Procedura somatiei este o procedura speciala si urgenta, ce poate fi utilizata numai pentru recuperarea creantelor reprezentand sume de bani, rezultand din contracte sau din alte inscrisuri, semnate de ambele parti.
In procedura somatiei de plata, facturile semnate de debitor reprezinta dovada de baza utilizata in fata instantei,
Potrivit Codului de procedura civila, care instituie procedura generala privind recuperarea creantelor, inainte de initierea unei actiuni in instanta, creditorul trebuie sa incerce sa solutioneze problema in mod amiabil cu debitorul.
In acest sens, creditorul trebuie sa comunice o notificare scrisa debitorului, prin care sa-l invite in scopul solutionarii amiable a problemei.
Notificarea trebuie sa includa, drept anexe, toate documentele ce atesta creanta creditorului, si trebuie transmisa cu cel putin 15 zile inainte de data propusa pentru intalnire.
Daca partile reusesc sa rezolve problema in mod amiabil, atunci debitorul va plati suma datorata si nicio actiune nu va mai fi introdusa in instanta.
Insa, in cazul in care partile nu ajung la o intelegere, sau daca partile ajung la o intelegere, pe care debitorul o incalca, atunci creditorul poate introduce o actiune in instanta, la care va anexa toate documentele ce atesta faptul ca partile au incercat sa solutioneze problema amiabil inainte de introducerea respectivei actiuni. In lipsa unor asemenea dovezi, actiunea va fi respinsa de instanta.
Cel mai mare avantaj al procedurilor urgente este tocmai acest caracter urgent, ce permite judecatorului in cauza sa dea o solutie intr-un termen de aproximativ 2-3 luni ? textul OUG 119 solicita instantei sa dea o solutie in 90 de zile.
In plus, procedurile urgente nu solicita partilor sa incerce solutionarea amiabila a chestiunii, ceea ce scurteaza intregul proces.
Multumesc pentru raspuns.
Inteleg ca actiunea descrisa de dvs. se deruleaza independent si paralel cu intrarea in insolventa a firmei ?
As mai avea o nelamurire, de ordin tehnic sa-i spunem. Transmiterea notificarii ar trebui facuta la adresa oficiala mentionata in documente, sub forma de recomandata sau fax presupun. Ce se intampla daca debitorul nu poate fi contactat pe nicio cale din acestea ?
Pentru dovedirea interesului dvs de solutionare amiabila este de preferat ca intreaga corespondenta sa se realizeze prin mandat cu confirmare de primire la adresa din contract
Daca dvs detineti probe=somatii/notificari pentru achitare de obligatii.,pe care insa firma din cvasi motive nu le-a primit sau nu a dorit sa le primeasca,in eventuala actiune in instanta,dvs dovediti interesul pentru solutionare amiabila si ca ati desfasurat procedura prealabila