avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 317 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... calcul penalizari
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

calcul penalizari

Buna ziua,
Va rog sa-mi spuneti cum se calculeaza corect penalizarile.
Mentionez ca in A.G. am stabilit un procent de 0,2% pentru fiecare zi de intarziere, claculate de la data scadentei.
1. Penalizarile se aplica si se calculeaza dupa 30 de zile de la data scadentei? sau dupa expirarea celor 30 de zile se calculeaza din prima zi de dupa scadenta?
2. in adunarea generala trebuie stabilita data scadentei, adica sa se precizeze nr. de zile in care se poate achita sau este suficient sa scriem - sfarsitul lunii -
3. Daca nu am precizat in AG exact data scadentei dupa cat timp se pot aplica si stabili penalizari?
4. Daca am stabilit penalizari, trebuie calculate exact pana la data in care se face plata sau daca le-am calculat si afisat pe lista de plata raman aceleasi pentru luna in curs?
5. Administratorul poate sa nu calculeze penalizari pentru sumele restante, in cazul in care proprietarul nu are suficienti bani si este un caz social?
Cel mai recent răspuns: elga50 , moderator 07:20, 9 Mai 2013
1. Penalizarile se aplica a doua zi dupa data scadenta, daca in urmatoarele 30 de zile ale acestei date scadente nu se plateste. Altfel spus se aplica (declanseaza calculul penalizarii) dupa 30 de zile de la data scadenta si se calculeaza incepand cu prima zi dupa scadenta (daca nu s-a platit nici in perioada de gratie a celor 30 de zile de dupa scadenta).

2. In AG se poate stabili perioada de scadenta, de exemplu 15 zile sau 10 zile, dar nu mai mult de 20 zile. Nu se stabileste o data fixa (16 ale lunii sau 28 ale lunii). De exemplu, daca data de afisare inscrisa pe lista este 15 ale lunii si ati stabilit o perioada de 15 zile de plata, atunci data scadenta va fi 30 ale lunii s.a.m.d.
Data afisarii si data scadenta trebuie inscrise pe lista de intretinere. In functie de data scadenta calculati si penalizarile. In exemplul nostru, data scadenta este 30 ale lunii. Omul poate plati pana atunci, dar si in decursul urmatoarelor 30 zile fara a fi penalizat. Daca nu a platit pana la epuizarea perioadei de gratie de 30 zile, atunci aplicati penalizarea incepand cu ziua imediat urmatoare datei scadente.

3. Nu se poate asa ceva. O stabiliti in comitetul executiv. Trebuie sa aveti un regulament strict, cu reguli de aplicare pentru calculul penalizarilor, altfel e un haos.

4. In asociatia mea, un locatar care are pe lista 30 lei penalizari si achita toata suma, nu-i mai calculam alte penalizari pe urmatoarea lista de intretinere, pur si simplu ignoram ca ar mai fi ceva de calculat si deci de plata la penalizari. Ii multumim ca a facut eforul sa plateasca toata suma si incheiem "conflictul".

5. Daca asociatia isi permite sa faca acte de filantropie, da, dar numai cu acordul proprietarilor in AG sau in cel mai rau caz printr-o decizie a comitetului executiv. Altfel, administratorul nu poate decide nimic.



cei de la Primarie spun ca nu avem dreptul sa aplicam penalizari numai dupa 30 de zile de la data scadentei, deci chiar daca nu plateste in cele 30 de zile sa calculam penalizari numai din a 31 zi? :-/
Ultima modificare: Miercuri, 8 Mai 2013
Adriantot, moderator
L nr 230/2007 Art. 49. - (1) Asociatia de proprietari poate stabili un sistem propriu de penalizari pentru orice suma cu titlu de restanta, afisata pe lista de plata. Penalizarile nu vor fi mai mari de 0,2% pentru fiecare zi de intarziere si se vor aplica numai dupa o perioada de 30 de zile care depaseste termenul stabilit pentru plata, fara ca suma penalizarilor sa poata depasi suma la care s-au aplicat.
(2) Termenul de plata a cotelor de contributie la cheltuielile asociatiei de proprietari, afisate pe lista lunara de plata, este de maximum 20 de zile calendaristice.
(3) Sumele rezultate din aplicarea penalitatilor de intarziere vor face obiectul fondului de penalitati al asociatiei de proprietari si se vor utiliza numai pentru plata penalizarilor impuse asociatiei de proprietari de catre terti si pentru cheltuieli cu reparatiile asupra proprietatii comune sau alte cheltuieli de natura administrativa.



Deci penalitatile se pot aplica dupa 30 zile care depaseste termenul stabilit + 20 zile termenul de plata a cotelor de contributie la cheltuielile asociatiei = 50 zile intarziere
Penalizarile se aplica asa cum s-a stabilit prin sistemul propriu de penalizari adoptat de comitetul executiv. Se pot aplica astfel penalizari chiar si din ziua urmatoare afisarii, avand in vedere termenul de "maxim 20 de zile", de existenta fondului de rulment s.a.m.d.
@1970

Depinde cu cine ati stat de vorba la primarie. Poate era portarul sau vreun bagator de seama, pe-acolo...
Ultima modificare: Joi, 9 Mai 2013
elga50, moderator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Calculul penalitatilor ; cele 30 de zile ''fatidice'' dddgab dddgab In asociatia noastra s-a redeschis o discutie mai veche pe tema modului de calcul al penalitatilor de intarziere la plata cotelor de intretinere. De aceea va ... (vezi toată discuția)
Penalitati intretinere Nea-Costica Nea-Costica Care este regimul penalitatilor ? Cand se aplica, dupa cate luni ca restantier, cand se poate actiona in judecata, cine o poate face, sunt mai multe feluri de ... (vezi toată discuția)
Modalitate calcul penalizari narciisa narciisa Buna seara, Am o nelamurire referitoare la modalitatea de calcul a penalizarilor si pentru asta va expun un exemplu. Locatarul X plateste in 30.06 suma de ... (vezi toată discuția)