avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 426 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Modalitate calcul penalizari
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Modalitate calcul penalizari

Buna seara,

Am o nelamurire referitoare la modalitatea de calcul a penalizarilor si pentru asta va expun un exemplu.
Locatarul X plateste in 30.06 suma de 400 lei reprezentand restanta lunii martie
Pentru luna martie : data afisarii listei de intretinere :24.04
data scadenta: 02.05
din 02.05 pana in 31.05 sunt 30 de zile in care X este restant fara penalizari
din 01.06 pana in 30.06 are 30 de zile intarziere, care devin penalizabile (0.2% pentru fiecare zi de intarziere, respectiv 0.002*30*400 = 24 lei)
Administratorul sustine ca nu trebuie calculate penalizari intrucat luna martie o inchide din punct de vedere contabil la 31.05, iar daca pana atunci locatarul X nu a achitat restanta, nu ii mai calculeaza penalizari, indiferent cand achita el.

Acelasi administrator calculeaza penalizari unui alt locatar Y care achita restanta lunii martie in valoare de 260.81 lei in 27.06.Locatarul avand intarziere de 27 de zile, ii percepe 14.51 lei (!?).

Va rog frumos sa imi explicati si mie daca rationamentul administratorului este corect si legal, daca modul de calcul este cel de mai sus, intrucat mie mi se pare dubios.

Multumesc frumos si o seara buna,
Calculul dv. este corect doar pe jumatate:
- perioada de gratie (fara penalizare) de 30 de zile este pentru plata unei restante fara a fi penalizata, dar daca aceasta suma nu se plateste in aceasta perioada, calculul penalizarii se aplica de la data scadenta, asa cum fac si furnizorii, pana la data platii.
- daca persoana nu plateste pana la afisarea listelor, iar perioada de gratie a expirat, pana la momentul editarii listei i se calculeaza penalizari de la data scadenta pana la data listarii.
- daca continua sa nu plateasca inca o luna, atunci i se aplica penalizari de la ultima listare (unde avea deja o penalizare calculata) pana la listarea curenta, sa zicem de inca 29-30 zile.
- daca insa plateste pe parcursul acestei a doua luni, exista 2 posibilitati: ori i se calculeaza penalizari de la ultima listare pana la data platii, ori nu i se mai calculeaza deloc pentru aceasta ultima luna. Deci ramane cu penalizarile calculate la prima lista.

Daca in asociatie aveti un sistem de penalizare scris sub forma unui regulament, atunci se aplica acesta, dar conditia este sa se tina seama de data scadenta, perioada de gratie doar pentru inlesnirea platii unei restante fara a fi penalizat, iar daca locatarul nu se foloseste de aceasta inlesnire, calculul porneste de la data scadenta.

Deci in primul caz penalizarea se aplica pentru 60 zile de intarziere si nu pentru 30, iar in cazul celui de-al doilea exemplu, ce sa mai vorbim? este de necomentat.

Nu are nicio legatura inchiderea unei luni (care de altfel se face la listarea cotelor si nu la o data anume) cu calcularea penalizarilor care se face pe perioada de la scadenta pana la data platii, de principiu.

Daca ati inteles corect ce v-a spus administratorul in legatura cu inchiderea lunii si necalcularea penalizarii pe motiv de expirare a nu stiu ce..... deci daca ati inteles corect, repet, nici nu vreau sa ma gandesc cate prejudicii aduce acest om asociatiei.
Ultima modificare: Vineri, 18 Octombrie 2013
elga50, moderator
narciisa a scris:

Locatarul X plateste in 30.06 suma de 400 lei reprezentand restanta lunii martie
Pentru luna martie : data afisarii listei de intretinere :24.04
data scadenta: 02.05
din 02.05 pana in 31.05 sunt 30 de zile in care X este restant fara penalizari
din 01.06 pana in 30.06 are 30 de zile intarziere, care devin penalizabile (0.2% pentru fiecare zi de intarziere, respectiv 0.002*30*400 = 24 lei)

Data afisarii fiind 24.04 iar data scadentei 02.05, proprietarul poate achita cotele lunii martie pana la 02.06 (adica inca 30 de zile de la data scadentei) fara a i se calcula penalizari.
Dar daca achita dupa cele 30 de zile, adica dupa 02.06, i se calculeaza penalizari incepand cu prima zi dupa data scadentei, adica incepand cu data de 03.05.
Asa ca daca achita pe data de 30.06 asa cum spuneti, administratorul o sa-i calculeze penalizari incepand cu 03.05.
Presupunand ca listele de plata se afiseaza luna de luna la data de 24, atunci in lista afisata pe 24.05 nu va avea penalizari (este inca in interiorul celor 30 de zile dupa data scadentei). Dar pe lista de plata afisata pe data de 24.06 (este depasit termenul de 30 de dupa data scadentei, cel de care vorbeam mai sus ca fiind 02.06) se vor calcula penalizari pentru fiecare zi de intarziere incepand cu data de 03.05 pana la data afisarii, adica 24.06.
Pe data de 30.06 cand vine la asociatie sa plateasca vede pe lista de plata afisata pe 24.06 penalizarea calculata asa cum am spus pentru perioada 03.05 - 24.06 si o plateste odata cu celelalte sume, total sau partial...

Dar toata acesta procedura trebuie adoptata de comitetul executiv printr-un "sistem propriu de penalizari" asa cum prevede Legea 230 si HG 1588/2007
Administratorul nu trebuie pus sa ia decizii, sa faca rationamente..., ci trebuie sa aplice reglamentul ce i l-a pus la dispozitie comitetul executiv.
De aceea daca nu se aplica in mod corect penalizarile, vinovati sunt membrii comitetului in frunte cu presedintele si nu administratorul asociatiei.
elga50 a scris:

Calculul dv. este corect doar pe jumatate:
- perioada de gratie (fara penalizare) de 30 de zile este pentru plata unei restante fara a fi penalizata, dar daca aceasta suma nu se plateste in aceasta perioada, calculul penalizarii se aplica de la data scadenta, asa cum fac si furnizorii, pana la data platii.


Ce te faci atunci cand functionarii din cadrul serviciului specializat al primariei (sv.asoc.propr.) te indruma sa calculezi penalizari abia din a 51-a zi de la afisarea listei de plata si nu din prima zi dupa scadenta?

Exista precizari legale privind asimilarea metodologiei aplicate de furnizori (reglementata de Legea 51/2006) si de catre asociatiile de proprietari deoarece Legea 230 reglementeaza sec:
Art. 49
(1) Asociatia de proprietari poate stabili un sistem propriu de penalizări pentru orice
sumă cu titlu de restantă, afişată pe lista de plată. Penalizările nu vor fi mai mari de
0,2% pentru fiecare zi de întârziere şi se vor aplica numai după o perioadă de 30 de zile
care depăşeşte termenul stabilit pentru plată, fără ca suma penalizărilor să poată depăşi
suma la care s-au aplicat.
(2) Termenul de plată a cotelor de contributie la cheltuielile asociatiei de proprietari,
afişate pe lista lunară de plată, este de maximum 20 de zile calendaristice.


Multumesc!
Ultima modificare: Marți, 22 Octombrie 2013
beugendaniel, utilizator
Cuvantul "aplica" face confuzia.
Dar un sistem de penalizari corect trebuie sa aiba in vedere ca reguli de aplicare felul in care furnizorii aplica si ei aceste penalizari.

Aplica inseamna ca incepe cineva sa calculeze, ziua in care se apuca de lucru.
Numarul de zile luat in calcul este calculat de la scadenta imediat, ca d-aia e scadenta, nu sa ne uitam la ea ca la o data care nu are niciun inteles si nicio importanta.
Daca penalizarile ar incepe sa se calculeze dupa 45 - 50 de zile, atunci termenul de scadenta nu ar mai avea rost si exprimarea ar trebui sa fie: penalizarile se calculeaza dupa n zile de la afisare.
Sau termenul de scadenta este cel putin 45 zile si penalizarile incep sa se calculeze dupa aceasta data.....

Dar exprimarea nu este aceasta si exista 3 date semnificative:
- data afisarii - data la care se refera data scadenta;
- data scadenta - data de la care incepe numaratoarea zilelor de neachitare;
- data de aplicare a penalizarilor - data dupa care, daca nu s-a platit, incepe cineva sa miste bilele de pe abac.
Buna seara, dna.Elga50!
Tot am citit raspunsurile dumneavoastra pe topicurile privind calculul penalitatilor de intarziere la asociatii si vad ca sustineti ca "- perioada de gratie (fara penalizare) de 30 de zile este pentru plata unei restante fara a fi penalizata, dar daca aceasta suma nu se plateste in aceasta perioada, calculul penalizarii se aplica de la data scadenta, asa cum fac si furnizorii, pana la data platii."
Totusi intr-un alt topic, mai vechi cei drept, la intrebarea dnei Angela50 sustineti altceva. Va dau linku-ul si raspunsul postat:

www.avocatnet.ro/content/for...

Dată post: Joi, 19 Aprilie 2012, 18:26
Buna ziua,as vrea sa stiu daca in luna februarie s-a afisat intretinerea 830lei pt ianuarie cu data scadenta 29 feb,nu am platit,in martie au afisat pt luna februearie 770lei cu data scadenta 30 martie,pe 2 aprilie am platit 1000 lei adica intretinerea pt luna ianuarie 830 si avans din februarie.ieri pe data de 18 aprilie au afisat pt martie la restanta apar cu 1600 lei si penalizare in valoare de 100 lei ,cu toate ca am achitat in 02.04 1000lei.Este corecta aceasta penalizare? Va multumesc!

Dată post: Joi, 19 Aprilie 2012, 22:55
"Nu, nu este corect!
Daca ati achitat pe 2 aprilie, pana pe 18 aprilie trebuia operata plata de 1000 lei, ca doar n-o fi socotit pe 1 aprilie si s-o fi afisat pe 18 aprilie. Asa ceva mi se pare a fi imposibil.
Pe de alta parte penalizarea pentru ianuarie trebuia sa inceapa pe 29 martie, adica penalizarea ar fi penru 4 zile de intarziere = 830 * 4 zile * 0,2% = 6,64 lei."

Pana la urma cum e corect, dupa parerea dumneavoastra?
Daca ma iau dupa raspunsul dat In topicul din 19.04.2012, ati calculat penalitatile dupa termenul de plata+30 de zile, adica 29 martie.
Daca ma iau dupa raspunsul dat in acest topic pe 18.10 2013, penalitatea ar fi trebuit calculata de la 29 februarie, fiindca perioada de gratie de 30 de zile se acorda numai pentru plata, nu si pentru calculul penalitatilor.
Sa inteleg ca a fost gresit raspunsul dat pe 19.04.2012, dnei.Angela50?
Deci, pentru situatia dnei.Angela, corect ar fi fost ca penalizarea sa inceapa pe 29 februarie, adica:830 * 33 zile(20 febr.-02 apr.) * 0,2% = 54,78 lei ?

Alte discuții în legătură

Penalizari intretinere soso1986 soso1986 Sal, as vrea sa stiu daca se poate de la un expert contabil cum se calculeaza penlizarile la intretinere, am 2000 de lei de plata si administratorul mi-a zis ... (vezi toată discuția)
Calcul penalizari 1970 1970 Buna ziua, Va rog sa-mi spuneti cum se calculeaza corect penalizarile. Mentionez ca in A.G. am stabilit un procent de 0,2% pentru fiecare zi de intarziere, ... (vezi toată discuția)
Penalitati Ganna Ganna Buna seara, as avea o nelamurire cu privire la modul cum se calculeaza penalitatile la asociatiile de proprietari. In urma unei adunari generale s-a hotarat ... (vezi toată discuția)