avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1893 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Societăţi comerciale Taxa Radio TV
Discuție deschisă în Societăţi comerciale

Taxa Radio TV

Buna ziua. Am o societate care nu are acum activitate si este cu sediul la mine acasa unde platesc ca persoana fizica taxa radio-tv. Acesta taxa vine pe contorul de curent electric si totusi desi pe acesta adresa platesc taxa, mi-a venit somatie sa platesc aceiasi taxa si pe firma, desi se afla la aceiasi adresa. Nu am punct de lucru ne avand si activitate. Ce ar trebui sa fac? Va multumesc anticipat.
Cel mai recent răspuns: S.C. GALANTOM CONSULTING S.R.L. , Consultant credite si finantari 22:41, 1 Ianuarie 2009
Legea nr. 41/1994 prevede ca printre veniturile proprii ale Societatii Romane de Radiodifuziune se numara si banii incasati din taxa pentru serviciul public de radiodifuziune, dar si penalitatile care decurg din neachitarea la termen a taxei.
Pentru a fi scutite de plata acestei taxe, persoanele fizice pot da o declaratie pe propria raspundere din care sa rezulte ca nu detin receptoare radio. Prevederea nu se aplica, in schimb, si persoanelor juridice.


Nivelurile taxei sunt stabilite de Hotararea Guvernului nr. 977/2003, astfel:

- Persoanele juridice care nu au salariati platesc 2,5 lei/luna;

- Persoanele juridice care intra sub incidenta dispozitiilor Ordonantei Guvernului nr. 24/2001 privind impunerea microintreprinderilor, aprobata cu modificari prin Legea nr. 111/2003, cu modificarile ulterioare platesc 10 lei/luna;

- Persoanele juridice cu sediul in Romania, inclusiv filialele acestora, precum si sucursalele si celelalte subunitati ale lor fara personalitate juridica, altele decat cele mentionate anterior, si sucursalele sau reprezentantele din Romania ale persoanelor juridice straine platesc 30 de lei/luna.


In locatii unde se suprapun doua taxe, se plateste taxa cea mai mare.
Ex. 1 - firma are sediul social in apartament si nu are angajati : plateste firma sau persoana fizica proprietar de apartament, 2.5/luna (e aceeasi valoare a taxei);
Ex. 2 - firma cu 1 angajat si sediul social in apartament: plateste firma 30 RON/luna si nu mai plateste persoana fizica
Am un caz asemanator in care firma nu lucra ci este doar inscrisa si nu stiu daca trebuie platit
Desi asa suna legea eu am fost obligata sa platesc de doua ori taxa. Nu mi-a acceptat cererea de radiere pe persoana fizica si m-a obligat sa o platesc si ca persoana juridica. Motivul a fost ca nu am facut cererea de radiere inainte sa deschid firma.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Audiovizual Consilier juridic Dana Maxim Consilier juridic Dana Maxim Ma confrunt cu urmatoarea situatie: Platesc taxa de radiodifuziune pe persoana fizica. Zilele trecute mi a sosit o instiintare de plata a taxei, pe persoana ... (vezi toată discuția)
Taxa de radiodifuziune pt. persoane juridice mihacireasa mihacireasa Am primit astazi un telefon la firma de la o doamna care cica suna din partea Serviciului de Radiodifuziune si imi zice ca societatea noastra are de platit ... (vezi toată discuția)
Taxa radio tv dragosionescu dragosionescu Cat de legala este taxa Radio-TV pentru persoane fizice si societati? Are dreptul societatea Electrica sa incaseze taxa? (vezi toată discuția)