avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 410 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Distanta regulamentara intre o casa si gardul vecinului
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Distanta regulamentara intre o casa si gardul vecinului

Buna ziua,
vecinul din fata noastra are casa cu spatele spre fata casei noastre.distanta de la spatele casei pana la gard este cea normala.acum el a facut constructie in fata casei,dar nu a pastrat linia de la casa,adica distanta din spatele casei pana la gard,
deci afacut peretele garajului ca este un garaj pe hotarul nostru,apa se scurge la mine in curte,a construit si o bucatarie,aceasta este in rand cu casa,dar a facut un geam mare care se vede la noi in curte,a sudat de gardul nostru niste fiare si a pus niste placi de azbociment,daca i-am spus a chemat politia(o ruda de*a lui)care ne tot streseaza si ne ameninta cu amenzi daca spunem ceva.vin si spun ca sunt in curte la ei si au dreptul sa faca ce vor.
Mai nou au facut o constructie pe care nu cred ca au avut autorizatie si au facut-o in locul gardului,au dat gardul si au facut zidul,deci si aici zidul magaziei este la noi in curte.cineva de la noi din familie s-a enervat si batut un cui in peretele vecinului si bineinteles ca vecinul si-a sunat ruda de la politie si ne-am trezit cu politia la poarta. nu este bine ce a facut cel care a batut cuiul cu toate ca este in curtea mea zidul,bineinteles d-nul politai a pus sa fie scos cuiul si cimentuit locul.
Intrebarea mea este ce putem.Cum se pot rezolva asemenea probleme in afara de al da in judecata,unde ne trebuie f.mult timp si bani?
ce ma sfatuiti sa fac,unde sa merg sa-l trezesc putin la realitate?si sa ne lase cu rudele lui din politie.
va multumesc
Cel mai recent răspuns: kovacita , utilizator 16:29, 19 Martie 2017
1. Potrivit “Ghidului privind aplicarea reglementãrilor de amplasare a construcţiilor faţã de aliniament cu respectarea principiilor de esteticã urbanã”, regimul de aliniere – este limita convenţionalã stabilitã prin regulamentele locale de urbanism ce reglementeazã modul de amplasare al construcţiilor prin fixarea unor distanţe între fronturile construite şi un reprer existent (aliniamentul stradal, acul strãzii, limita trotuarului, alinierea faţadelor existente, împrejmuirile, etc.).
Servitutea de vedere este obligativitatea de a păstra distanţa de minim de 1,90m, între faţadele cu ferestre sau balcon ale clădirii şi limitele proprietăţii vecine (Cod Civil).

2. Vecinul va trebui sa aiba o autorizatie de constructie si ar fi trebuit sã obţinã si acordul dvs. Totusi, in situatia in care vor exista deschideri de vedere care dau in proprietatea dvs., atunci vor trebui respectate dispozitiile din Codul Civil. Mai mult, ar trebui analizat si PUZ-ul localitatii, PUG-ul, Regulamentul general de urbanism etc.

3. Speţã: “Construire pe terenul altuia. Valorificarea dreptului la despăgubiri. Constructor de rea-credinţă.

Tribunalul Suprem
Secţia civilă
DECIZIA Nr. 236
din 26 ianuarie 1974

Construire pe terenul altuia. Valorificarea dreptului la despăgubiri. Constructor de rea-credinţă. Prescripţie
Publicată în: "Repertoriu de practică judiciară în materie civilă a Tribunalului Suprem şi a altor instanţe judecătoreşti pe anii 1969 - 1975"

Proprietarul terenului are dreptul să-şi însuşească orice construcţie făcută de altă persoană pe terenul său ori, în cazul unui constructor de rea-credinţă, să-l oblige a o ridica. În cazul în care îşi însuşeşte construcţia, el este dator să despăgubească pe constructor cu valoarea materialelor şi preţul muncii investite.
Constructul poate să-şi valorifice dreptul la despăgubiri, ca orice drept patrimonial, în termen de trei ani, care, în cazul constructului de rea-credinţă şi dacă proprietarul terenului a înţeles să-şi însuşească acea construcţie, începe să curgă din momentul în care proprietarul şi-a manifestat intenţia de a şi-o însuşi. Această manifestare de voinţă trebuie să aibă un caracter neechivoc, ea putînd să rezulte din împrejurări de fapt (art. 494 alin. 1 c. civ.; art. 3, decret nr. 167/1958)”.

4. Potrivit Noului cod civil actualizat 2012 - Legea 287/2009
CAPITOLUL III
Limitele juridice ale dreptului de proprietate privată
SECŢIUNEA 1
Limite legale

Art. 611
Picătura streşinii
Proprietarul este obligat să îşi facă streaşină casei sale astfel încât apele provenind de la ploi să nu se scurgă pe fondul proprietarului vecin.

Art. 612
Distanţa minimă în construcţii
Orice construcţii, lucrări sau plantaţii se pot face de către proprietarul fondului numai cu respectarea unei distanţe minime de 60 de cm faţă de linia de hotar, dacă nu se prevede altfel prin lege sau prin regulamentul de urbanism, astfel încât să nu se aducă atingere drepturilor proprietarului vecin. Orice derogare de la distanţa minimă se poate face prin acordul părţilor exprimat printr-un înscris autentic.

Art. 614
Fereastra sau deschiderea în zidul comun
Nu este permis să se facă fereastră sau deschidere în zidul comun decât cu acordul proprietarilor.

Art. 615
Distanţa minimă pentru fereastra de vedere
(1) Este obligatorie păstrarea unei distanţe de cel puţin 2 metri între fondul, îngrădit sau neîngrădit, aparţinând proprietarului vecin şi fereastra pentru vedere, balconul ori alte asemenea lucrări ce ar fi orientate către acest fond.
(2) Fereastra pentru vedere, balconul ori alte asemenea lucrări neparalele cu linia de hotar spre fondul învecinat sunt interzise la o distanţă mai mică de un metru.
(3) Distanţa se calculează de la punctul cel mai apropiat de linia de hotar, existent pe faţa zidului în care s-a deschis vederea sau, după caz, pe linia exterioară a balconului, până la linia de hotar. Distanţa, şi în cazul lucrărilor neparalele, se măsoară tot perpendicular, de la punctul cel mai apropiat al lucrării de linia de hotar şi până la această linie.

Art. 616
Fereastra de lumină
Dispoziţiile art. 615 nu exclud dreptul proprietarului de a-şi deschide, fără limită de distanţă, ferestre de lumină dacă sunt astfel construite încât să împiedice vederea spre fondul învecinat.

5. Soluţii. Variante.
5.1. O sesizare la Inspectoratul de Stat in constructii care sa trimita un inspector sa verifice daca a existat o autorizatie de construire si un plan, intocmit de un arhitect, al noii constructii, si in ce conditii a fost emisa aceasta autorizatie din moment ce vecinul dvs. nu v-a cerut acceptul de a ridica noua constructie la aceasta distanta de a dvs.
5.2. Plângere la poliţia localã. Anexaţi la ea documente justificative, acte de proprietate pe terenul respectiv, poze cu construcţia ilegalã, etc.
5.3. Acţiune în instanţã având ca obiect tulburare de posesie.
Multumesc mult pentru sfat.
Si o ultima intrebare,trebuie sa am si cadastru la acte,noi avem schita casei si a terenului asa cum se facea inainte,nu am reusit sa facem cadastru la teren.

o zi buna
sigur ca va trebuie cadastru, cum vreti sa demonstrati ca aia e linia de hotar?

dar daca nu vreti sa apelati la justitie, nu vad alta solutie. Politistul ruda de-a vecinului ar trebui reclamat la superiorii lui pentru abuz de putere, ar merita sa-l puneti cu botul pe labe. Fiti sigura ca stie si el de frica cuiva.

Dreptatea e de partea dv, trebuie doar s-o puneti in aplicare prin orice mijloc.
Ultima modificare: Marți, 19 Iunie 2012
marfan, utilizator
Multumesc mult !
Daca va referiti la solutia 5.2. Acte de proprietate pe terenul dumneavoastra

Alte discuții în legătură

Distanța între construcții daca construim o casa cu etaj ?CITI METRII TREBUIESC lasati de gardul vecinului? daca au lasat si 3 geamuri inspre curtea mea ? (vezi toată discuția)
Legea proprietati marian bolos marian bolos socrii mei au construit o casa cu 38 ani in urma pe terenul alcuiva .dupa 1990 proprietaru si-a revendicat terenul ,socri au cistigat in tribunal casa si ... (vezi toată discuția)
Deschidere către vecinatate Lucian44 Lucian44 Buna ziua. Este permisă vreo deschidere in peretele casei vecinului, perete limita de proprietate, care da către proprietatea mea? Multumesc. (vezi toată discuția)