avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 457 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... calcul penalitati asociatia de proprietari
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

calcul penalitati asociatia de proprietari

va rog frumos sa-mi confirmati daca situatia ce o descriu este corecta:

date din lista de plata luna ianuarie (termen legal de plata 30 februarie+ gratie luna martie):
sold restant: 100 lei, cheltuieli in luna 50 lei, penalitate curenta 0
beneficiarul nu achita nici un leu pana la sfarsitul lunii martie
pe data de 15 martie apare lista aferenta lunii februarie cu datele:
sold restant 150 lei, cheltuieli in luna 100 lei, penalitate curenta 0
cum am precizat mai sus, beneficiarul nu achita nimic pana la data de 31 martie
pe data de 15 aprilie apare lista aferenta lunii martie cu datele:
sold restant 250 lei, cheltuieli in luna 50 lei, penalitate curenta =100 x 30 zile x 0.02
corect ?

celalalt caz: daca beneficiarul isi achita cei 100 lei pana la 31 martie, atunci el va fi absolvit de penalitati. OK?

traducand in cuvinte, daca beneficiarul isi achita soldul restant aferent listei din luna trecuta in perioada de gratie el va fi absolvit de penalitati pentru acea suma (daca va plati partial, va fi absolvit de penalitati partial) iar daca nu isi achita, i se vor percepe penalitati pentru cele 30 de zile de gratie.

as dori parerea unui specialist daca se poate.
c_cimpanu a scris:

(termen legal de plata 30 februarie+ gratie luna martie):

Art 49 din L nr 230/2007 - (1) Asociatia de proprietari poate stabili un sistem propriu de penalizari pentru orice suma cu titlu de restanta, afisata pe lista de plata. Penalizarile nu vor fi mai mari de 0,2% pentru fiecare zi de intarziere si se vor aplica numai dupa o perioada de 30 de zile care depaseste termenul stabilit pentru plata, fara ca suma penalizarilor sa poata depasi suma la care s-au aplicat.
(2) Termenul de plata a cotelor de contributie la cheltuielile asociatiei de proprietari, afisate pe lista lunara de plata, este de maximum 20 de zile calendaristice.
(3) Sumele rezultate din aplicarea penalitatilor de intarziere vor face obiectul fondului de penalitati al asociatiei de proprietari si se vor utiliza numai pentru plata penalizarilor impuse asociatiei de proprietari de catre terti si pentru cheltuieli cu reparatiile asupra proprietatii comune sau alte cheltuieli de natura administrativa.

Se aplica penalitati pe zi de intarziere,astfel incat nu este obligatoriu a se aplica penalitati pentru cele 30 de zile de gratie.


Ultima modificare: Luni, 25 Martie 2013
elga50, moderator
ce rol are aliniatul 2 din lege?

(2) Termenul de plata a cotelor de contributie la cheltuielile asociatiei de proprietari, afisate pe lista lunara de plata, este de maximum 20 de zile calendaristice.
O lista de intretinere are o data scadenta (ca la orice factura). In cazul asociatiilor de proprietari acest termen scadent este maxim 20 zile. Poate fi si mai mic, in functie de ceea ce hotarasc locatarii, dar nu mai mare.
Dincolo de acest termen, locatarul mai are o perioada in plus de 30 de zile (de gratie) in care poate plati aceasta suma fara a fi penalizat.

Daca nu face plata in interiorul termenului scadent sau in perioada de gratie, atunci penalizarile se calculeaza incepand cu a doua zi dupa data scadenta.
Ultima modificare: Luni, 25 Martie 2013
elga50, moderator
ma intereseaza indeosebi subiectul asta pentru ca, primaria ma pune sa le calculez penalitati incepand cu prima zi dupa perioada de gratie. nu si pentru perioada de gratie.

astfel daca el vine la plata la 5 zile dupa perioada de gratie, eu ar trebui sa-i calculez penalitati numai pentru cele 5 zile si sa i le afisez in lista urmatoare de plata. cred ca intelegi ce vreau sa zic.

unde gasesc textul asta in vreo lege ceva?
"Daca nu face plata in interiorul termenului scadent sau in perioada de gratie, atunci penalizarile se calculeaza incepand cu a doua zi dupa data scadenta."

mi se pare penibil dupa ce a venit omul la casierie, a achitat tot ce avea pe lista de plata, pentru ca nu a avut calculate penalitati, stie ca e cu plata la zi.... cand afisez urmatoarea lista... hop... de fapt mai are de plata penalitati pentru cele 5 zile...
Ultima modificare: Luni, 25 Martie 2013
Adriantot, moderator
Pai de ce sa va puna primaria sa calculati penalizari? Sunteti administratorul primariei?
Penalizarile, intr-o asociatie de proprietari, se aplica conform sistemului propriu de penalizari. Comitetul executiv prin atributiunile date de art. 30 din legea230/2007, adopta un sistem propriu de penalizari iar administratoru-l aplica.
Acest sistem propriu poate sa prevada, conform legii:
1. termenul de plata de maxim 20 de zile de la afisare (o zi, doua, noua...)
2. procentul de penalizare de maxim 0,2%/zi de inatrziere (poate fi oricat de mic sum 0,2%, de exemplu 0,01...0,1..0,2%)
3. termenul de gratie de 30 de zile dupa termenul de plata.
4. categoriile de restante asupra carora se aplica (cote intretinere, fonduri, reparatii, alte restante)
5. data aplicarii penalizarilor (prima zi dupa termenul stabilit la punctul 1. sau orice alt termen dupa acesta).
6. exceptarea de la aplicarea penalizarilor, scutirea total sau reducerea acestora...in anumite situatii (plata integrala a restantelor pana la afisarea listei, angajamentul de plata si respectarea acestuia, o situatie sociala dificila a restantierului...).
7..................
Acesta ar trebui sa fie "textul de lege" pentru asociatie.
Gasiti un model de sistem propriu de penalizari in partea dreapta a acestei pagini la "Documente utile". Am avut mai multe procese in instante si-acest sistem nu a primit niciodata vreo observatie de la judecatori.

La intrebarea dv, poate ceva mai concret: in situatia cand restantierul nu plateste in cele 20+30 de zile noi aplicam penalizari din ziua a 21-a, dar si aici cu o mica derogare pe care o explica mai jos.
Pe listele afisate in 18 ianuarie are de plata 100 lei si nu plateste pana pe 18 februarie cand se afiseaza alte liste. Acei 100 lei figureaza ca restante dar nu se penalizeaza. Se mai adauga inca 120 lei pe lista afisata in 18 februarie, avand acum de plata 220 lei. De aici putem avea 3 situatii pe 18 martie:
1. achita tot sau minim 100 lei pana pe 18 martie = nu-i calculam penalizari deloc pe lista afisata pe 18 martie
2. achita numai 40 lei pana pe 18 martie = i se calculeaza penalizari pentru restanta de doar 60 de lei calculate din data de 7 februarie (20 de zile dupa 18 ianuarie).
3. nu achita nimic ramanand cu restante de 220 lei = calculam penalizari pentru restanta de 100 lei incepand cu data de 7 februarie (nu si pentru cei 120 lei).
Observati ca in cazurile 2 si 3 pana pe 18 martie s-au depasit cele 50 de zile pentru suma de 60 de lei (in cazul 1) si pentru suma de 100 lei (in cazul 2) dar nu s-au depasit cele 50 de zile pentru suma de 120 lei afisata pe 18 februarie si de aceea nu aplicam penalizari asupra acesteia.
De observat, deasemenea, ca in cazul 1, daca a achitat 100 lei inainte de 18 martie (poate a achitat in 16, 17 nu conteaza) nu-i mai calculam penalizari deloc.
Asa procedam noi si nu am avut probleme nici macar in cazul unor expertize judiciare cerute si platite de restantieri in proces.
Poate va ajuta exemplul nostru.

Alte discuții în legătură

Modalitate calcul penalizari narciisa narciisa Buna seara, Am o nelamurire referitoare la modalitatea de calcul a penalizarilor si pentru asta va expun un exemplu. Locatarul X plateste in 30.06 suma de ... (vezi toată discuția)
Penalitati Ganna Ganna Buna seara, as avea o nelamurire cu privire la modul cum se calculeaza penalitatile la asociatiile de proprietari. In urma unei adunari generale s-a hotarat ... (vezi toată discuția)
Penalizari intretinere soso1986 soso1986 Sal, as vrea sa stiu daca se poate de la un expert contabil cum se calculeaza penlizarile la intretinere, am 2000 de lei de plata si administratorul mi-a zis ... (vezi toată discuția)