauzie se pot compensa intre ele, in functie de recomandarea medicului si de optiunea persoanei beneficiare, in asa fel incat durata minima obligatorie a concediului de lauzie sa fie de 42 de zile calendaristice.
Cuantumul lunar al indemnizatiei de maternitate este de 85% din media veniturilor lunare din ultimele 6 luni anterioare primei zile de concediu medical inscrise in certificatul de concediu medical.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Cum se calculeaza corect valoarea aferenta concediului de maternitate tatuoana tatuoana Buna ziua sunt angajata cu contract si carte de munca la o societate. In acelasi timp am si un PFA pe care am inregistrat venituri in 2009. Am platit la ... (vezi toată discuția)
Cocediul prenatal,post natal,indemnizatia si alocatia nou nascut ContSters141851 ContSters141851 Buna ziua!Care sunt drepturile banesti ale proaspetelor mamici (inainte si dupa nastere)si cum se intra in posesia lor(documente necesare si unde se depun?)? (vezi toată discuția)
Pot beneficia de concediu de maternitate si de concediu pentru cresterea copilului? florydulcik florydulcik fiind angajata la 4 ore(partime).dupa ce perioada pot beneficia de concediu maternal?beneficiez de indemnizatia pt ingrijire copil?daca da,dupa ce perioada de ... (vezi toată discuția)