avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 488 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... diferenta intre subrogatie si cesiunea de creanta
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

diferenta intre subrogatie si cesiunea de creanta

Buna seara!
Imi poate explica cineva daca este vreo diferenta intre subrogatie si cesiunea de creanta. Conform NCC la subrogatie cel care plateste in locul debitorului este subrogat in drepturile creditorului. Iar cesiunea de creanta este conventia prin care creditorul cedent transmite cesionarului o creanta impotriva unui tert. Se spune ca subrogatia este un serviciu pe care un tert il face debitorului platind in locul sau. Dar la cesiune nu este acelasi lucru? Transmiterea creantei nu se face tot in schimbul unei sume de bani, tertul platind pe creditor in locul debitorului, si in ambele cazuri, in final debitorul va fi obligat fata de tert. Multumesc!
Cel mai recent răspuns: karissa , utilizator 11:10, 4 Septembrie 2012
In primul rand ambele institutii de drept civil sunt modalitati de transmitere a creantei.
Cesiunea de creanta este o conventie prin care un creditor transmite o creanta a sa unei alte persoane care va dobandi drepturile pe care creditorul initial le are asupra debitorului.
Subrogatia este conventie prin care o persoana plateste creditorului ceea ce trebuie sa primeasca de la debitorul sau, in acest fel subrogatul dobandint toate drepturile creditorului platit. In acest fel subrogatul (cel care a platit creditorului initial) nu numai ca va dobandi dreptul la actiune in realizarea creantei sale impotriva debitorului, ci si toate eventualele garantii ale creantei respective. Spre exemplu un creditor chirografar plateste creanta unui creditor ipotectar si implicit ia locul acestuia sau un creditor ipotecar de rang inferior plateste creanta unui creditor ipotecar de rang superior, in acest fel subrogandu-se rangului detinut de acesta.
lucian huzum a scris:

subrogatul (cel care a platit creditorului initial) nu numai ca va dobandi dreptul la actiune in realizarea creantei sale impotriva debitorului, ci si toate eventualele garantii ale creantei respective.


dar in cazul cesiunii de creanta, daca creanta a fost garantata, noul creditor nu va dobandii si aceste garantii?

art. 1568 spune ca: Cesiunea de creanta transfera cesionarului drepturile de garantie si toate celelalte accesorii ale creantei cedate.

am vazut ca posesia bunului luat in gaj nu se transmite la cesiunea de creanta. deci asta ar fi diferenta?
Ultima modificare: Duminică, 17 Iunie 2012
Borsec, utilizator
Da, conform art. 1568 Cod civil se transfera toate drepturile pe care cedentul le are in legatura cu creanta cedata si drepturile de garantie si toate accesoriile creantei cedate.
buna ziua,

subrogatia functioneaza si in cazul in care un credit bancar este rambursat catre banca de catre codebitor, cu acordul si in numele debitorului?

multumesc!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Cesiune creanta bancara+termene somatii karsten_yanker karsten_yanker Stimati forumisti, as dori sa intreb daca pot fi emise in aceeasi zi o somatie imobiliara si poprire pe conturi si o somatie mobiliara, care stabilesc termene ... (vezi toată discuția)
Model notificare cesiune de creanta cerveza123 cerveza123 Buna ziua! Ma poate ajuta cineva cu un model de notificare cesiune de creanta? Va multumesc anticipat! (vezi toată discuția)
Contract cesiune creante/datorii ContSters109653 ContSters109653 Societatea A are in derulare un contract cu CEC - Cec-ul a finantat cumpararea unui apartament si societatea achita rate la CEC. Societatea (administratorul) ... (vezi toată discuția)