avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 366 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Societăţi comerciale cesiune parti sociale
Discuție deschisă în Societăţi comerciale

cesiune parti sociale

O societate comerciala are 2 asociati fiecare avand 50-50%. Datorita unor probleme finaniare, unul dintre asociati doreste sa cesioneze partile sale sociale. Celalalt asociat nu vrea sa-i ofere pretul pe care il cere, dar nici nu vrea sa aprobe cesiunea catre un tert in conformitate cu dispozitiile art.220 alin.2 din legea societatilor comerciale republicata. In opinia D-vs, ce poate sa faca asociatul care vrea sa instraineze partile sale sociale?.
Mii de multumiri, si
LA MULTI ANI TUTUROR!
Cel mai recent răspuns: Septimiu Bujgoi , Consilier juridic 19:47, 3 Ianuarie 2009
S-ar putea retrage din societate in conditiile art. 226, drepturile cuvenite pentru partile sale sociale, se stabilesc prin acordul asociatilor ori de un expert desemnat de acestia sau, in caz de neintelegere, de tribunal.

top dan a scris :S-ar putea retrage din societate in conditiile art. 226, drepturile cuvenite pentru partile sale sociale, se stabilesc prin acordul asociatilor ori de un expert desemnat de acestia sau, in caz de neintelegere, de tribunal.


Cuprinsul : Art. 226

(1) Asociatul in societatea in nume colectiv, in comandita simpla sau in societatea cu raspundere limitata se poate retrage din societate:
a) in cazurile prevazute in actul constitutiv;
b) cu acordul tuturor celorlalti asociati;
c) in lipsa unor prevederi in actul constitutiv sau cand nu se realizeaza acordul unanim asociatul se poate retrage pentru motive temeinice, in baza unei hotarari a tribunalului, supusa numai recursului, in termen de 15 zile de la comunicare.

(2) In situatia prevazuta la alin. (1) lit. c), instanta judecatoreasca va dispune, prin aceeasi hotarare, si cu privire la structura participarii la capitalul social a celorlalti asociati.

(3) Drepturile asociatului retras, cuvenite pentru partile sale sociale, se stabilesc prin acordul asociatilor ori de un expert desemnat de acestia sau, in caz de neintelegere, de tribunal.

Se poate incerca retragerea. Vedeti ce contine actul constitutiv si daca va puteti incadra in motivele de retragere prevazute acolo. Daca nu exista asemenea prevederi iar asociatul nu e de acord cu retragerea celulalt, lucrurile se complica. Ar trebui sa invocati un motiv temeinic pentru a obtine retragerea din societate.


av. Costi Boncu
mai pe inteles trebuie sa va adresati tribunalului in a carui raza teritoriala isi desfasoara activitatea firma dv (unde are sediul social). In cadrul actiunii solicitati si evaluarea partilor sociale de catre un expert

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Inchidere firma toy_story toy_story Buna ziua, In ce conditii se poate inchide o firma, cu 2 asociati 50% - 50%, unul dintre ei este si administrator. Unul dintre cei 2 asociati nu vrea sa ... (vezi toată discuția)
Cum ies dintr-o societate comerciala daca asociatul meu nu vrea? cioceanu mona cioceanu mona am o societate comerciala cu raspundere limitata. cu 2 asociati cu drepturi depline si amandoi administratori. si cu procent de 50% -50%. cum pot face sa ies ... (vezi toată discuția)
Iesire din societate asociat, lichidare valersucala valersucala Care sunt demersurile legale de iesire a unui asociat dintr-o societate srl in care detine 50%, in care este si administrator. Asociatul poate cere lichidarea ... (vezi toată discuția)