As dori sa afl in ce masura se poate reprezenta in instanta o persoana fizica de catre un cons. juridic, in conditiile in care acea persoana nu este ruda cu consilierul juridic, si doar in baza unei procuri notariale daca ar exista acesta posibilitate, tinand cont ca Statutul profesiei de consilier juridic prevede ca cons. juridic poate reprezenta in instanta doar pers. juridice, institutii etc, exceptie fiind persoanele fizice ce sunt in relatie de rudenie pana la gr.IV, sau sotii acestora.
In conditiile art. 67 si 68 din Codul de procedura civila, texte declarate constitutionale de Curtea Constitutionala, exista o asemenea posibilitate, care de fapt reprezinta o forma mascata de exercitare a avocaturii fara a fi inscris in Barou si cu incalcarea dispozitiilor legale care interzic desfasurarea unei asemenea activitati de juriscosult.
Asistarea de către avocat nu este cerută doctorilor sau licenţiaţilor în drept când ei sunt mandatari în pricinile soţului sau rudelor până la al patrulea grad inclusiv. Prin urmare, un consilier juridic poate reprezenta o ruda pana la gradul al patrulea inclusiv.
Daca aveti o procura notariala speciala sau generala, puteti reprezenta orice persoana ruda sau nu, in fata instantei, indiferent de ce profesie aveti, pentru ca nu veti face aceasta reprezentare in calitate de avocat sau consilier si doar in baza unei procuri, avand in vedere ca persoana in cauza (pe care o reprezentati) nu este in tara, nu se poate deplasa sau din varii motive. A reprezenta pe cineva in baza unei procuri nu reprezinta exercitarea unei profesii, este doar mandatarea dvs de a-i reprezenta interesele!
Toata lumea are dreptate doar sub aspectul privind reprezentarea ca act de vointa exprimata la modul general. Dar reprezentarea in particularitatea sa, prezinta o serie de aspecte care dau legalitate sau ilegalitate infaptuirii sale. IN esenta, trebuie analizata chestiunea sub aspectul obiectului reprezentarii sau a pricinii, potrivit terminologiei de specialitate. (apropos de ideea concitadinei mele Marieta)