avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 806 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... legea proprietati
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

legea proprietati

socrii mei au construit o casa cu 38 ani in urma pe terenul alcuiva .dupa 1990 proprietaru si-a revendicat terenul ,socri au cistigat in tribunal casa si terenul din fata casei plus un metru in spate si lateral. in2001 proprietarul respectiv construeste o casa la o distanta3 metri de casa socrilor . specific casa socrilor nu a fost locuita in acest timp . acum renovam casa ,dar vecinul ne cere sa astupam fereastra care este spre el .itrebare exista lege care obliga sa astupam fereastra ? avind in vedere distaanta dintre cele doua case. repet casa socrilor se afla la 1metru distanta de proprietatea vecinului si 3 metri dintre cele doua case.
Codul civil prevede:
Art. 614. - Nu este permis sa se faca fereastra sau deschidere in zidul comun decat cu acordul proprietarilor.
Distanta minima pentru fereastra de vedere
Art. 615. -(1) Este obligatorie pastrarea unei distante de cel putin 2 metri intre fondul, ingradit sau neingradit, apartinand proprietarului vecin si fereastra pentru vedere, balconul ori alte asemenea lucrari ce ar fi orientate catre acest fond.
(2) Fereastra pentru vedere, balconul ori alte asemenea lucrari neparalele cu linia de hotar spre fondul invecinat sunt interzise la o distanta mai mica de un metru.
(3) Distanta se calculeaza de la punctul cel mai apropiat de linia de hotar, existent pe fata zidului in care s-a deschis vederea sau, dupa caz, pe linia exterioara a balconului, pana la linia de hotar. Distanta, si in cazul lucrarilor neparalele, se masoara tot perpendicular, de la punctul cel mai apropiat al lucrarii de linia de hotar si pana la aceasta linie.
;)
Ultima modificare: Joi, 22 Aprilie 2010
Corina Capotã, Avocat
repet casa a fost construita cu 38 ani in urma .de ce trebuie sa astupe fereasta acuma ? el vecinu si-a facut casa in 2001. as dori un raspuns daca e posibil.
Ultima modificare: Joi, 29 Aprilie 2010
marian bolos, utilizator
Daca el are fereastra spre dv.,el a gresit...dreptul intaiului propietar ce a construit....nu sunteti obligat sa va astupati fereastra...cate blocuri sunt construite asa in Bucuresti...inseamna ca toti locatarii ,din primul bloc construit, sa-si astupe ferestrele????Logic nu???
Iar daca dv. aveti fereastra spre fondul vecin, dv. trebuie sa o astupati daca nu sunt respectate dispozitiile legale. ;)

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Fereastra catre terenul vecinului tankolevente tankolevente Buna ziua,am o intrebare clasica despre fereastra catre terenul vecinului. Doresc sa montez un geam catre terenul vecinului,mentionez ca nu am nicio alta ... (vezi toată discuția)
Limita casa fata de vecin laurentiuu laurentiuu Doresc sa construiesc o casa cu ferestre catre vecin.La ce distanta o pot construi?Pe acea parte vecinul meu are deja casa facuta la distanta de 1m fata de ... (vezi toată discuția)
Geam spre curtea mea sorana katona sorana katona Vecinul care si-a construit casa lipita de gard, cladirea lui cu un etaj e chiar gardul are voie sa faca geam inspre noi, dimensiuni? (vezi toată discuția)