avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 541 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Codul rutier, contravenţii şi ... amenda din razbunare
Discuție deschisă în Codul rutier, contravenţii şi probleme conexe

amenda din razbunare

Buna ziua, as dori sa primesc un sfat in legatura cu ce as putea face sa mi se faca dreptate in urmatorul caz:
avand masina parcata pe partea stanga a carosabilului, si fiind pasager in dreapta soferului, a trebuit sa merg putin pe carosabil ca sa pot intra in masina, tocmai in acel moment a trecut pe langa mine un logan albastru neinscricptionat, cu 3 politisti. cel care conducea mi-a spus pe un ton ironic ca as face bine sa merg pe trotuar si nu pe strada, iar eu i-am raspuns "si dumneavoastra sa purtati centura", observand ca nici dansul si nici pasagerii nu o aveau. m-am urcat in masina, sotul meu la volan, eu in dreapta si in spate doi prieteni. masina de politie ne-a asteptat, si dupa ce am trecut de ea a mers in spatele nostru aproximativ 100m. Ne-au depasit pe linia de tramvai si ne-au facut semn sa oprim. Era evident motivul, oamenii vroiau sa se razbune. Am prezentat actele, politistul s-a prezentat dar nu s-a legitimat, i-a spus sotului meu sa ii arate trusa medicala si 2 triunghiuri reflectorizante, l-a pus sa sufle in fiola si apoi s-a dus la masina sa completeze procesul verbal pentru nepurtarea centurii de catre sotul meu. cand a venit cu p-v l-am intrebat daca dansii au voie sa nu poarte centura, si de asemenea daca au voie sa depaseasca pe linia de tramvai, dupa ce mi-a sugerat sa citesc legislatie, la insistentele mele a raspus ca da, au voie. sotul meu nu a semnat p-v considerand ca aceasta amenda a fost aplicata abuziv. a oprit o masina pentru martor. la sfarsit ne-a comunicat "sa ne fereasca Dumnezeu sa ne mai intalnim cu el in trafic". va rog sa ma sfatuti in legatura cu modalitatea in care ar trebui sa procedez. multumesc
Daca amenda s-a aplicat pentru nepurtarea centurii de siguranta, nu aveti ce face. Daca v-a amendat pentru orice altceva care nu este real, formulati plagere impotriva procesului verbal de sanctionare contraventionala
Conform prevederilor legislatiei rutiere conducatorii si pasagerii autovehiculelor, care ocupa locuri prevazute prin constructie cu centuri de siguranta, sunt obligati sa le poarte în timpul circulatiei pe drumurile publice, atât în localitati, cât si în afara acestora.
Din punct de vedere al neportului centurii de siguranta , politistii au dreptate.
Daca sotul dvs , nu purta centura de siguranta , amenda care i-a fost aplicata este corecta si conforma prevederilor legale.
Este evident ca politistii au avut un comportament razbunator , dar si dvs ati dat dovada de necunoasterea legii , iar sotul dvs a fost in culpa , ceea ce le-a permis acestora sa isi duca la capat razbunarea.
Daca exista dovezi ale unui comportament necorespunzator al politistilor , aveti posibilitatea sa formulati impotriva acestora seiszari la organul ierarhic superior celui din care fac parte sau daca sunt alte probleme de exemplu , de ordin penal , organelor competente , cu precizarea ca in cazul formularii unei/unor plangeri penale , in cazul in care aceasta/acestea nu va/vor putea fi dovedita/e , iar solutia va fi de scoatere de sub urmarirea penala , persoanele la care va referiti , la randul lor , au dreptul sa formuleze impotriva reclamantilor , plangeri penale pentru denunare calomnioasa.
Cazul dvs releva clar o atitudine superioara fata de lege. Nu scrie nicaieri ca daca politistul ce ne amendeaza nu poarta centura el nu va avea voie sa ne amendeze pentru neportul ei.
Politistul a avut o atitudine razbunatoare fata de dvs in conditiile in care dvs ati avut fata de ei o atitudine sfidatoare. Cu toate ca stiati ca v-ati contrat cu ei si ca va asteapta nu v-ati pus centura gandindu-va ca pe dvs nu au dreptul sa va amendeze.
Sa stiti ca sunt politisti care au condus bauti si au mai dat si peste pietoni pe trecere. Dvs. de ce nu faceti la fel. La ancheta veti spune ca cercetarile impotriva dvs se fac ca o razbunare.
Politistii , aflati in misiune , in masinile de politie , nu sunt obligati prin lege sa poarte centura de siguranta.
Aceasta situatie este de netagadauit.
Atitudinea dvs , denota necunoasterea legii , iar atitudinea politistilor lipsa de educatie .
Exista un proverb romanesc vechi , cel cu "gura , bate....."

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Contestatie amenda pt nepurtare centura taximetrist ContSters106188 ContSters106188 Am avea nevoie de ajutor sa formulam o declaratie pt a contesta o amenda pt nepurtarea centurii de siguranta desi prietenul meu este taximetrist, si stiu ca ... (vezi toată discuția)
Amenda rutiera pasager cu permis suspendat vasi_23 vasi_23 buna dimineata ! sunt in situatia unui fapt mai mult ca sigur deosebit In data de 6 februarie mi-a fost suspendat permisul de conducere pentru 30 de ... (vezi toată discuția)
Buna ziua, am urmatoarea speta : un autoturism oprit pe prima ... Luciann27 Luciann27 Buna ziua, Am urmatoarea speta : un autoturism oprit pe prima banda, pasagerul din dreapta fata a deschis usa si a atins o motocicleta aflata in miscare ... (vezi toată discuția)