avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 564 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Securitate şi Sănătate în ... accident de munca
Discuție deschisă în Securitate şi Sănătate în Muncă (fost Protecţia Muncii)

accident de munca

Buna ziua, sotul meu lucreaza la o firma unde se asambleza tractoare si a avut un accident de munca luna trecuta, i-a cazut un sasiu de tractor pe un picior .Incidentul s-a petrecut in felul urmator : el a agatat sasiul in macaraua care urma sa-l duca in alt loc ,mai avea de strins un surb si fiind aplecat nu a vazut ca vine o alta macara si s-a ciocnit de macaraua lui si nici nu afost avertizat in vreun fel,macaraua cu sasiul la care lucra a facut bulans desprinzindu-se si cazindu-i pe piciorul drept fracturandu-il. Firma a recunoscut accidentul de munca ,dar la spital i sa cerut o adeverinta prin care sa reiasa ca a fost accident de munca ,dar firma nu mi-a dat asadar pe certificatul medical emis dela spital i sa trecut codul 01 boala obisnuita in loc de 03 accident de munca .Intreb ce ie de facut?
Cel mai recent răspuns: sinteanoana , utilizator 09:14, 20 Iulie 2012
Buna ziua.
Nu stiu ce fel de firma de tractoare este aceasta,dar cred ca e destul de mare unde sa fie si salariati ca : medici si protectia muncii.Interesati-va daca firma la care sotul dvs are in acea unitate si cabinet medical si protectia muncii asa cum este dotata si cu angajati in contavbilitate,soferi,paza,etc.
Consider ca cei de la firma daca au recunoscut ca a fost accident de munca,trebuie sa anunte spitalul,insa ma intreb: Cine a recunoscut din cadrul unitatii ca a fost accident de munca: Directorul,medicul,responsabilul cu protectia muncii,etc?
Apropo sa stiti ca in fiecare luna sa semneaza fisa de protectia muncii de orice salariat,asadar trebuie sa fie facut cumva un raport cu privire la accidentul sotului dvs in care sa se considera ca accidentul s-a produs la locul de munca.
Ultima modificare: Joi, 14 Iunie 2012
Tarzan2012, utilizator
Caracterul accidentului este stabilit numai de comisia de cercetare a evenimentului. Dupa ce evenimentul este anuntat de indata la Inspectoratul Teritorial de Munca se declaseaza cercetarea de catre o comisie numita de angajator. Comisia intocmeste un proces verbal de cercetare in termen de 10 zile lucratoare, care este piesa de baza a dosarului de cercetare ce va fi inaintat la ITM pentru aprobare in termen de 5 zile de la finalizarea procesului verbal de cercetare. Prin procesul verbal de cercetare se stabilesc printre altele cauza producerii evenimentului, urmarile evenimentului, caracterul accidentului, angajatorul care inregistreaza accidentul etc.
Dupa ce ITM-ul aproba dosarul de cercetare un exemplar din procesul verbal de cercetare tr inmanat accidentatului.
Daca unitatea unde lucreaza sotul dumneavoastra nu a realizat cercetarea este bine sa sesizati ITM-ul de producerea evenimentului.
multumesc pentru raspuns stiu toate astea am vazut si dosarul si este ok, sa predat la itm,.dar la externarea de la spital unde a avut si o interventie chirurgicala destul de grea mi s-a cerut o adeverinta cum ca a fost accident de munca ca sa poata sa-i acorde codul de diagnostic 03, daca nu am adeverinta i se da codul de diagnosti 01 boala obisnuita si daca o las asa nu se mai poate schimba in codul 03
Ultima modificare: Joi, 14 Iunie 2012
sinteanoana, utilizator
Poate dosarul de cercetare contine si un FIAM. Cred ca e documentul care va foloseste.
florineloprea a scris:

Poate dosarul de cercetare contine si un FIAM. Cred ca e documentul care va foloseste.


Dosarul de cercetare nu contine FIAM, acesta se intocmeste in max.3 zile lucratoare de la primirea avizarii dosarului de cercetare, cu o singura exceptie atunci cand accidentul cu incapacitate de munca a devenit accident cu invaliditate si se face cercetarea invaliditatii. In acest caz din dosar face parte si FIAM-ul completat dupa efectuarea cercetarii evenimentului soldat cu invaliditate temporara de munca..
Inregistrarea accidentelor se face in baza procesului verbal de cercetare, FIAM-ul are un cu totul alt rol, de statistica la nivel national si implicit european. Nu va lasati dus in eruare de denumirea "formularul pentru înregistrarea accidentului de muncă"

ART. 135 din NM de aplicare L 319/2006 aprobate prin HG 1425/2006
(1) Înregistrarea accidentelor de muncă şi a incidentelor periculoase se face în registrele de evidenţă prevăzute la art. 141 şi 142, în baza procesului-verbal de cercetare.

Concret la subiect, de ceea ce este interesata @sinteanoana, important e sa fie cercetat evenimentul (macar initiata cercetarea) pentru ca apoi inregistrarea drept acccident de munca decurge aproape de la sine, mecanismul de inregistrare este bine pus la punct.
Un indiciu privind initirea cercetarii il poate constitui solicitarea de catre o comisie a angajatorului a unei declaratii de la sotul dumneavoastra. Fara declaratia victimei cercetarea nu se poate finaliza.
Ultima modificare: Joi, 14 Iunie 2012
inspectorSSM, utilizator

Alte discuții în legătură

În urma unui accident la locul de munca, eu am făcut demersurile ... Marius Ionescu2021 Marius Ionescu2021 În urma unui accident la locul de munca, eu am făcut demersurile către politie itm pentru a declara accidentul. Angajatorul aflând ulterior când au ... (vezi toată discuția)
Accident de munca Corrina001 Corrina001 In data de 25 martie ac am avut un accident de munca in care am ramas fara 3 degete la mana stanga. Care este perioada maxima pe care se pot intinde ... (vezi toată discuția)
Buna ziua! exista un termen de depunere a unui dosar de cercetare ... floriontehnic floriontehnic Buna ziua! Exista un termen de depunere a unui dosar de cercetare accident de munca la ITM? Multumesc ! (vezi toată discuția)