Doresc sa supun atentiei dvs. urmatorul caz: parintii mei au incheiat cu parintii tatei un "contract de intretinere" prin care se angajau sa le acorde acestora: intretinere la domiciliul unde locuiesc, intretinere ce consta in:
- procurarea si prepararea hranei zilnice;
- asigurarea locuintei si incalzirii acesteia;
- asigurarea menajului necesar in caz de neputinta;
- asigurarea cu asistenta medicala cu medic si medicamente;
- asigurarea cheltuielilor in caz de deces;
In schimbul asigurarii acestei intretineri, parintii mei au primit un teren si casa de pe el.
Din pacate, la cateva luni dupa intocmirea actelor tata a decedat, pretentiile bunicilor au devenit tot mai mari, iar mama a hotarat in urma certurilor cu ei sa renunte la a le asigura ceea ce era prevazut in contract. Astfel, batranii au deschis in instanta o actiune pentru rezilierea contractului.
In ideea in care mama este de acord cu rezilierea contractului, doresc sa va intreb:
- la ce anume se refera cei care au emis citatie cand spun "In caz de neprezentare a partilor, se va putea trimite un inscris, judecata urmand a se face in lipsa". Ce fel de inscris? Trebuie facut la notar? Trimis recomandat?
- ce se intampla daca mama nu se prezinta la proces? se poate lua o hotarare rapida in sensul trecerii proprietatilor pe numele batranilor?
- ce inseamna "vom formula cerere de ajutor public judiciar in sensul scutirii de plata acestei taxe"?
- cine plateste eventualele cheltuieli de judecata?
1.Citatia este tipizat, trimiteti o cerere la dosar in sensul ca doriti sa se judece in lipsa dvs. O depuneti cu posta cu confirmare de primire. Nu e necesar sa mergeti la notar.
2.Daca mama nu se prezinta si a trimis acea cerere, dosarul se va judeca in lipsa. Ca sa se solutioneze mai repede ar fi bine ca mama sa se prezinte la primul termen si sa dea o declaratie in fata inst in sensul ca este de acord cu admiterea actiunii.
3. Acest tip de actiune necesita tibrajul la valoarea obiectului cererii, ceea ce probabil ca este f mult pt batrani. Din aceasta cauza au precizat ca vor face o cerere de ajutor public judiciar probabil sub forma scutirii/esalonarii platii acestei taxe.
4. Daca mama se prezinta de la primul termen si e de acord cu pretentiile reclamantilor, atunci mama nu va fi obligata la plata cheltuielilor de judecata.
Din pacate numai prin actiune in instanta se desfiinteaza acest tip de contract si numai dupa plata taxei de timbru.
- daca sunteti in imposibilitate de prezentare aveti posibilitatea sa trimiteti un inscris prin care sa invederati instantei acest aspect, iar judecata se va desfasura si in lipsa dumneavoastra
- nu este obligatoriu sa va prezentati la proces, insa aceasta atitudine pasiva va aduce in imposibilitate a de a va formula apararile si de a solicita administrarea de probe in combaterea sustinerile reclamantilor, aspect care poate fi in defavoarea dumneavoastra
- cererea de ajutor public judiciar in acest caz se refera la scutirea de la plata taxei de timbru ce incumba reclamantilor
- cheltuielile de judecata sunt in sarcina partii care pierde procesul si se pot compune din taxa de timbru, onorariul expertilor si onorariul de avocat
Nu sunt scutite de taxe pe legea 146 cererile privind contractele de intretinere ? Si daca nu, la ce valoare se calculeaza taxa, stiind ca intretinerea nu reprezinta o suma fixa ci echivalentul nevoilor intretinutului ?