avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 836 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... plata penalitatilor
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

plata penalitatilor

Buna ziua! am si eu o problema sau cel putin asa cred.am fost astazi 16 iunie sa imi platesc o restanta la intretinerea apartamentului aferenta lunii ianuarie 2012(mentionez ca din cauza unor probleme personale nu am putut plati la timp.....boc stie de ce).si domnul care incaseaza intretinerea imi zice ca am si o penatitate de 0.1%/zi,adica am de plata penalitati pe 56 de zile(56 de zile se implinesc pe 31 iunie 2012)astazi ar fii trebuit sa platesc penalitati pe 42 de zile.....dansul sustine ca asa se calculeaza penalitatile conform unei decizii a adunarii generale.intrebarea este:este normal sa platesc penalitati si zile post achitare a datoriei? nu era normal sa imi calculeze la zii si sa imi mai scada ceva din cele 56 de zile?va multumesc anticipat
Cel mai recent răspuns: tudormarius , utilizator 23:03, 17 Iunie 2012
Penalitatile se calculeaza incepand cu a 30 a zi de la data cand ar fi trebuit achitata cheltuiala aferenta acelei luni.
Listele de plata care se afiseaza sunt pe luna trecuta si nu luna curenta pt ca nu e posibil si nu poate cere pe acea lunta in curs penalitati. Adunarea generala nu poate stabili reguri si adopta reguli contrare legii deoarece acele hotarari pot fi anulate .
Consultati mai bine legea Asociatiilor 230/200 acolo la capitolul penalitati de intarzaiere.
multumesc romeo.....asa am argumentat si eu...anume ca penalitatile curg din a 50 zi de la data afisarii pana in ziua cand se stinge datoria(asa cred eu ca este logic)iar cand am sustinut ca orice hotarare a adunarii generale trebuie sa sa supuna legilor romane,am fost invitat sa ies din apartamentul dansului(plata intretinerii se face in apartamentul administratorului ,ne fiind un spatiu special amenajat in acest sens cu un program de incasare.........culmea este ca daca ai intarziat cu plata nici nu il mai gasesti pe om...pleaca la tara si mie imi curg zile de penalitati pana se intoarce el).nu accepta sa platesc decat cum vrea el.....da-mi un sfat ce fac?
Art. 49. - (1) Asociatia de proprietari poate stabili un sistem propriu de penalizari pentru orice suma cu titlu de restanta, afisata pe lista de plata. Penalizarile nu vor fi mai mari de 0,2% pentru fiecare zi de intarziere si se vor aplica numai dupa o perioada de 30 de zile care depaseste termenul stabilit pentru plata, fara ca suma penalizarilor sa poata depasi suma la care s-au aplicat.
(2) Termenul de plata a cotelor de contributie la cheltuielile asociatiei de proprietari, afisate pe lista lunara de plata, este de maximum 20 de zile calendaristice.
da asta am inteles din legea asociatilor de proprietari.........e logic sunt 20 de zile de la afisare si inca 30 date de catre fondul de rulment.dar o penalitate care este"ptr fiecare zi de intarziere" se calculeaza ptr fiecare din zile,nu atunci cand te duci si platesti mai platesti pe inca 14 zile penalitate...
Daca este intretinerea pentru ianuarie probabil a fost afisata in jurul datei de 15 februarie, cele 50 de zile se implineau pe 5 aprilie, incepand cu 6 aprilie se calculeaza penalizari.
Inseamna ca zilele de penalizare sunt mult mai multe decat 52 cat a calculat !!
Mai calculati odata.

Alte discuții în legătură

Modalitate calcul penalizari narciisa narciisa Buna seara, Am o nelamurire referitoare la modalitatea de calcul a penalizarilor si pentru asta va expun un exemplu. Locatarul X plateste in 30.06 suma de ... (vezi toată discuția)
Afisare intretinere mnmgfd mnmgfd Va rog sa imi spuneti cate zile trebuie afisata intretinerea la vizier? Multumesc! (vezi toată discuția)
Penalitati intretinere Nea-Costica Nea-Costica Care este regimul penalitatilor ? Cand se aplica, dupa cate luni ca restantier, cand se poate actiona in judecata, cine o poate face, sunt mai multe feluri de ... (vezi toată discuția)