O persoana care este licentiat in drept in caliate sot, (nu este avocat,ci jurist )sa-si reprezinte sotia in instanta la dezbaterea unei mosteniri, si sa puna concluzii fara avocat,avand in vedere ca are un interes comun cu sotia?
Uitati cum sta treaba:
In conformitate cu dispozitiile Legii nr.514/2003 privind exercitarea profesiei de consilier juridic, consilierul juridic poate asista si reprezenta in instanta de judecata interesele sotului sau rudelor apropriate, cu alte cuvinte legiuitorul a prevazut aceasta posibilitate derogatorie de la dreptul comun, dat astfel dreptul consilierului juridic sa poate formula concluzii orale atat in cursul desfasurarii procesului cat si pe fond pentru o persoana fizica cu calitate speciala(sot sau ruda apropriata)
Codul de procedura civila nu prevede aceasta posibilitate instituind regula potrivit careia asistarea si reprezentarea juridica se face prin avocat, reprezentantul legal cu procura notariala(mandatarul) neputand pune concluzii pe fondul cauzei, el avand doar posibilitatea dirijarii procesului sub aspect probatoriu pe parcursul etapei cercetarii judecatoresti.
Tot Codul de procedura civila mai prevede posibiltatea ca alaturi de avocat poate pune concluzii intocmai si consilierul juridic care reprezinta partea, in cazul nostru din pacate doar persoana juridica cu care are incheiat contractul individual de munca, fiind practic legal de clauzele acestui contract si subordonat angajatorului.
Din punctul vedere personal nu consider statutul consilierului juridic ca fiind cu adevarat reglementat ca si profesie, de vreme ce depinzi in totalitate de rigoarea unui contract individual de munca cu drepturi si obligatii, iar in acest caz nu poate exista o profesie liberala in adevaratul sens al cuvantului.
Consider necesar ca in viitor legea exercitarii profesiei de consilier juridic sa poata fi modificata.
"Juristul" denumirea generica si extensiva a oricarui licentiat in drept(avocat cons.jr, procuror judecator, notar public, executor judecatoresc), nu vad ce impedimente totusi ar exista in situatia in care desi nu faceti dovada inscrierii in colegiul consilierilor juridici din orasul de resedinta sa puteti reprezenta fara probleme sotul in baza unei procuri nortariale care sa statorniceasca acest drept.
Au fost cazuri(multe la numar) cand in baza unei procuri notariale mandatarul judiciar a pus concluzii in fond, fara ca judecatorul de caz sa observe sau avocatul adversar sa poata invoca exceptia imposibilitatii formularii concluzilor pe fondul cauzei intr-o cauza procesuala de catre mandatarul cu procura judiciara.
M-am uitat peste prev art 68 din cod pr civ , si totusi acolo scrie ca poate pune concluzii fara a fi asistat de avocat pentru rudele de pina la gr IV inclusiv.Pina la urma poate sau nu puine concluzii scrise?
Poate depune concluzii scrise ... textul de lege invocat de dvs prevede la ultimele doua alineate :
Asistarea de catre avocat nu este ceruta doctorilor sau licentiatilor in drept cand ei sunt mandatari in pricinile sotului sau rudelor pana la al patrulea grad inclusiv.
De asemenea asistarea de catre avocat nu este ceruta la judecatorii cand partea este reprezentata prin sot sau ruda pana la al patrulea grad inclusiv.