Stiu ca s-a mai dezbatut problema dar eu tot nu sunt lamurit.....Tinand cont ca legea nu prevede obligativitatea inscrierii in colegiul consilierilor juridici, un consilier juridic stagiar inscris in colegiu, ar putea sa reprezinte in instanta la Curtea de Apel in fond sau in apel, institutia unde acesta lucreaza in baza unei imputerniciri a Directorului General sau Comitetului Director?
Art. 13 din Legea nr.514/2003:
(1) Consilierul juridic stagiar poate pune concluzii la judecatorie si la tribunale ca instanta de fond, la organele de urmarire penala, precum si la celelalte organe administrative cu atributii jurisdictionale. ..
Textul de lege este reglementat de o norma dispozitiva si nu una imperativa ...
In primul rand... Codul de procera civila spune la art. 67: Reprezentarea părţilor în judecată
(1)Părţile pot să exercite drepturile procedurale personal sau prin mandatar.
(2)Mandatarul cu procură generală poate să reprezinte în judecată pe mandant, numai dacă acest drept i-a fost dat anume.
Atunci gandind logic, daca director general al societatii/ institutiei il investe pe consilierul sau juridic stagiar inscris in colegiu, cu dreptul de a reprezenta institutia/ societatea, in instanta in baza unui mandat,cum poate norma de procedura civila sa nu'i ofere consilierului acest drept de a-l reprezenta in orice etapa si grad procesual, cand norma ofera si unei persoane fizice nejuriste acest drept. Pe principiul "cel ce poate mai mult poate si mai putin", intelegeti unde bat.
Oameni buni despre ce vorbim aici. art 68:
Procura pentru exercitiul dreptului de chemare in judecata sau de reprezentare in judecata trebuie facuta prin inscris sub semnatura legalizata; in cazul cand procura este data unui avocat, semnatura va fi certificata potrivit legii avocatilor.
Dreptul de reprezentare mai poate fi dat si prin declaratie verbala, facuta in instanta si trecuta in incheierea de sedinta.
Mandatul este presupus dat pentru toate actele judecatii, chiar daca nu cuprinde nici o aratare in aceasta privinta; el poate fi insa restrans numai la anumite acte sau pentru anumita instanta. Daca mandatul este dat unei alte persoane decat unui avocat, mandatarul nu poate pune concluzii decat prin avocat, cu exceptia consilierului juridic care, potrivit legii, reprezinta partea.
Asistarea de catre avocat nu este ceruta doctorilor sau licentiatilor in drept cand ei sunt mandatari in pricinile sotului sau rudelor pana la al patrulea grad inclusiv.
De asemenea asistarea de catre avocat nu este ceruta la judecatorii cand partea este reprezentata prin sot sau ruda pana la al patrulea grad inclusiv.