avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 733 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Indemnizatia de crestere a copilului
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Indemnizatia de crestere a copilului

Buna ziua!
Va rog sa ma ajutati...sunt intr-o situatie complicata...Lucrez de 8 luni la o firma si am fi vrut un bebelus, care daca Dumnezeu ne ajuta sa vina anul viitor in mai-iunie-iulie...pe parcursul verii(deci nu sunt inca insarcinata, dar as dori sa incercam). Numai ca...sefii mei vor sa ma trimita in concediu fara plata, candva pe parcursul acestei veri pt ca nu avem vanzari si ar fi o solutie pt ei :( dupa cum am inteles, in perioada respectiva ei n-ar trebui sa plateasca nimic spre stat dupa mine. Asta le-ar conveni lor, dar nu si mie, pentru ca atunci daca am inteles bine va fi o intrerupere si nu voi putea beneficia de indemnizatia de crestere a copilului (numai daca lucrez inca un an dupa acest CFP de 30 de zile, pana la ziua nasterii copilului). Daca raman insarcinata acum, si in iulie le spun ca sunt, pot sa ma trimita in CFP? bine, dupa cum stiu, eu trebuie sa cer CFP-ul, nu ma pot obliga, dar daca nu vreau pt ca sunt gravida, pot sa ma dea afara? Ma gandesc ca daca le spun dinainte ca nu vreau intrerupere vor sti deja ce planuri am, ca vreau sa intru in CCC. si cred ca nici asta nu i-ar conveni... Ma puteti lamuri cum sunt cu acele zile neplatite care nu afecteaza indemnizatia? daca le spun ca accept 15 zile neplatite in august, 15 in septembrie, pot beneficia de indemnizatie daca copilul se naste in mai de exemplu? si nu voi avea luna intreaga neplatita? va multumesc anticipat pt raspuns!
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 11:37, 14 Iunie 2012
rEctific raspunsul meu, angajatoul nu paote trimite in CFP in mod unilateral persoana angajata, va puteti adresa ITM-ului sau sa sesizati instanta de judecata.
Ultima modificare: Joi, 14 Iunie 2012
Filip Alexandru, utilizator
1. Daca va da CFP fara acceptul dvs. faceti o sesizare la ITM.

2. Pentru a beneficia de indemnizatie pentru CCC trebuie ca in cele 12 luni premergatoare nasterii copilului sa aveti venituri din salarii, din activitati independente sau agricole sau perioade asimilate (concedii medicale, concediu de maternitate etc.).

3. OUG 111/2010 privind concediul si indemnizatia lunara pentru cresterea copiilor spune ca in cele 12 luni sunt admise si fractiunile de luna in urmatoarele conditii:

Art. 4
(1) In calculul celor 12 luni prevazute la art. 2 alin. (1) se includ si fractiunile de luna in care s-au realizat venituri supuse impozitului, precum si cele in care solicitantii s-au aflat in situatiile prevazute la art. 2 alin.(5) si (6), considerate luna intreaga.

(2) Prin fractiune de luna se intelege efectuarea a cel putin jumatate din zilele lucratoare din acea luna in care persoana indreptatita a realizat venituri supuse impozitului ori s-a aflat in una sau mai multe dintre situatiile prevazute la art. 2 alin. (5) si (6).

(3) Prin exceptie, se accepta ca de cel mult 3 ori fractiunea de luna sa fie constituita dintr-un numar mai mic de zile lucratoare decat cel prevazut la alin. (2).

(4) In situatia in care nasterea copilului se produce inainte de termen, perioada prevazuta la art. 2 alin. (1) se diminueaza cu perioada cuprinsa intre data nasterii copilului si data prezumata a nasterii, certificata de medicul de specialitate.


4. Tot OUG 111/2010 mai spune ca sunt admisibile pentru a beneficia de indemnizatie pentru CCC si perioadele de intrerupere temporara a activitatii, din initiativa angajatorului, fara incetarea raportului de munca, pentru motive economice, tehnologice, structurale sau similare, conform Codului muncii:

Art. 52
(1) Contractul individual de munca poate fi suspendat din initiativa angajatorului in urmatoarele situatii:
...
c) in cazul intreruperii sau reducerii temporare a activitatii, fara incetarea raportului de munca, pentru motive economice, tehnologice, structurale sau similare;
...
Art. 53
(1) Pe durata reducerii si/sau a intreruperii temporare a activitatii, salariatii implicati in activitatea redusa sau intrerupta, care nu mai desfasoara activitate, beneficiaza de o indemnizatie, platita din fondul de salarii, ce nu poate fi mai mica de 75% din salariul de baza corespunzator locului de munca ocupat, cu exceptia situatiilor prevazute la art. 52 alin. (3) .

(2) Pe durata reducerii si/sau a intreruperii temporare prevazute la alin. (1), salariatii se vor afla la dispozitia angajatorului, acesta avand oricand posibilitatea sa dispuna reinceperea activitatii.

5. - Asadar angajatorul dvs. apeleaza la CFP pentru a nu va plati cei 75% pe perioada de intrerupere a activitatii.
- De aceea va repet ca trebuie sa sesizati urgent ITM.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Somaj tehnic si ccc andreealoredana andreealoredana Buna seara!!! Va rog sa ma ajutati intr-o problema!! Sunt angajata la o firma de 2 luni…firma beneficiaza de pe urma mea de la somaj cam 750 de lei ... (vezi toată discuția)
Concediu fara plata gmalberto1973 gmalberto1973 Sunt angajat la o firma privata de distributie cu norma intreaga si beneficiez de insertie crestere copil pe o perioada de 2 ani,pana in luna iulie 2014. ... (vezi toată discuția)
Concediu fara plata MariaRamona MariaRamona Daca un salariat nu este de acord cu CFP, angajatorul il poate trece pe acesta in CFP? Multumesc! (vezi toată discuția)