avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1724 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Contabilitate în general contabilitate pfa
Discuție deschisă în Contabilitate în general

contabilitate pfa

Multumesc pentru raspunsurile la intrebarile anterioare.

4. Daca inchei un contract de colaborare, ca PFA, cu o firma, doar din luna februarie 2009, este posibil sa decontez anumite cheltuieli (benzina, telefon) pentru luna ianuarie 2009? Sunt in situatia in care desi m-am inregistrat ca PFA, nu am deocamdata nici un contract de colaborare cu firma care mi-a cerut acest lucru sau cu alta firma.

Am in vedere faptul ca impozitul se declara si se plateste trimestrial, deci la finalul perioadei de 3 luni se poate regla situatia, astfel incat balanta contabila sa fie pe profit si nu pe pierdere. Este oare posibil ca un PFA sa ajunga cu balanta contabila pe pierdere?
Ultima modificare: Duminică, 4 Ianuarie 2009
cristina503, utilizator
1. Nu, cheltuielile din decembrie 2008 s-ar fi decontat in 2008. In 2009 poti sa decontezi doar cheltuielile din 2009.
2. Nu stiu, dar nu cred. Cheltuielile cu asigurarile de sanatate le treci pe cheltuieli, asta e voie si chair e indicat, dar celelalte cheltuieli, de la clinica, n-as prea crede - se trec numai cheltuieli care sint direct legate de desfasurarea obiectului de activitate.
3. Eu am trecut telefonul meu mobil pe PFA, am facut asta "oficial", la operatorul respectiv, care pina la urma mi-a dat spre semnat tot un contract de comodat, intre eu - persoana fizica si eu - PFA, iar acum factura imi vine pe PFA. Nu m-a costat nimic, m-am dus cu ultima factura platita si le-am spus ce vreau.
2. Se deduc asigurarile obligatorii de sanatate si prima voluntara se sanatate, conform legii, in limita echivalentului in lei a 250 EUR anual pentru o persoana. Cheltuielile facute la diverse clinici medicale nu se incadreaza in categoria cheltuielilor deductibile.
cristina503 a scris:


Am in vedere faptul ca impozitul se declara si se plateste trimestrial, deci la finalul perioadei de 3 luni se poate regla situatia, astfel incat balanta contabila sa fie pe profit si nu pe pierdere. Este oare posibil ca un PFA sa ajunga cu balanta contabila pe pierdere?

Ca PFA nu faceti contabilitate in partida dubla, deci nu exista balanta. PFA-urile tin contabilitatea in partida simpla, pe jurnale si fise pentru operatiuni diverse.
Se poate sa aveti si pierdere intr-un an fiscal.
Atat incasarile cat si platile se trec in jurnalul de incasari si plati, la data incasarii/platii.
Spre deosebire de contabilitatea in partida dubla, in care ven si ch sunt recunoscute la data realizarii, in contabilitatea in partida simpla, veniturile si chelt. sunt recunoscute la data incasarii/platii.

Daca borderoul de plati cu suma incasata intr-o luna il primesc in luna urmatoare cum il trec in registrul de incasari si plati ? Cheltuielile le am in ianuarie si borderoul cu venitul incasat il primesc in februarie ????

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Documente contabile pe care trebuie sa le intocmeasca un pfa melcsy melcsy grupa CAEN 107, si 1071, 1072 fabricarea prajiturilor. va multumesc din suflet pentru raspuns (vezi toată discuția)
Difenta dintre un pfa si un sprl(societate profesionala cu raspundere limitata) deacroxana deacroxana Dn punct de vedere al declaratiilor si a contabilitatii care este diferenta intre un PFA si un SPRL? (vezi toată discuția)
Declaratii si registre obligatorii la intreprinderile individuale laura2008_angel laura2008_angel Buna ziua! Am infiintat o intreprindere individuala in feb 2013 si am inceput sa incasez in martieavand urmatoarele coduri caen ... (vezi toată discuția)