avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 793 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Penalitati
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Penalitati

Buna seara, as avea o nelamurire cu privire la modul cum se calculeaza penalitatile la asociatiile de proprietari.
In urma unei adunari generale s-a hotarat ca incepand cu 21 martie 2013, se aplica o penalitate de 0,2% pentru fiecare zi de intarziere daca sunt cumulate mai mult de 3 luni restante consecutiv.
Din cate stiu penalitatile se aplica din ziua 51 de neplata a cheltuielilor de intretinere (20 de zile cat este lista afisata plus 30 de zile termen legat).
Care sunt cele 3 luni mentionate in hotararea adunarii generale scutite de penalitati?.
Nu stiu cum se stabileste numarul de zile caroara li se aplica penalitati.
Daca se poate exemplifica pe o situatie reala.
Avem restantierul – X, cu restante la plata cotelor de intretinere dupa cum urmeaza:
nov. 2012 - 428,40 lei
dec.2012 - 395,35 lei
ian. 2013 - 204,74 lei
feb. 2013 - 232,92 lei
mar.2013 - 198 lei
apr. 2013 - 104,25 lei

Imi explicati va rog cum numaram zilele pt care se acorda penalitatile tinand cont de datele de mai sus.
Va rog frumos o exemplificare pe doua sau trei luni pt a intelege rationamentul.

Multumesc.



Pai nu e bine! Conform legii si calculelor de penalizari la toti furnizorii, penalizarile incep sa se calculeze daca numarul de zile de neachitare depaseste data scadenta + 30 zile.
In AG trebuia hotarat ca penalizarea se aplica conform legii (fara a face proprietarii reguli aparte). In acest caz hotararea ar fi trebuit sa arate cu 2 luni restanta, nu 3 luni.

Comitetul executiv trebuie sa intocmeasca un PV de sedinta in care sa se arate ca:
- penalizarile se calculeaza incepand cu data scadenta inscrisa in lista, daca proprietarul nu a achitat aceasta suma in termen de 30 zile dupa data scadenta;
- procentul de penalizare este de....... (si scrieti procentul - 0,2%/zi sau 0,1%/zi sau ce procent a hotarat AG)

Exemplu, in care vorbim de sume neachitate deloc:
- ianuarie 200 lei, data scadenta inscrisa pe lista 2 martie (1 aprilie data maxima de achitare fara penalizare)
- februarie 300 lei, data scadenta inscrisa pe lista 1 aprilie (1 mai data maxima de achitare fara penalizare)
- martie 350 lei, data scadenta inscrisa pe lista 1 mai (31 mai data maxima de achitare fara penalizare).

In cazul in care locatarul nu achita luna ianuarie, pentru ca a avut termen maxim 1 aprilie, penalizarea incepe sa se calculeze cu 3 martie pana in ziua calculului.
Perioada de 30 zile dupa data scadenta este numai de gratie pentru achitare, nu si de gratie pentru penalizare daca nu achita in acest termen.
In procesul verbal despre care se face vorbire, trebuie stabilit ca pe lista de plata sa apara distinct urmatoarele date:
- data afisarii listei de plata;
- data termenului de plata;
-data scadentei (data termenului de plata +30).

Cu privire la Data termenului de plata va aduc aminte ca Legea 230/2007, art.49, ali.2 spune ca:
Termenul de plata a cotelor de contributie la cheltuielile asociatiei de proprietari, afisate pe lista lunara de plata, este de maximum 20 de zile calendaristice.

In aceste conditii, data scadenta poate fi cuprinsa intre 31 - 50 zile, functie de termenul de plata adoptat de asociatia respectiva.
Dvs. cand ati afirmat ca:
Din cate stiu penalitatile se aplica din ziua 51 de neplata a cheltuielilor de intretinere (20 de zile cat este lista afisata plus 30 de zile termen legat).


ati gandit ca termenul de plata are valoarea maxima, adica 20 de zile. Daca asa se hotaraste, este bine, dar cum va spuneam, lege permite ca aceasta poate lua o valoare intre 1 si 20, astfel ca, repet, data scadenta poate sa ia valoarea de la 31-50 zile.
@AdamGrecu

In legatura cu de notiunile "termen de plata" si "termen scadent" eu zic ca se poate crea confuzie, inclusiv in calculul penalizarilor.

Daca ne uitam in orice factura de la furnizorii mari ei scriu:
- data emiterii (in cazul nostru data afisarii);
- data scadenta (si in cazul nostru ar trebui sa fie la fel) - 15 zile de la data emiterii (la noi se poate prelungi pana la maxim 20 zile).

Perioada de gratie de 30 zile nu intervine in inscrisuri pentru ca ea este o perioada legala in care se permite plata debitului fara a fi penalizat si care se refera la data scadenta la care se adauga.
Astfel pentru o suma neachitata la data scadenta +30 zile se calculeaza penalizarile referitor la data scadenta.

Vreau sa spun ca atat pe lista de intretinere, cat si in tabelul de calcul al penalizarilor ar trebui sa apara numai data afisarii si data scadenta (care nu poate fi mai mare de 20 zile). Atat si nimic mai mult.
Perioada de gratie nu se pune in discutie deoarece ea nu a fost respectata de vreme ce s-a ajuns la penalizare.

Parerea mea!
Doamna, eu stiu ca avem o lege pe care trebuie sa o respectam. Ce scriu furnizorii pe facturi este altceva, totusi ne atentioneaza ca daca nu achitam factura dupa termenul de 45 de zile au dreptul sa ”umble” la inchiderea utilitatilor, bashca vor incepe aplicarea penalizarilorincepand cu prima zi de dupa scadenta.
La noi apare notiunea de Termen de plata, i se da definitia si tot ce trebuie sa intelegem.
La asociatia la care functionez am ”mers” muuulta vreme pe data scadenta 20+30, adica 50 de zile, pana cand cineva de la serv. as. prop. din primarie mi-a ”deschis” ochii si mi-a explicat aceasta notiune a Termenului de plata care este de fapt un interval cuprins intre 1 si 20 zile si ca in acest caz se pot aplica penalizari de la 31 la 50 de zile de la afisare, functie de ce s-a hotarat in asociatie. Daca va aminiti am mai dezbatut aceasta problema.
deci L 230/2007 la art. 49, alin. 1 zice ca:

”... Penalizarile nu vor fi mai mari de 0,2% pentru fiecare zi de intarziere si se vor aplica numai dupa o perioada de 30 de zile care depaseste termenul stabilit pentru plata, fara ca suma penalizarilor sa poata depasi suma la care s-a aplicat.”

Mai departe, ali. 2 al aceluiasi articol defineste notiunea de termen de plata, pe care am aratat-o in postarea anterioara.

In legatura cu aceasta problema, noi la asociatie avem un Regulament propriu de penalizari intocmit legal de com. executiv, in care sunt explicate toate aceste notiuni. Este afisat, in fine, nu stiu daca toata lumea intelege toate aceste aspecte, insa noi asa lucram...
Interventie moderator

Desi am mai discutat problema, aici pe forum, pentru noi doi si inca cativa utilizatori cu vechime pe forum este o poveste veche, dar utilizatorii care cer lamuriri sunt noi si altii, asa ca discutia va fi proaspata mereu.
Chiar daca vorbim intre noi, utilizatorii noi citesc si dialogul dintre noi doi, spre lamurirea lor, trag nadejde.

Alte discuții în legătură

Calcul penalitati asociatia de proprietari c_cimpanu c_cimpanu va rog frumos sa-mi confirmati daca situatia ce o descriu este corecta: date din lista de plata luna ianuarie (termen legal de plata 30 februarie+ gratie ... (vezi toată discuția)
Calculul penalitatilor ; cele 30 de zile ''fatidice'' dddgab dddgab In asociatia noastra s-a redeschis o discutie mai veche pe tema modului de calcul al penalitatilor de intarziere la plata cotelor de intretinere. De aceea va ... (vezi toată discuția)
Calcul penalizari 1970 1970 Buna ziua, Va rog sa-mi spuneti cum se calculeaza corect penalizarile. Mentionez ca in A.G. am stabilit un procent de 0,2% pentru fiecare zi de intarziere, ... (vezi toată discuția)