avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 622 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Securitate şi Sănătate în ... Accident de munca
Discuție deschisă în Securitate şi Sănătate în Muncă (fost Protecţia Muncii)

Accident de munca

In data de 25 martie ac am avut un accident de munca in care am ramas fara 3 degete la mana stanga.
Care este perioada maxima pe care se pot intinde cercetarile? Cercetarea acc este facuta de o persoana particulara angajata de firma. Observ ca dl care face cercetarea spune ca ba a pierdut Fiamul ba ca nu il gaseste, vu alte cuvibte trage de timp.
ce pot face eu ca sa se miste mai repede cu ancheta?
Cel mai recent răspuns: inspectorSSM , utilizator 18:51, 27 Aprilie 2013
Conform prevederilor Normelor metodologice de aplicare a legii ssm, aprobate prin HG nr. 1425/ 2006 cu modificarile si completarile ulterioare
-art.116 al.(3) Comisia de cercetare a evenimentului va fi compusă din cel puţin 3 persoane, dintre care o persoană trebuie să fie, după caz:
a) lucrător desemnat;
b) reprezentant al serviciului intern de prevenire şi protecţie;
c) reprezentant al serviciului extern de prevenire şi protecţie cu pregătire corespunzătoare conform art. 47 lit. c) sau care îndeplineşte cerinţele prevăzute la art. 51^1 lit. b)."
-art.120 al.(1) Cercetarea evenimentului urmat de incapacitate temporară de muncă se va
încheia în cel mult 10 zile lucrătoare calculate de la data producerii.
al.(2) Fac excepţie de la prevederile alin. (1) situaţii cum ar fi cele în care este
necesară prelevarea de probe, efectuarea de expertize, determinări de noxe, pentru care se poate solicita în scris, argumentat şi în perioada prevăzută la alin.(1), la inspectoratul teritorial de muncă pe raza căruia s-a produs evenimentul, prelungirea termenului de cercetare.
-art.121 al.(1) În cazul accidentului cu incapacitate temporară de muncă, în urma căruia a
intervenit invaliditatea confirmată prin decizie sau decesul victimei, inspectoratul teritorial de muncă pe raza căruia s-a produs evenimentul va completa dosarul de cercetare întocmit la data producerii evenimentului şi va întocmi un nou procesverbal de cercetare bazat pe dosarul completat.
al.(2) Întocmirea noului proces-verbal de cercetare a accidentului, prevăzut la al.(1), se face în cel mult 10 zile lucrătoare de la data primirii de către inspectoratul teritorial de muncă a deciziei de încadrare într-un grad de invaliditate sau a certificatului de constatare medico-legal ori, după caz, a raportului de expertiză sau de constatare medico-legală.

Dosarul de cercetare a AM cu incapacitate temporara de munca intocmit de catre comisia de cercetare numita de firma (angajator) se avizeaza de catre ITM.
Daca nu se respecta prevederile susmentionate privind comisia de cercetare, ITM respinge dosarul.
Daca nu se respecta termenul de cercetare de 10 zile sau nu se obtine prelungirea termenului de cercetare, ITM aplica sanctiuni contraventionale angajatorului.
Daca cercetarea AM se tergiverseaza, puteti sesiza ITM.
FIAM se intocmeste de catre firma, dupa ce se dosarul de cercetare a fost avizat de catre ITM si firma inregistreaza AM.
Ultima modificare: Sâmbătă, 27 Aprilie 2013
POPA GHEORGHE, Specialist in domeniul Securitatii si Sanatatii in Munca
Daca nu se solicita prelungirea termenului de cercetare, un calcul simplu ar fi urmatorul:
- 10 zile lucratoare pentru finalizarea procesului verbal de cercetare + 5 zile lucratoare pentru intocmirea dosarului de cercetare + 7 zile lucratoare pentru avizarea de catre ITM a dosarului. Daca ITM-ul nu avizeaza dosarul intocmit cu ocazia cercetarii si il transmite inapoi comisiei pentru refacere se mai adauga 5 zile lucratoare pentru refacere + alte 7 zile pentru avizare.
In concluzie daca nu se solicita prelungirea termenului de cercetare, (care poate fi in jur de 10-15 zile in general solicitate pentru obtinerea cu intarziere a diagnosticului la internare-externare) si dosarul este avizat din prima de ITM cam dupa 23 de zile lucratoare tr sa va parvina un exemplar din procesul verbal de cercetare. Daca dosarul este transmis pentru refacere se mai adauga 12 zile lucratoare, deci un total de 35 de zile lucratoare la care se mai pot adauga 10-15 zile solicitate pentru prelungirea termenului, ar fi cam 45-50 de zile lucratoare (cam doua luni) care reprezinta maximul de timp in care se poate finaliza dosarul dar in mod normal acesta este de 22 zile lucratoare.
In cazul dumneavoastra, dupa cum v-a aratat mai sus moderatorul gigipopa@ se poate ajunge la invaliditate si atunci cercetarile se reiau, in momentul emiterii deciziei de invaliditate de catre comisia medicala, de catre ITM iar noul dosar se va aviza de Inspectia Muncii.
Ultima modificare: Sâmbătă, 27 Aprilie 2013
inspectorSSM, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Buna ziua! exista un termen de depunere a unui dosar de cercetare ... floriontehnic floriontehnic Buna ziua! Exista un termen de depunere a unui dosar de cercetare accident de munca la ITM? Multumesc ! (vezi toată discuția)
În urma unui accident la locul de munca, eu am făcut demersurile ... Marius Ionescu2021 Marius Ionescu2021 În urma unui accident la locul de munca, eu am făcut demersurile către politie itm pentru a declara accidentul. Angajatorul aflând ulterior când au ... (vezi toată discuția)
Cercetare accident floriontehnic floriontehnic DE CATE ORI SE POATE CERE PRELUNGIREA TERMENULUI DE CERCETARE A UNUI ACCIDENT DE MUNCA? EX.:DOSARUL NU A FOST AVIZAT ,A FOST RESTITUIT UNITATII PENTRU ... (vezi toată discuția)