avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 880 soluții astăzi

Marți, 11 februarie, are loc evenimentul: Negocierea colectivă - Alegerea reprezentanților angajaților și provocările practice. Participă →

Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... cocediul prenatal,post natal,indemnizatia si alocatia ...
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

cocediul prenatal,post natal,indemnizatia si alocatia nou nascut

Buna ziua!Care sunt drepturile banesti ale proaspetelor mamici (inainte si dupa nastere)si cum se intra in posesia lor(documente necesare si unde se depun?)?
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 14:47, 4 Septembrie 2011
1. Concediul si Indemnizatia de maternitate
Concediul de maternitate este acel concediu de care pot beneficia angajatele inainte si dupa nastere, in conditiile in care au contribuit la fondul national de asigurari de sanatate, cu plata unei indemnizatii aferente.
Asiguratele au dreptul la concedii pentru sarcina si lauzie, pe o perioada de 126 de zile calendaristice, perioada in care beneficiaza de indemnizatie de maternitate, potrivit art.23 din OUG nr.158/2005, actualizata, privind concediile si indemnizatiile de asigurari sociale de sanatate. Concediul pentru sarcina se acorda pe o perioada de 63 de zile inainte de nastere, iar concediul pentru lauzie pe o perioada de 63 de zile dupa nastere. Concediile pentru sarcina si lauzie se pot compensa intre ele, in functie de recomandarea medicului si de optiunea dumneavoastra, in asa fel incat durata minima obligatorie a concediului de lauzie sa fie de 42 de zile calendaristice (art.24 din OUG nr.158/2005).

Pentru a beneficia de concediu si indemnizatie de maternitate, asigurata trebuie sa aiba un stagiu de cotizare de minim 1 luna realizat in ultimele 12 luni anterior primei zile de concediu medical inscrise in certificatul medical.
Cuantumul lunar al indemnizatiei de maternitate este de 85% din media veniturilor lunare din ultimele 6 luni anterioare primei zile de concediu medical inscrise in certificatul de concediu medical.


2. Concediul si indemnizatia pentru cresterea copilui

Pot solicita acordare indemnizatie crestere copil persoanele care au realizat venituri din salarii, din activitati independente si din activitati agricole supuse impozitului pe venit o perioada de 12 luni in ultimul an anterior datei nasterii copilului.
Potrivit art.2 din OUG nr.111/2010:
(1) Incepand cu data de 1 ianuarie 2011,
persoanele care, in ultimul an anterior datei nasterii copilului, au realizat timp de 12 luni venituri din salarii, venituri din activitati independente, venituri din activitati agricole supuse impozitului pe venit potrivit prevederilor Legii nr. 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare, denumite in continuare venituri supuse impozitului, pot beneficia optional de urmatoarele drepturi:
a) concediu pentru cresterea copilului in varsta de pana la un an, precum si de o indemnizatie lunara;
b) concediu pentru cresterea copilului in varsta de pana la 2 ani, precum si de o indemnizatie lunara.
(2) Indemnizatia lunara prevazuta la alin. (1) lit. a) se stabileste in cuantum de 75% din media veniturilor nete realizate pe ultimele 12 luni si nu poate fi mai mica de 600 lei si nici mai mare de 3.400 lei.
(3) Indemnizatia lunara prevazuta la alin. (1) lit. b) se stabileste in cuantum de 75% din media veniturilor nete realizate pe ultimele 12 luni si nu poate fi mai mica de 600 lei si nici mai mare de 1.200 lei.
1. Certificatele medicale pentru concediul de maternitate le depuneti lunar la angajator care le calculeaza si le plateste.
2. Cererea pentru CCC pana la 2 ani o faceti catre angajator iar actele le depuneti la Primaria de care apartineti cu domiciliul.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Concediu maternal? - contract part-time 4 ore P-Amalia P-Amalia Intrebarea mea este daca un angajat beneficiaza de concediu maternal atata timp cat are un contract part time de 4 ore/zi? Daca da, cum se calculeaza acesta? (vezi toată discuția)
Pot beneficia de concediu de maternitate si de concediu pentru cresterea copilului? florydulcik florydulcik fiind angajata la 4 ore(partime).dupa ce perioada pot beneficia de concediu maternal?beneficiez de indemnizatia pt ingrijire copil?daca da,dupa ce perioada de ... (vezi toată discuția)
Indemnizatie de cresterea copilului DRAGANLARISA DRAGANLARISA buna ziua! va rog sa ma ajutati cu ceva nelamuriri pe care le am in legatura cu subiectul din titlu... desi am incercat sa citesc legile pe care le-am gasit ... (vezi toată discuția)