avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 493 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Impozite, taxe şi timbrul de ... contributie sanatate de 5,5% din venitul obtinut din ...
Discuție deschisă în Impozite, taxe şi timbrul de mediu 2013. Legalitate şi interpretare juridică

contributie sanatate de 5,5% din venitul obtinut din vanzarea unei locuinte?

Anul trecut, in noiembrie, am vandut o locuinta. Pentru plata contributiei la sanatate, ca persoana fara venit, in luna mai 2011,mi s-a cerut o adeverinta de la fisc pe 2011. Cand am ridicat-o am vazut ca in ea sunt trecute ca venituri impozabile banii obtinuti din vanzare. Trebuie sa platesc 5,5% din valoare (ceea ce inseamna extrem de mult) sau numai cei 39 lei/lunar pe care i-am platit pana acum?
Cel mai recent răspuns: ioana444 , utilizator 13:36, 10 August 2012
Va rog sa cititi , pentru lamurire, legea 95/2006:
Art. 215
(3) Persoanele fizice care realizează venituri din activităţi independente, venituri din agricultură şi silvicultură, venituri din cedarea folosinţei bunurilor, din dividende şi dobânzi, din drepturi de proprietate intelectuală sau alte venituri care se supun impozitului pe venit sunt obligate să depună la casele de asigurări de sănătate cu care au încheiat contractul de asigurare declaraţii privind obligaţiile faţă de fond.
Persoanele fara venit sunt obligate sa se asigure in sistemul public de sanatate.
Art. 257
f) veniturilor din cedarea folosinţei bunurilor, veniturilor din dividende şi dobânzi, veniturilor din drepturi de proprietate intelectuală realizate în mod individual şi/sau într-o formă de asociere şi altor venituri care se supun impozitului pe venit, numai în cazul în care nu realizează venituri de natura celor prevăzute la lit. a)-d), alin. (2*1) şi (2*2) şi art. 213 alin. (2) lit. h), dar nu mai puţin de un salariu de bază minim brut pe ţară, lunar.
Am citit precizarile dvs, dar tot nu sunt lamurita daca trebuie sa platesc, sau nu, 5,5% din valoarea obtinuta din vanzarea imobilului, drept contributie la sanatate. Subliniez inca o data faptul ca platesc contributia la sanatate de 39 lei/luna (5,5% din salariul minim brut pe economie), ca persoana fizica fara venit, inca din 2010 pana in prezent.
Mai concret:
- in 2011 am platit contributii la sanatate in valoare totala de 444 lei ca PFV
-din ianuarie pana in prezent (inclusiv iunie) am platit 234 lei ca PFV
Daca ma duc la CASMB sa platesc pentru urmatoarele luni si predau adeverinta de la Adm Fiscala in care este trecuta suma obtinuta din vanzare ca venit (de ex.200.000 lei) este corect sa-mi stabileasca plata a 11.000 lei (5,5% din suma) contributie la sanatate?
cu multumiri
Ultima modificare: Luni, 18 Iunie 2012
hellen09, utilizator
Nu platiti intrucat dvs sunteti asigurata in sistemul public de sanatate si achitati contributia aferenta unui salariu minim pe economie.
va rog sa-mi spuneti cum s-a rezolvat problema dvs.sunt in aceeasi situatie ca si dvs.unii spun ca trebuie sa platesc altii nu ??multumesc.
Referitor la cele spuse mai sus, va pot spune cu siguranta ca cedarea folosintei bunurilor se refera la INCHIRIERE, nu vanzare.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Cnas - dividende mariana1950 mariana1950 In anul 2010 am primit dividende in valoare de 39 RON. Acum am primit de la CNAS o hartie intitulata \"EXTRAS DE CONT\", prin care ma instiinteaza ca in ... (vezi toată discuția)
Contribuþia la casa de asigurãri de sãnãtate veronica mazarache veronica mazarache Un pensionar care obține venituri din închirieri de bunuri și plătește la fisc taxe trebuie să plătească și contribuția la casa ... (vezi toată discuția)
Impozit la casmb - ctr inchiriere VerTrad1 VerTrad1 Buna ziua! Spuneti-mi va rog daca trebuie sa platesc impozit la CASMB in cazul in care declar la fisc un contract de inchiriere apartament. Mentionez ca sunt ... (vezi toată discuția)